DOLAR
32,3679
EURO
34,9483
ALTIN
2.325,20
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
26°C
Mersin
26°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Mehmet AKPINAR

İMBİKTEN SÜZÜLENLER

YAĞMURUN ADI: RAHMET

06.04.2021
A+
A-

Ülkemizin toplam yüzölçümünün % 30’u sulanabilir, %10-11’i ekonomik olarak sulanabilir tarım arazisidir.

Nüfusun artmasına paralel olarak, içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacının artması ile sulanabilir arazinin tamamını sulamak güçleşecektir.

Bu nedenle, gelecekte su kaynaklarının israf edilmemesi; içme, kullanma, endüstri ve sulama gibi ihtiyaçlar arasında en ekonomik ve dengeli bir biçimde dağıtılması hayati önem taşımaktadır.

İhtiyaç duyduğumuz su kaynağı yağmurdur. İnsan suya, toprak yağmura hasret! Ve yıllık ortalama 642 kg yağmur yağar ülkemize. Su diye peşine düştüğümüz bu yağmurdur, bu yağmurun her damlasıdır. Bildiğiniz gibi 642 kg yağmur her tarafa aynı şekilde yağmaz, bölgesel ve mevsimsel farklılıklar gösterir.

Bu ülkede yağmurun adı rahmettir. Neden mi? Çatlamış toprak, sararmış ekin, susamış insanın bütün ümidi yağmur damlasıdır. O Allah’ın rahmeti, nimetidir. Nisan ayından itibaren Türk çiftçisi göğe bakar. “Bu yıl rahmet geç kaldı, ekinler kuruyacak” sözünü çoğumuz duymuşuzdur.

Ülkemizin sulanabilir toprağına yetecek suyu var; ama kışın var, boşa akıp gidiyor. Nitekim bu 642 kg yağmur, ülkemize yıllık 186 milyar m3 ekonomik su verir. Bu da denize akar, bunun içerisinde yaklaşık 10 milyar m3 ‘ü kullanılabilir sudur.

Giderek kuraklaşan bir dünyada yaşıyoruz. Bir damla suya ihtiyacımız var. Çünkü damlalar bir araya geliyor dereler, sonra nehirler oluşuyor; bunlar okyanuslara gidiyor. Okyanusları meydana getiren bir damla su. Bir damla suyu bulutlar taşıyor. Ve insanlar bulutlara bakıyor.

“Görünmez ellerin sağdığı bulut,

Yağmur ki, Allah’a bağlanan umut,

Ellerini göğe kaldır, açık tut. “

Çocukluğumuzda, büyüklerin teşvikiyle köyün çocukları organize olup uzun bir kargının ucuna eski elbiselerden bozma bez takarak, akşamüstü ev ev dolaşıp, koro halinde yağmur duası dediğimiz mısraları yüksek sesle söylerken, iaşe topladığımız ve hanelerden beze serpilen su ile yarı ıslandığımız günler hatıralarda kaldı. Yağmur yağdı mı, yağmadı mı? Hatırlamıyorum! Ancak, damağımda tereyağlı bulgur pilavı, zihnimde şu mısralar iz bırakmış:

“Ekin ektim evlek evlek,

Devşirdi hacı leylek. Amin.

Ucu çıktı kamış gibi,

Kökü çıktı gümüş gibi,

Hacı leylek yemiş gibi. Amin.

Tarlada çamur, teknede hamur.

Ver Allah’ım bolca yağmur.”

Yağmur rahmettir, dua talep… Tabi her şeyden önce fiili dua… Derim ki; dua edelim, doğayla oynamayalım.

@kpınar 060421

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.