DOLAR
34,7500
EURO
36,5827
ALTIN
2.953,75
BIST
9.848,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Hafif Yağmurlu
14°C
Mersin
14°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Çok Bulutlu
19°C
Cuma Parçalı Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

HATİCE KUMRU İLE SÖYLEŞİ

HATİCE KUMRU İLE SÖYLEŞİ
28.12.2018
A+
A-

mutilcemiz.net: Hatice hanım merhabalar!
Şu an Silifke’deyiz. Sıcak bir ağustos akşamı. Mutilcesi.net olarak size çalışmalarınızda başarılar dileyerek sohbetimize başlamak istiyoruz. Mut’lusunuz ama Mut halkı sizi sanatçı kimliğinizle tanıyor mu? Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Hatice Kumru: Hatice Kumru Mut’un Hacınuhlu köyünden. Fakılar sülalesinden türkü aşığı, türküyü dinlemeyi ve icra etmeyi çok seven nacizane bir yörük kızı.

mutilcemiz.net: Ne zaman dünyaya geldiniz?

Hatice Kumru: 2 Şubat 1984 tarihinde Mersin’de doğdum.

mutilcemiz.net: Eğitim durumunuz nedir?

Hatice Kumru: Liseyi bitirdim. Daha sonra Halk Oyunları Okulu’na devam ettim. Şuan aynı zamanda Halk Oyunları öğretmeniyim.

mutilcemiz.net: Türk Halk Müziğine olan ilginiz nasıl başladı?

Hatice Kumru: Ben küçükken çok duygulu bir çocukmuşum. Annem hep onu söyler. Biz beş kardeşiz, kardeşlerim arasında en duygulu olanın ben olduğumu söyler annem hep. İşte benim çok duygulu olmam türkülerinde insana duygu yaşatması, beni çok küçük yaşta etkilemiş olmalı ki 5 yaşımdan bu yana türkü okurum. Yani yaşıtlarım “daha dün annemizin kollarında yaşarken”i okurken ben “Erzincana girdim negüzel bağlar, Erzuruma vardım dumanlı dağlar”, “Ela gözlüm ben bu elden gidersem”, “Mühür gözlüm” gibi türküleri ezbere okurdum.

mutilcemiz.net: Mut ile olan bağınızdan bahseder misiniz? Yani Hatice Kumru denince aklımıza neden Mut gelmeli anlatır mısınız?

Hatice Kumru: Şimdi ben Mut’luyum. Kültürümü, sahip olduğum örf ve adetlerimi, yaşadıklarımın da insanlar tarafından bilinmesini isterim tabiki. Ben nasıl başka kültürleri merak ediyorsam, isterimki başka kültürden olan insanlarda kültürünü aldığım Mut’u bilsin, tanısın. Mut’un türküleri hangileridir? Mut’lu neye güler? Mut’lu neye oynar? Mut’lu neye ağlar? Bizim kınalarınmızda söylenen ağıtlarımız vardır. Cenazelerimizde söylenen manilerimiz, ağıtlarımız vardır. Düğünlerimizde söylenen oyun havalarımız vardır. Mut’u bilmeyen, tanımayan insanların bunları da bilmelerini isterim. Benim Mut’lu olduğumun herkes tarafından bilinmesini isterim. Çok şükür iki kere mutluyum ben; hem Mut’luyum, hemde çok mutluyum. Mut’la olan bağımla ilgili olarak; Mut türküleri her şeyden önce çok güzel. Ben zevk alıyorum, haz duyuyorum okurken ve de dinlerken. Türkülerimize ağlamayı seviyorum. Örneğin bir “Çattılar Ocak Taşını” türküsünde ben çok ağlarım. Bir “Kullar olam”da yada bir “İrfani”de oynamaktan haz alırım. Kendimi buluyor, oynadığımı anlıyorum. İstiyorumki Mut”u tanımayan insanlar Mut’u tanısın. Buna öncülük edenler içerisinde bende olayım, benimde katkım olsun. Kısaca Mut’un elçisi olayım istiyorum.

