17. yüzyılda yaşamış olan Karacaoğlan’ın doğum tarihi ve doğum yeri hakkında, birçok kaynakta farklı tarihlere ve yerlere rastlanmaktadır. Cahit Öztelli’nin şair hakkındaki bilgilerin en eski ve en sağlamı olduğunu söylediği Akşehirli Ahmet Hamdi Efendi’nin hatıra defterinden naklettiğine göre babası Kara İlyas’tır ve Varsak kazasında dünyaya gelmiştir. (Öztelli, 1970.21-22).
Karacaoğlan’la ilgili Rivayetlerin verdiği bilgiler; şairin Feke ilçesinin Gökçe, Bahçe ilçesinin Varsak, Kilis’in Zobular köyünde doğduğu noktasında. Yani birbirine oldukça yakın köylerde, küçük bir bölgede yoğunlaşıyor. Karacaoğlan’ın nereli ve kim olduğu ile ilgili çok farklı bilgilerle karşılaşılmasının en büyük sebebi Karacaoğlan’ın çok sevilmesi dolayısıyla farklı bölgelerce sahiplenilmesidir.(Soylu, 1996 )
“Kozan’ın Farsak köyünden kalkarak Anadolu’yu dolaşan TOROS yaylalarında karar kılan, ister Ayşe, Fadime, elif olsun, ister Karacakız. Her gittiği yerde her uğradığı obada güzelleri dilinden düşürmeyen, Mut’a geldiği günde:
Burcu burcu kokar durur
Mut’un gülleri gülleri…
Bülbül gibi şakır durur
Tatlı dilleri dilleri…
Diyerek, sazını inleten, yüreğini coşturan hangi Türkmen kızı…
Az ötedeki Çukurköylü Türkmen kızı Karacakız mı? Şimdi bir tepede Karacaoğlan’ın, öbür tepede Karacakız’ın mezarı…(Önder, s.29)
Özellikle gazeteci (matbaacı) Sıtkı SOYLU’nun yaptığı çalışmalar sonucunda KARACAOĞLAN’ın Mezarının Mut’ta olduğu belgelenmiştir. Ve Çınaraltı Parkında Mut’ lu Heykeltıraş Prof. Hüseyin GEZER tarafından yapılan Karacaoğlan heykeli 8 Haziran 1973 günü Mut Karacaoğlan şenlikleri sırasında törenle açılmıştır. (Bu heykel Türkiye de dikilen ilk halk ozanı anıtıdır) Ayrıca; 15 Kasım 1997 Cumartesi günü Karacaoğlan (Çukur) Mahallesinde ozanımızın kendi adını taşıyan tepe üzerinde yapılan anıt mezarının açılışı yapılmıştır.
Yine soylunun girişimleri ile 1962 yılında Mut’a ilk “Karacaoğlan” şenlikleri düzenlenmiş ve günümüze kadar gelmiştir.