DOLAR
32,3645
EURO
34,9526
ALTIN
2.325,33
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
26°C
Mersin
26°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Az Bulutlu
22°C

MUT’LU DEMİRCİ KEMAL ÇELİK HAKKA YÜRÜDÜ

A+
A-

Silifke’de Say Mahallesi’nde demircilik yaparak yaşamını sürdüren, toplumun önde gelen bir önderi oldu.

01.09.1933 yılında başlayan, MUT’ta başlayan yaşamı, ardından sevenleri, dostlarını geride bırakarak beyaz ata binerek ayrılırken son buldu. Eşi Sultan Teyze ile birlikte kah Silifke’de kah Mut’ta yaşam sürdüler. Tek geçimi demircilik idi. Semahat, Türkan, Bayram, Hatice, Mualla,  Hasan Hüseyin, Emine, Rıza, Sabır, Musa, on çocuk. Onların her birinin mutluluğunu yaşadılar. Torunlarını gördüler. Önce Sultan Teyze Hakka yürüdü.  Bir süre sonra da Kemal Amca onun yanına gitti.

1958, 1964, 1966 Silifke – Mut arasında gidip geldiler. Çocuklarının bir kısmı Silifke’de, bir kısmı Mut’ta oldular. Gün oldu Mut’tan müşterileri geldi, tahtacı nacağı yaptırdı. Köylerden saban, pulluk yaptırmaya geldiler. Hiç birini gücendirmedi. Kalite onun için önemli idi. Kara Saban’dan pulluğa giden yolları hep gördü. Ovadan akın akın mecrefe, bel küreği, kazma yaptırmaya geldiler.

O yaşadığı mahallenin önderi idi. İnançlarını ayakta tutmaları için çok uğraş verdi. Say Mahallesi’ne okul yaptırmak için çok uğraş verdi. Mahalle içinde okul olmadı ama, Mukaddem Mahallesi’ne Hasan Paker’in bağışladığı arsaya okul yapıldı. En büyük isteğinin birisi de Say Mahallesi’ne bir Cem Evi yapılması idi. Bu amaçla kurulan Alevi Kültür Dernekleri Şubesi’nin kurucu üyesi oldu. Dernekte uzun yıllar Disiplin Kurulu Başkanlığı yaptı. Kadınların Cuma akşamı toplantılarından hep övünç ile söz ederdi.

1989 yılında SHP’den meclis üyesi aday adayı olmuştu. Ön seçimde liste başına geldi. Onu çok sevmişlerdi. O dönemde Belediye İmar Komisyonu’nda yer aldı. Dikey yapılanmaya hep karşı çıktı. O dönemde çok katlı imar planlarına izin verilmedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi olmuştu. Aidatlarını düzenli öder, toplantılarına katılırdı.

CHP parti üyesi olarak bütün toplantılara katılır, düşüncelerini paylaşırdı.  Son aylarda sağlığı buna elvermez olmuştu. Ziyaret ettiğimizde aklı o siyaset kulvarlarında idi.

Alevi – Abdal inançları konusunda bilgisi ile bu konuda araştırmacılara kaynak kişi oldu. Araştırmacılardan Özcan Seyhan, Döndü Can ve daha birçok kişiler yararlandılar.

Say Mahallesi’nin önderlerinden, Durhasan Üşenmez, Durmuş Ali Beyaz  ile birlikte Silifke’de siyasete katkı sundular. Hak hizmetlerini kabul etsin. Aydınlık içinde olsunlar. Onları her zaman saygı ile anacağız.

Kemal Çelik
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.