mutilcemiz.net: Karacaoğlan gibi bir halk ozanımız var bir de çağımızın Karacaoğlanı olan Mut’un yetiştirdiği değer Musa Eroğlu’muz var. Bunun yanısıra kendi dallarında kendi uzmanlık alanlarında gerek kişisel gerekse kurumsal olarak Mut’u tanıtmak için uğraş veren değerlerimiz de var. Siz kendinize kimi örnek alıyorsunuz? Yani Mut türkülerini yorumlarken, okurken örnek aldığınız yada o an gözünüzün önüne getirdiğiniz fotoğrafta kimler var. Örneğin bir “Gelin Okşaması”nda kendinizi tutamadığınızı ve ağladığınızı belirttiniz o sizi ağlatan fotoğraftan bahsedermisiniz bize? Belki size o an o duygu yoğunluğunu yaşamanıza küçücük, minnacık birşey neden oluyor, bunun tarifini yapabilir misiniz?

Hatice Kumru: Evet…hani düğünlerimiz hep eğlenceli geçer ya bizim, örneğin benimde bir kız çocuğum var belki o an bilinç altı kızımın büyüyüp gelin olup gittiğini mi düşünüyorum bilemiyorum. Yada kendimden birşeyler mi buluyorum, kendi gelin gittiğim zamanı mı hatırlıyorum bilemiyorum. Ağlıyorum işte…sanırım anlatılamaz bu.

mutilcemiz.net: Bize biraz şu anki müzik çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Neler var? Duyduğumuz kadarı ile bir albüm çalışmanız varmış.

Hatice Kumru: Evet şuan devam eden bir albüm çalışmamız var. Onun dışında bir televizyon projemiz var. AKSU TV’de proğram sunma projesi bu. Halk konserleri, festivaller, diğer konserler var. Şu an yoğunlaştığım çalışmalar özetle bunlar.

mutilcemiz.net: Bildiğimiz kadarı ile köylerde olsun ilçelerde olsun şenliklere de gidiyorsunuz, en son hangi şenliğe katıldınız?

Hatice Kumru: En son Anamur’da 1. Muz Şenlikleri’ne katıldım. Daha sonra Sertavul proğramımız oldu. “Erdemli Yayla Şenliği” vardı yine Mersin’in “Güzel Yayla Şeftali Şenlikleri” vardı, yine “Fındıkpınarı Yayla Şenliği”ne katıldım. İşte gündem oldukça yoğun geçiyor.

mutilcemiz.net: Şenlikler her geçen gün biraz daha artıyor, ilçeler, köyler ürünlerini tanıtabilmek için şenlikler düzenliyor ve bu önümüzdeki günlerde daha da çoğalacağa benziyor, bu anlamda sizi şenliğe davet etmek için insanlar size nasıl ulaşıyor yada ulaşacaklar?

Hatice Kumru: Şu anda bir web sayfası hazırlığımız var, bu şekilde olabilir. Genellikle bana gittiğimiz şenliklerin organizatörlerine verdiğimiz telefonlardan ulaşıyorlar. Bu konuda bu zamana kadar bir sorun yaşamadık, isteyen bana ulaşabiliyor kısaca.

mutilcemiz.net: Süray Hoca ile ilgili ne söylemek istersiniz?

Hatice Kumru: Aaa…Süray Hocam çok önemli bir kiymet benim için. Bendeki yeri bambaşkadır onun. Ne Halk Oyunları öğretmenim olduğu için nede başka birşey. O çok farklı bir insan. Onun sanatına çok büyük saygı duyuyorum. Mut’ta yerel basınla olan ilk söyleşim Süray hocam aracılığı ile olmuştu. Ben Mut’a tatil amaçlı gitmiştim, orada benden bahsetmiş Hatice Kumru’ya gidin! Söyleşi yapın! Nerde? Ne yapıyor? Sorun demiş. Çünkü kendisine projelerimden bahsetmiştim. Bu şekilde Mut basınına ilk olarak sesimi duyurma imkanı buldum. Bu anlamda hocama çok teşekkür ediyorum. Akabinde bizi mutilcesi.net, yani sizinle buluşturdu. Çok bambaşka bir insan o. Bir insan kültürüne, bir insan değerlerine ancak bu şekilde sahip çıkabilir. Yani bir insan kendini ancak bu kadar adayabilir işine.

mutilcemiz.net: Mut folklörünün mehmetçiği diyorlar onun için doğru mudur?

