DOLAR
32,5873
EURO
34,7878
ALTIN
2.509,51
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
22°C
Mersin
22°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
22°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Az Bulutlu
27°C

DOĞAN ATLAY

DOĞAN ATLAY
14.11.2018
A+
A-

Kendi anlatımı ile Doğan ATLAY:

28 Nisan 1930 günü babamın öğretmen olarak bulunduğu Mut’un Yapıntı köyünde doğmuşum. (Babamın günlüğünde öyle yazılı) 1934 yılına kadar orada oturduk. Babamın Mut ilkokuluna atanması ile Mut’a göçtük.

1936 yılında anamla babam ayrıldılar. 1937 yılında Mut ilkokulunda öğrenimime başladım. Yaşantımdan kaynaklanan çok zor şartlar altında 1943 yılında ilkokulu bitirebildim.

O yıl terzi yanına çırak olarak girdim. Bir yıl terzi çıraklığımdan sonra 1944 yılında Düziçi Köy Enstitüsüne öğrenci olarak girdim. Dördüncü sınıfa geçtiğimiz yıl, açılan bir sınavı kazanarak 1947 yılında Hasanoğlan Köy Enstitüsü sağlık koluna ayrıldım. 1949 yılında okulu bitirip köy sağlık memuru olarak Mut’ta göreve başladım.

28 yıl görevimi sürdürüp 1977 yılında emekli oldum. Emeklilikte amaçsız yaşamımı sürdürürken Halk eğitimi Merkezimizin çok değerli müdürü enerjik Hilmi Dulkadir’le tanıştım. Zaten okumayı seven, tarihine ve kültürüne bağlı bir yaratılışa sahiptim. Memuriyetle gezdiğim yerlerde hobi olarak kültürel bazı saptamalarım olmuştu. Hilmi bey bunları yazmamı sağladı, yazılarım yayımlandıkça daha iyi yazmaya çalışıyordum. Sonunda kültürel alanda aranılır bir kimse durumuna geldim.

Bazı panellere konuşmacı olarak, bazı ulusal ve uluslar arası sempozyumlara bildiri ile katıldım. Ayrıca radyo ve televizyonlarda, üniversitelerde değişik zamanlarda kültürel oturumlarımız olmuştur.

Şimdiye kadar hepsi kültürel olmak üzere üçyüze yüze yakın makalem ile,

  • Destanlarımız
  • İçelli Halk Ozanları (İçel Valiliği yayınları no :2)
  • Karamanoğulları Beyliği Döneminde Mut’ta Bazı Siyasi olaylar ve son olarak
  • Ensar Köse ile birlikte hazırladığımız Mut Klaudiopolis

adındaki kitaplarım yayımlanmıştır.

Boş zamanlarımı kitap okumak, bir şeyler araştırmakla veya küçük atölyemde ufak ağaç işleri yapmakla geçiririm. En mutlu olduğum an; araştırdığım konularda bir şeyler bulduğum ve atölyemde uğraştığım işi bitirebildiğim andır.

78 yaşın gereği olan yorgunluk ve bıkkınlığı vermediği için Allah’a şükrediyorum (2007)

1. Dünya savaşında Mut Müdafai Hukuk Cemiyetini kurarak milli mücadele veren Müftü Nadir Efendinin torunu ve İstiklal savaşı zafer madalyasına sahip tarihci ve eğitimci Neşri ATLAY‘ın oğlu Doğan ATLAY 10.04.2013 tarihinde ebediyete uğurlandı.

Mutilcemiz.Net

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.