16-18 ağustos günlerinde 56. Ulusal, 30 . Uluslar arası Hacı Bektaşi Veli anma şenlikleri yapıldı.
Yaklaşık 10 yıldır Alevi örgütleri dışlanarak yapılan etkinlikler geçtiğimiz yıllar çok sönük geçiyordu. Bu yıl belediye başkanı seçilen belediye Yiğit Yoldaş Altıok; başkan seçilir, seçilmez Alevi Örgütleri ile görüşerek birlikte etkinlikleri hazırladılar.
16 ağustos Cuma günü saat 11.00 de Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezinde başlayan etkinlikler 3 gün sürdü. Anadolu nun her bir köşesinden gelen kitleler salonu,tıka basa doldurmuşlardı.
Sunuculuğunu Meltem Çınar – Uğur Çınar ın yaptığı açılış töreninde ; Saygı duruşu istiklal marşının ardından, Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, İlçe Kaymakamı Yiğit Başar , Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu birer konuşma yaptılar. Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacı Bektaş Samah Grubunun samah dönmesinden sonra, bu yıl Hacı Bektaşi Ve dostluk ödülü Musa Eroğlu na verildi. Ödülü Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve CHP Genel Bakanı Kemal Kılıçdaroğlu birlikte verdiler.
Ödül alan Musa Eroğlu kendisi ile ilgili sunumun ardından bir konuşma yaptı.
“ ülkede alevliğin geldiği noktayı, ülkenin kurtuluş günlerinin yaklaştığını belirtti. Bu barış ödülüne layık olmak için yaşamım boyuna çalışmaya devam edeceğim. “ dedi.
Salondakiler duygulu anlar yaşadı. yaşamını sazı, sözü ile Alevilik yoluna adayan çağın Karaca Oğlanı Musa Eroğlu bu ödülü hak etmişti.
Bu yıl Alevi Kültür Dernekleri Pir Sultan Abdal Dernekleri, Hacı Bektaşi Veli Kültür Vakfı, Alevi ve Bektaşi Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Alevi Birlikleri Federasyonu, Devrimci Alevi Örgütleri Federasyonu, Avrupa Alevi ve Bektaşi Konfederasyonu ve Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği, birlikte etkinliklere katılıp, fiili katkı sundular. Açılış törenlerin de birlikte hazırladıkları bildiriyi Alevi ve Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül okudu. Örgüt başkanları onun yanında yer aldılar.
Hacı Bektaşı Veli Kültür Merkezinde ; Oturum Başkanlığını Mustafa Özcivan ın yaptığı Panelde ;
– Hüseyin GÜZELGÜL (Alevi-Bektaşi Federasyonu
Genel Başkanı)
– Gani
KAPLAN (Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı)
-Doğan DEMİR
(Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı)
-Ercan GEÇMEZ
(Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı)
-Remzi
AKBULUT (Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı)
-Celal Fırat
(Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı)-
– Hüseyin MAT (Almanya Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı)
-Musa Kulu, Devrimci Alevi Dernekler Federasyonu Başkanı
Aleviliğin sorunları ve çözüm yolları ile ilgili olarak görüş ve düşüncelerini paylaştılar. Zorunlu din dersi, zorunlu imam hatip liselerinden sonra bazı alevi örgütlerinin Alevi İmam Hatip Liseleri kurulması çalışması eleştiri alan konular arasında yer aldı.
Panelde Belediye Başkanı Yiğit Yoldaş Altıok , HDP Milletvekilleri Ali Kenanoğlu ve Zeynel Özen , Alevi ve Bektaşi Federasyonu İnanç Kurulu Başkanı Hasan Kılavuz Dede , örgüt başkanları ve geniş bir kitle izledi.
Etkinlikler içinde Kadın Ana Türbesinde Kadın Ana cemi, Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi ve Kapalı Spor salonunda Musa Eroğlu, Ender Balkır, Erdal Erzincan, Hüseyin Uğurlu, Mustafa Özarslan, Dertli Divani , Gani Pekşen, İlkay AkkayaSebahat Akkiraz, Arif Sağ, Tolga Sağ, 40 sanatçı akşamları1 sahnede nefeslerini, çalıp söylediler. Yörelerden gelen samah grupları samahlarını döndüler.
Ayrıca ; resim ,fotoğraf, seramik sanatları sergisi etkinlik boyunca ilgi ile izlendi.
Etkinliklere Adana, Seyhan, Sarıyer, Yeni Mahalle, Bodrum, Maltepe, Kartal, Tunceli , İstanbul, gibi belediyeler büyük katı sundukları görüldü. Adana Büyük Şehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç katıldılar.
Gelen ziyaretçiler, Beştaş, Dedebağ, Çilahane , Hünkarın Türbesini ziyaret ettiler. Kurbanlar kesip lokma dağıttılar.
1978 yılında o zaman inşaatı devam eden Müze içinde Toroslarda Yaşayan Tahtacıların Gelenekleri adlı bir söyleşi yapmıştım. Birlikte söyleşi yapacağımız Zülfü Livaneli katılamamıştı. Ama konuklar ilgi ile izlediler. O yıllardan bu yana başkanı olduğum Kırtıl Köyü Mengi ve Samah grubu ile birlikte bir çok yıl etkinliklere katıldık.
Bu yıl o dönem heyecanı yeniden gördüm. Alevi Örgütleri, yerel yönetim, Bakanlık uyum içinde programları hazırlamışlardı. Kültür ve Turizm Bakanını içten duygulu konuşması ile kendilerinden biri olarak gördüler.
“ her halde bu da bizden “ diyorlardı. Bu sıcak bir algılama idi . Oysa daha önceki yıllar bakanlara tepkiler vardı.
Alevilerin temel sorunları hala yerinde dururken, kendilerine yakın bir bakan olması, onları umutlandırdı. Acaba sorunlar çözülecek miydi? “ ANAYASA EŞİT YURTAŞLIK HAKKI “ sağlanıp, Serçeşme Müze statüsünden inanç merkezine dönüşecek miydi? İnanç Merkezini ziyaret edip, niyaz etmek için daha ne kadar ücret ödeyerek girecekti.
NOT : resimleri ile katkı sunan Gökhan Çankır ve Doğan Demir e teşekkür ediyoruz.