DOLAR
35,5696
EURO
36,6591
ALTIN
3.093,79
BIST
9.936,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Parçalı Bulutlu
16°C
Mersin
16°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
16°C
Pazar Açık
18°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
17°C

Mut’ta Roma dönemine ait Sinobiç kalıntıları ilgi bekliyor

Mut’ta Roma dönemine ait Sinobiç kalıntıları ilgi bekliyor
13.02.2024
A+
A-

Mut’un 6 kilometre kuzeyinde, Yeşilyurt Köyü sınırları içerisinde bulunan Roma dönemine ait “Sinobiç” kalıntıları ilgi bekliyor.

Yeşilyurt Köyü’nün sınırları içerisinde bulunan Sinobiç kalıntıları, Roma dönemine ait çok miktarda lahit, tepede 2 adet su sarnıcı ile duvar kalıntılarından oluşuyor. Bazı kaynaklarda adı “Polisandos” olarak geçen Sinobiç’in antik ismi kesin olarak belli değil.

Sinobiç Aziz Paulus’un vaaz verdiği ve adı İncil’de de geçen önemli bir erken dönem Hıristiyanlık merkezi konumunda olduğu biliniyor. Burada Roma ve erken Bizans dönemlerine ait çok miktarda lahit iki tane su sarnıcı, duvar kalıntılarının yanı sıra kaya mezarları da bulunuluyor. Yıllardır bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle perişan halde olan Roma dönemine ait Sinobiç kalıntıları, definecilerin de saldırısına uğramış durumda.

Sinobiç kalıntıları ile ilgili bilgi veren Yeşilyurt Mahalle Muhtarı Erol Bıçkı, “Mut’un 3 km kuzeyinde bulunan Yeşilyurt Köyü’nün sınırları içeresin de bulunan Sinobiç kalıntıları özellikle Ardıçtepe mevkiindedir. Roma dönemine ait çok miktarda lahit ve tepede 2 adet su sarnıcı ile duvar kalıntıları mevcuttur. Bazı kaynaklarda adı Dolisandos olarak geçen Sinobiç’in antik ismi kesin olarak belli değildir. Bakımsız ve sahipsizlik yüzünden bir tarih yok olma derecesine gelmiştir. Özellikle definecilerin saldırısına uğramış durumda. İlgililerin bir an önce buraya sahip çıkarak koruma altına almasını istiyoruz.” dedi.

Harabeye dönen lahid ve tepede ki 2 adet su sarnıçlarının halini görünce şaşkınlığını gizleyemeyen vatandaşlar ise, “Tarih cenneti olan Sinobiç kalıntıları ilgi bekliyor. Buraların değerini bilmemiz gerekiyor.” dediler.

Hasan ÇETİN

Fotoğraf: Mehmet GÜRBÜZ