Hatice Kumru: Kesinlikle, kesinlikle…

mutilcemiz.net: Siz Halk Oyunları da oynadınız, Halk Oyunları öğretmenisinizde aynı zamanda, bize bunu biraz açar mısınız?

Hatice Kumru: Ben ilkokul çağlarımdan beri Halk Oyunları ekibindeyim. Başarılı olduğumu söylerler. İşte bir öğretmenim dediki “Git Mersin’e sınavlara gir, kayıt yaptır”. Bende sınavlara girdim, kayıt yaptırdım. Hatta Süray hocam da Jurideydi. Kazandım sınavı. İnşallah bu yıl öğretmenlik işine de başlıyacağım. Onun hazırlıklıklarını da yapıyorum; işte okullarla görüşmelerim oluyor. Ben olmadığım zaman yardımcılarım benim adıma görüşmeler yapıyorlar. İnşallah hem Türk Halk Müziği hem Halk Oyunları ikisini bir arada götürmek istiyorum. Ha aynı zamanda Mut’un türkülerini tanıtırken Mut’un oyunlarını da tanıtmak istiyorum. Örneğin bir Trabzon da konserdeyim ve ben Kullar Olamı okuyorum ama bunun oyunu nasıl oynanıyor diye insanlar merak ederler, tıpkı kolbastı da olduğu gibi. Şimdi Kolbastı oynunun nasıl oynandığını göstermeselerdi nerden bileceklerdi değilmi. Bu örnekte olduğu gibi bende Kullar olamı okurken arkamda da bir dans grubu onun oyununu sahnelesin. Biz nasıl diğer yörelerin kolbastısını, Harmandalını oynuyorsak, Karadenizin horonunu tepiyorsak onlarda bizim oyunlarımızı oynamalı. Projelerim arasında bu da var.
Benim konserlerim geniş çaplı oluyor genellikle, hani hiç kimse yok dediğimizde 5 bin kişi oluyor. İstiyorumki Hatice Kumru Mut türkülerini okuduğunda bir İrfaniyi bir Kullar Olamı bir Zeytin Dallarına nasıl oynandığını da görsün insanlar. Tam anlamıyla tanıtmak istiyorum Mut’u.

mutilcemiz.net: İleriye dönük projelerim arasında bunlarda var diyorsunuz.

Hatice Kumru: Evet. Çünkü ben memleketini seven, kültürünü yaşatmak için çaba gösteren bir Mut aşığıyım. Ben bugün Türk Halk Müziği icra ediyorum, Halk Oyunları oynuyor öğretiyorum, sahne yapıyorum ve bunları da ben sahneleyerek tanıtımını yapmak istiyorum.

mutilcemiz.net: Mut deyince ilk çırpıda aklınıza ne geliyor?

Hatice Kumru: Karacaoğlan geliyor, kayısı geliyor, zeytin geliyor, Musa Eroğlu geliyor. Çoğu insan Musa Eroğlu’nun Mut’lu olduğunu bilmiyor daha. Ben bile yıllar sonra öğrendim. Ama ben istiyorumki Hatice Kumru dendiğinde ilk Mut gelsin akla.

mutilcemiz.net: Bir daha söyler misiniz?

Hatice Kumru: Hatice Kumru dendiğinde direkt Mut gelsin akla, Mersin değil, Mut.

mutilcemiz.net: Mut’lulara söylemek istediğiniz birşey var mı?

Hatice Kumru: Şu an çıkacak olan ilk albümüm, ilk göz ağrımla ilgili olarak onlardan destek istiyorum, desteklerini bekliyorum. Mut’lulardan bana sahip çıkmalarını istiyorum. Ben Mut’u kucaklamış durumdayım Mut’u tanıtma adına elimden ne gelirse yapmaya hazırım.
Özellikle Mut basının da bana sahip çıkmasını desteklemesini istiyorum.

mutilcemiz.net: Bu güzel söyleşi için teşekkür ederiz yolunuz açık olsun!

Hatice Kumru: Ben teşekkür ederim.

İbrahim ARI – 03.11.2009