DOLAR
34,3826
EURO
36,8470
ALTIN
2.970,27
BIST
9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Çok Bulutlu
24°C
Mersin
24°C
Çok Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Açık
22°C
Salı Açık
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

KATARAKT TEDAVİSİ

KATARAKT TEDAVİSİ
07.07.2019
A+
A-

Hangi Hastalarda Katarakt Tedavi Edilmelidir ?

Yetişkin Kataraktlarının tedavisindeki amaç, görmenin arttırılmasıdır ya da göze zarar verecek kadar çok ilerlemiş düzeylerdeki kataraktlarda gözde kalıcı hasarı engellemek amacı ile katarakt tedasi uygulanır. Görme keskinliğinin seviyesinden çok, hastanın hayatını etkileme düzeyine göre operasyon kararı verilir. Bazı hastalar kataraktları çok erken dönemde olsa bile, günlük hayatta çok fazla rahatsız olmaktadırlar. Bu tip kataraktlarda erken dönemde katarakt operasyonu önerilmektedir. Ameliyat lens yumuşakken uygulandığı için çok daha da avantajlıdır.

Çok beklemiş olan, geç kalmış katarakt olgularında kataraktlı lens çok sertleşir ve operasyon biraz daha uzun sürebilir. Katarakt çok ilerlediği zaman gözde kalıcı hasar meydana gelme ihtimali vardır ki bunlar arasında glokom, lensin göziçine düşmesi ya da yer değiştirmesi, üveit gibi hastalıklar yer almaktadır. Artık bu dönemde katarakt ameliyatı uygulanmasında görme artışı ile birlikte esas hedef, gözün fazla kalıcı zarar görmesini engellemektir. 

Katarakt gelişiminin durdurulması ya da geriye döndürülmesi tıbbi tedavi ile mümkün değildir. Katarakt tedavisinde uygulanacak tek tedavi yöntemi cerrahidir. Kataraktlı olan mevcut lens göz içinden alınarak yerin saydam mercek yerleştirilir. Kataraktın alınması için eskiden geleneksel olarak dikişli yöntem kullanılıyordu. Bu yöntemde operasyon daha uzun sürede tamamlanıyordu ve ameliyattan sonra batma yanma ve bulanık görme gibi şikayetler daha fazlaydı. Bu eski yöntemde tekrar dikişlerin alınması gerekmekteydi. Artık günümüzde modern yöntemler geliştirildi. 

FAKOEMULSİFİKASYON denilen en modern katarakt cerrahisi yönteminde korneadan çok kısa bir kesiden göziçine aletler ile girilerek ultrason enerjisi ile lens çok minik parçalara ayrılarak vakumla çekilmektedir. Bu küçük kesi yerinden göz içine katlanabilir mercek yerleştirildikten sonra dikiş konulmadan operasyon tamamlanmaktadır. Fakoemülsifikasyon yöntemi, geniş bir kesi olmadığı ve kapalı sistemde çalışıldığı için erken dönemde görme düzeyini arttıran oldukça güvenli komplikasyonu çok az olan bir yöntemdir. Operasyon sonrası gözden tekrar dikiş alınması da sözkonusu değildir. 

Korneadan elmas bıçak ile insizyon uygulanıyor.
Korneadan girilerek lensin ön kapsülü soyuluyor.
Gözün yandan görünümü, kataraktlı lens fako tipi ile emiliyor. 
Kataraktlı lens alınarak göziçine saydam mercek yerleştirilmiş durumda.
Göz içine yerleştirilen mercek gözün ön bölümünde kapsül içine yerleştirilmiş olarak izleniyor.

Cerrahide standart olarak TOPİKAL ANESTEZİ (Damla ile uyuşturma) uygulanmaktadır. Gözünüz uyuşturulduğu için operasyon sırasında birşey hissetmeyeceksiniz. Operasyon kataraktınızın tipine göre, yaklaşık 5-10 dakika kadar sürmektedir. 
Bu vesileyle tüm hemşerilerime önümüzdeki ılık ilkbahar günlerinde sağlık ve mutluluklar dilerim.

Op. Dr. Ümit ATİK

İletişim:
Adres : Turgut Reis Mah. İstiklal Cad. No : 163 Mersin/Türkiye
Telefon : 0324.238 83 83
Fax : 0324.237 38 68
Mail : info@vizyongozmerkezi.com