Bir Kozlarlı’nın Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’e uzanan büyük başarısı.
Küçüklüğünden bu yana bilime ve teknolojiye ilgisi olan 1987 Mut doğumlu Hakkı Karaman Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) ATLAS deneyi devasa dedektörlerinin yeni nesil soğutma sistemi ile ilgili bir projede araştırma & geliştirme makina mühendisi olarak çalışmaya başladı.
Ülkemizin ve Mut’un gururu olan Hakkı Karaman bu başarısı ve CERN’e uzanan yolculuğu hakkında şunları söyledi: “Avrupa kıtasının en iyi ve dünyanın dördüncü en iyi teknik üniversitesi olan, Einstein’in de bir zamanlar profesörü olduğu, İsviçre’deki ETH Zürich’te 150 başvuru içerisinden İsviçre Ulusal Bilim Vakfı’nın bursu ile doktora öğrencisi olarak kabul edildim ve Dalga Yayılımı Laboratuvarı’nda araştırma görevlisi olarak çalıştım. Laboratuvarda uyuyup çalışmaya devam ettiğim zamanlarımın da olduğu yoğun araştırmalar sonucunda, alandaki yılın en iyi bilimsel yayını ödülünü de alan birçok bilimsel yayına imza attık.
Geçtiğimiz 5 yılda ise, dronlar ve kendi geliştirdiğimiz ultra yüksek çözünürlüklü kamera sistemleri ile nokta bulutlarından şehirlerin 3 boyutlu haritalarını ve dijital ikizlerini oluşturan İsviçreli bir yüksek teknoloji girişim firmasında (high tech startup) ar-ge makina mühendisi ve uygulamalı matematikçi olarak çalıştım. Çalışırken yine ETH Zürich’te mimarlık alanında, işimde yardımcı olacak 2. masterimi da yaptım.
İşte son sekiz buçuk yılı İsviçre’de geçen bu yolculuğun Ocak 2021’de başlayan yeni bölümü de insanlığın en büyük deneyi olan ve dünyanın her yerinden fizikçiler ve mühendislerin evrenin temel yapısını araştırdığı, atomaltı parçacıkların yerin 175 metre altındaki 27 km’lik dairesel parçacık hızlandırıcısıyla ışık hızına yakın hızlara çıkarılıp çarpıştırıldığı, İsviçre’nin Fransa sınırında, CERN’de geçmektedir.
CERN, antimadde ve karanlık maddeyi incelemeyi de kapsayan o kadar enteresan ve sıradışı deneylere sahiptir ki, bazen kendinizi başka bir gezegende gibi hissedebilmenize rağmen hayatımızda olan birçok icat da burda yapılmıştır. Mesela, 1989 yılında internetin (www – World Wide Web) ve ayrıca tıpta da kullanılan 3 boyutlu renkli X-ray’in de icat edildiği yerdir CERN.
Ben ise, ATLAS deneyi devasa dedektörlerinin yeni nesil soğutma sistemi ile ilgili bir projede araştırma & geliştirme makina mühendisi olarak çalışmaya başladım. Burda geliştirilmekte olan bu soğutma teknolojisi daha önce uzayda, uydularda kullanılmış. Yüksek hızlı kamera resimlerinde yapay zeka kullanarak iki fazlı karbondioksitin dikey borularda akışının karakteristiğini anlamaya çalışıyoruz, daha önce yapılmamış bir araştırmayı yapmak heyecan verici, bu teknoloji etkili, çevre dostu ve ilerde bir çok farklı alanda da kullanılabilir.
CERN sevincimi paylaşan herkese de aracılığınızla teşekkür etmek isterim.“
Başarılarıyla gurur duyduğumuz gencimizin ilginç yaşam öyküsü üzerine yaptığımız söyleşiyi de önümüzdeki günlerde yayımlayacağız.
Haber Merkezi
🇹🇷🇹🇷🇹🇷O Mut lu, Kozlar lı genci, çocokluğundan bu yana çok seviyoruz başarılarının devamını ve sağlığını diliyoruz. 🧿🤗💕🇹🇷🇹🇷🇹🇷