DOLAR
32,5956
EURO
34,6946
ALTIN
2.513,05
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Hafif Yağmurlu
22°C
Mersin
22°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Az Bulutlu
27°C

KARACAOĞLAN ARAŞTIRMALARI

A+
A-

KARACAOĞLAN ARAŞTIRMALARI 1

HİLMİ DULKADİR  (*)

 

Kozan Dağı’ndan neslimiz

Arı Türkmen’dir aslımız

Varsak’tır durak yerimiz

Gurbette yar eyler bizi.

1975’li yıllara varan dostluğumuz olan Hilmi Dulkadir‘in hazırladığı Karacaoğlan Araştırmaları – 1  kitabını okudum. Mut’ta Karacaoğlan Şenlikleri ve Kayısı Bayramına genç gazeteci olarak katılmıştım. O yıllar Belediye Başkanı olan merhum Yahya İnanıcı ile de bir söyleşi yapmıştım. Karacaoğlan Tepesi’ne hep birlikte çıktık. O dönem tanış olduğum bir çok araştırmacı yazarın burada yazılarını okudum. Söyleşi, konferanslarda yer alan konuşmalar, Yaygın Eğitim Mut Haber Bülteni, İçel Kültürü Dergisinde (*) yayınlanan yazılar bir araya getirilmiş.

Gerek Mut Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve gerekse İçel Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü görevlerinde kültür ile araştırmalar ile ilgili çalışmalar Karacaoğlan Araştırmaları kitabında yer almış. İlerdeki dönemler içinde 2’ci cildi de yayına girecek.

Mut Yalnızcabağ Köyü’nde başlayan KARACAOĞLAN sevdası hala devam ediyor. Mut‘ta Sıtkı Soylu, Doğan Atlay, Av. Müfit Seymen, dönem belediye başkanı Yahya İnanıcı, sonraki yıllarda Belediye Başkanı Selahattin Arslan ile bir Mut’lu gibi, bir Karacaoğlan Sevdalısı olarak yıllarca etkinlik düzenlenmiş. İşte bu kitap onun belgeseli gibi. Karacaoğlan Sevdalıları İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Nail Tan, Hayrettin İvgin, Dr. Müjgan Cumhur, Halil Atılgan, Dr. Mehmet  Önder, Musa Seyirci, Ruhi Su, Ümit Kaftancıoğlu, İhsan Hınçer, Kemal Öğretmen, Vecdi Yarman, Prof. Dr. Ahmet  Gökbel, A.Saim Emirmahmutoğlu, Tahir Kutsi Makal, Aydın Oy, Semiramis Tutkun, Gündüz Artan, Sabahattin Çakmakoğlu, Yusuf Ekinci o etkinliklere katılmışlar. Bir çoğunun sunumları, yazıları bu kitapta yer alıyor.

Karacaoğlan’ın yaşadığı dönem, yerler, sanatı, şiirleri… Yaşadığı 17’nci yy’da Türkçe şiirleri ile yerini almış, doğa sevgisi, Türkmen, Yörük yaşamı içinde sevdaların dile gelmesi… Onu Toroslarda, Bolkar Dağları / Bulgar Dağlarında yaşayan Yörük ve Türkmenlerin dilinde, sazında günümüze getirmiştir.

19’cu yy’da yaşayan Silifkeli Karacaoğlan (Küçük Karacaoğlan) ve çağımızın Karacaoğlan’ı Musa Eroğlu ile Taşeli yöresinin kültürü içinde yerini korumaya devam etmekte.

Kitapta da vurgulandığı üzere artık Karacaoğlan Üniversitelerde Araştırma Merkezlerinde yerini almalı. Özellikle Mersin Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde bu Araştırma Merkezini ayağa kaldıracak kadrolar var. Bir karar alınması, yola çıkılması yeter.

Bu kitabın yayına çıkarılmasında Mersin Büyük Şehir Belediyesinin 20. Kültür yayınları serisi olması, anlamı büyük. Gerek yazarımız Himi Dulkadir ve gerekse Mersin Büyük Şehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın emeklerine sağlık. Hak Hizmetlerini Kabul etsin.

 

(*) Hilmi Dulkadir, Mut Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü sırasında, 1983 – 1986 yıllarında Yaygın Eğitim Haber Bültenini, (13. sayı)

– Mersin Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü sırasında Ocak 1987 – Ocak 1999 yıllarında İçel Kültürü Dergisinin (63. sayı) çıkarttırılıp dağıtılmasını sağlamıştır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.