DOLAR
34,7500
EURO
36,5827
ALTIN
2.953,75
BIST
9.848,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Hafif Yağmurlu
14°C
Mersin
14°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Çok Bulutlu
19°C
Cuma Parçalı Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Mut’ta Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı yapıldı

Mut’ta Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı yapıldı
19.04.2024
A+
A-

Mut Ziraat odasu salonunda yapılan toplantıya, Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar, AKP MKYK üyesi Mustafa Sever, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, AKIB YMS İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Mut ilçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, Belediye Başkanı Murat Orhan, Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, Mut Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Sezer, Daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise, “Ülkemiz dünya ölçeğinde tarımda söz sahibi bir ülke ülkemiz içinde de Mersinimiz tarımda tarımsal üretiminde söz sahibi bir ilimiz. Ziyadesi ile son derece verimli topraklarıyla özellikle bitkisel üretimde ön plana çıkan bir ilimiz. Bakınız dünya üzerinde 136 ortalama meyve türünden bahsediliyor. Bunların 80’ninden fazlası ülkemizde yetişiyor ve ülkemizde de Mersin ilimizde yetişiyor ve güzel bir şekilde yetişiyor. Narenciyenin malum başkentiyiz ama narenciyeyle de kalmıyor işte Mut ilçemizde kayısı gibi, zeytin gibi, üzüm gibi, incir gibi, elma gibi tabi bu ürünlerin üretilmesi en başta eli nasırlı çiftçimiz üretiyor” dedi.

Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar ise, “Toros dağlarının eteklerinde eşsiz doğaya sahip verimli topraklarıyla bölgesinin göz bebeği konumunda biri olan Mut ilçemizin, Tarımsal üretimi ve ihracatına yönelik istişarelerde bulunmak üzere sizlerle bir araya gelmekten ayrıca büyük bir mutluluk duyduğumu da ifade etmek isterim. Hepimizin bildiği gibi emek yoğun bir sektör olması sebebiyle, Tarım istihdama katkısı diğer ekonomi sektörlerinin mal ve hizmet sunması gıda güvenliği ve beslenme açısından nüfusun tamamını ilgilendirmesi bakımından tüm dünya ülkelerinde stratejik bir öneme sahiptir” dedi.

Ağar, “Ülkemizin yıllık tarımsal üretimi 58 nokta 6 milyar seviyesinde. Bu üretimle Türkiye’miz Dünyada 7’nci Avrupa’da ise lider konumunda. İhracatımıza baktığımızda ise 1980’nli yıllarda yaklaşık bin ihracatçıyla başlayan tarım ürünleri ihracat serüvenimiz büyük ölçüde 4 temel tarım ürününe yani incire, üzüme, tütüne ve pamuğa dayanıyordu. Bugün ise, işlenmiş tarım ürünlerinden, geleneksel tarım ürünlerimize geniş bir ürün yelpazesinin dünyanın 212 den fazla ülkesine ihraç eden konumuna ulaşmış bulunmaktayız. Bu kapsamda 2002 yılında 3 nokta 7 milyar dolar olan tarım ve gıda sanayi ihracatımız uygulamaya devam ettiğimiz doğru ve etkili tarımsal politikalarla 2023 yılına geldiğimizde yüzde 726’lık bir artışla Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi olan 31 milyar dolara yükselmiştir. Ülkemiz üretim ve ihracatın lokomotif şehirlerarasında yer alan Mersin 9 nokta 7 milyar dolarlık ihracat ile en fazla ihracat gerçekleştiren 7’inci ilimizdir. Tarım ürünleri ihracatından ise yüzde 11 nokta 3 pay alan Mersin en fazla tarım ürünü ihracatı gerçekleştiren 4’üncü ilimizdir. 2022 yılında yaklaşık 3 noktada 4 milyar düzeyinde olan Mersin Tarım ürünleri ihracatı 2023 yılında 3 buçuk milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Mersin ilimizin başlıca tarım ürünleri ihracatını hububat ve bakliyatlar, yaş Meyve sebze ve yağlı tohumlar ihracatı oluşturmaktadır. İlimizin de çok güçlü bir üretim kapasitesine sahip olduğu yaş meyve sebze sektöründe ülkemizin 2023 yılı ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 18 artarak 3 buçuk milyar seviyesinde gerçekleşmiştir. Mersin’in yaş sebze meyve ihracatı ise yüzde 26 oranında artarak 900 milyon dolara ulaşmış olup toplam yaş sebze meyve ihracatımızın yüzde 26’sını oluşturmaktadır. Bildiğiniz üzere ilçemiz Dünya Kayısı üretiminde gerek üretim alanında gerek üretim miktarında birinci sırada yer alıyor. TÜİK verilerine göre, 2023 yılında kayısı üretimi 750 bin ton, zerdali üretimi ise yaklaşık 16 bin 500 ton olarak gerçekleşmiş durumda. Ülkemiz Kayısı ihracatı ise 2023 yılında 71 bin 500 ton. Bu taze kayısı ihracatı toplam 58 nokta 7 milyon dolar bir gelir elde ettik. Mersin 2023 yılındaki 156 bin tonluk kayısı üretimiyle ülkemiz kayısı üretiminden yaklaşık yüzde 21 pay almakta. Mersin ilimiz 2022 yılında 21 nokta 2 milyon dolarlık 2023 yılında 18 nokta 7 milyon dolarlık taze kayısı ihracatı gerçekleştirmiş durumdadır. Yine Mersin ili kayısı üretiminin yüzde 80’ninden fazlasını 127 bin tonluk üretimi ile Mut ilçemizin 2007 yılından bu yana coğrafi tescilli ürünü olan Mut kayısısı ile gerçekleştirdiğini görüyoruz. Toplam 77 bin dekar arazide yaklaşık 1 milyon kayısı ağacına sahip ilçemizde 4 bin kayısı üreticimiz tadıyla kokusuyla fark yaratan bu kıymetli ürünümüzden geçimini sağlamakta ayrıca ülkemiz ekonomisine de değer katmaktadır bu vesileyle Mut ilçemizin tüm üreticilerine teşekkür ederim” dedi.

Toplantı soru ve cevaplarla sona erdi.

HASAN ÇETİN