DOLAR
34,2324
EURO
37,6160
ALTIN
2.909,49
BIST
9.031,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Parçalı Bulutlu
29°C
Mersin
29°C
Parçalı Bulutlu
Salı Açık
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
28°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
27°C
Cuma Az Bulutlu
28°C

GÖKBELEN’DE ZAFER BAYRAMI ŞENLİĞİ YAPILDI

A+
A-

“Gölgeli olur Gökbelen’in çınarı

Elin d’olur yiğitlerin hüneri vay

Sana derim sana Gayfeli Pınarı

Benim Aslı’m pınarından içti mi vay.”

Her yıl geleneksel olarak 30 AĞUSTOS Zafer Bayramı şenliği 29 ağustos Perşembe günü Gökbelen de yapıldı.

Bu yıl yerel yönetimlerin katkısı olmadan mahalle muhtarı Mustafa Gögelioğlu, yerel sanatçıları davet ederek köy meydanında zafer bayramını coşku ile kutlanmasını sağladılar.

Sunuculuğunu Sebahattin Şeker ‘in yaptığı şenlik; saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra Mahalle Muhtarı Mustafa Gölgelioğlu bir konuşma yaparak, bayram coşkusunu başlattı.

Şenliğe; Silifke Belediye Başkan Yardımcısı Enes Bugra Genç, Kent Konseyi Başkanı Vehbi Kadıoğlu ve gökbelen halkı ; Yedi oluk, kahveli pınar yanında çınarların altında , serin bir hava da şenlikler ilgi ile izlediler.

Yıllardır Silifke kültürüne öğrenci yetiştirerek, atölyesinde bağlama yaparak ve çeşitli korolara şeflik yapan Cihangir Akdemir Gökbelen de burcu , burcu kokan ardıçlar, çam ağaçları, çıpan gölgesi, çağıl, çağıl akan dereleri yansıtan özel türkülerden bir demet sundu.

Yıllardır Tosmurlu köyünde muhtarlık yapan Remzi Kır , sanatçı kimliği ile Yörük kültürünü, Taşeli kültürünü yansıtan türkülerden bir çeşni sundu.

Son olarak sanatçı Mehmet Partal, özenle seçtiği ezgilerden oluşan türkülerini çalıp, söyledi. Taşeli yöresinden, Musa Eroğlu ndan seçtiği türküler ile sahneye egemen oldu. Şenlik sona ererken , Gökbelen liler evlerine coşku ile gittiler.

Gördük ki, büyük paralar harcamadan da ; şenlikler yapılabiliyormuş. Gördük ki, yerel sanatçılarımız içinde ne cevherler varmış. Emeklerine sağlık.

Silifke belediyesi sahne ve ses düzeni ile etkinliğe katkı sundu. Hizmetlerini hak kabul etsin diyoruz.

Biz sırası gelmişken ; Gökbelen ‘in tarihçesini de sizler ile paylaşmak diledik.

“Rivayete göre ;Taşucu’ nda, sıtmadan ölümler başlayınca, eşyalarını hazırlayıp , Gökbelen denilen yere gelmişler. Ağaçlıklı, çukurun içinde bir yerde bakmışlar, kayalıkların üstünde gök yüzü çok güzel gözükmüş.buraya ilk gelenlere sorduklarında :

“ Sulak bir yer, hayvan güdüp, gökyüzüne baktık. Gök bir yerde hayvan otlattık, gök bir belende oturduk. Sığır yatağında bol yayılım olan bir yaylada yayladık. “ demişler

Bunu duyanlar da her hal’de Gök bir yayla; olsa, olsa Gökbelen olur demişler. Buranın adını Gökbelen koymuşlar.

Önce meşe dallarından talvarlar kurmuşlar. Hayvanlarını otlatmışlar. 1934 yılında köy kurulmuş. Hacıpaşa’lar,Azizliler ( Kasapoğulları ) burada söz sahibi aileler imiş. İlk muhtar Mehmet Kasapoğlu olmuş.

Burada Deli Şah adında dört eşi olan biri oturmuş. Cılbayır, Işıklı, dan ve Taşucu’ndan

Işıklı Goca, Takan Goca , Memililer , gelmişler.

Yedi Oluk, Taşpınar, Müftü Çeşmesi, Körceoluk gibi sular Türkülere girmiş. Alatopak bir taş bir mahallenin adını almış adına ALATOPAKTAŞ demişler. Gökbelen in yaz kış kalanları hep burada oturmuşlar. Köyün mezarlığı da burada yer almış. . Zaman içinde 7 su değirmeni çalışmış. Çevre de 20 ye yakın köy burada un öğütmüşler. Değirmenlerin çoğu yıkılmış. Ayhan Uçar ın değirmeni ayakta, o da çalışmıyor. Değirmenin birini de yakmışlar.

Muzaffer Sarısözen 1946 yıllarında Silifke ‘ye geldiğinde, bir yaz mevsiminde Sadık Taşucu’nun konuğu olmuş, başta Felteş dede ( 14 ezgi ) olmak üzere bir çok yöre sanatçısı, Hüseyin Say, ve Sadık Taşucu’ndan türküler derlemiş. Kerem , Badı Sabah türküleri çalınmış, o taş plak kayıtlara girmiş

Kaynak Kişi :

Halil İbrahim Çolak . 1944 doğ. Gökbelen köyünde oturur.

20 temmuz 1912 … Silifke mutasarrıfı , Silifke nin sayfiye yeri olan, Taşucu nahiyesine bağlı Gökbelen yaylarında bulunan yaylacılardan vergi alınmasını talep etmiştir. Sah. 79 TEMETTÜ DEFTERLERİNE GÖRE 19.YÜZ YILDA SİLİFKE AHMET UÇAR “

Yazarın Diğer Yazıları