Mersin’in ilçeleri arasında içme suyu yönünden en uygun olanaklara sahip olan ilçe Mut’tur. İlçenin her köyünde, berrak ve soğuk su akıtan çeşmeler vardır.
İlçe merkezindeki suyla ilgili olarak Evliya Çelebi, “….kafanın şarkında yedi dükkân vardır. Ve bu dükkânlar önünde abı hayat kaynağı vardır. Temmuzda adem elini sokamaz, öyle buz paresidir” demektedir.
Geçmiş dönemlerde Mut’a su veren iki pınarın Mut için önemini Mut Maliyesi eski muhasebe memuru Silifkeli Hamdi Bey’in; “İki pınar, beş çınar bunlar olmasa Mut yanar” sözleri oldukça iyi anlatmaktadır.
Bu pınarlar, Kale ve Köşker pınarlarıdır. Kale Pınarı suyunun kalenin altından bir galeri veya tünelle şehir merkezine geldiği, Mut halkı tarafından belirtilmektedir.
Köşker Pınan’nın ise bunun karşısında ana yolun doğusunda olduğu bilinmekte, bugün ise yerinde bir bina bulunmaktadır. Bu iki pınar Cumhuriyet dönemine kadar Mut kentinin su ihtiyacını karşılamıştır.
Mut’un Şıh Köyü’ne (bugünkü Meydan Mahallesi) su getiren ise Fatma Hanım adında birisidir. Tarihi tam olarak bilinmemektedir. Fatma Hanım içme suyu olmayan Şıh Köyü’ne, Asput Köyü’ndeki büyük pınardan su getirme işi için kardeşi Mahmut beyi görevlendirir. Mahmut Bey’in çalışmalarıyla, Asput Köyü’ndeki büyük pınardan pişmiş toprak künklerle su getirtilmiş ve mahalledeki dört çeşmeye verilmiştir.
Çeşmelerden üç ay su akmış, ancak künkler iyi pişirilmemiş olduğundan gürül gürül akan sular azalmış ve zamanla kesilmiş, bu arada Fatma Hanım öldüğünden başka ilgilenen olmamış, su için yapılanlarda boşa gitmiş. Günümüzde, Fatma Hanım’ın yaptırdığı üç çeşme durmaktadır. Bugün Meydan Mahallesi Camisi’nin yanındaki çeşmeden yeni getirilen şehir suyu akmaktadır.
İlçe merkezinde 1950’li yıllara kadar işyerleri ve evler su ihtiyaçlarını taşıma su ile, çamaşır gibi temizlik ihtiyaçlarını da toplu olarak çamaşırhanede karşılarlardı (Kale Pınarının karşısında ana yolun doğusunda çamaşırhane bulunmakta idi).
Dörtyol semtinde Baykan Hamamı yanında Karamanoğulları’ndan kalma bir hamam vardır. 1900 yılında Kaymakam Reşit Bey tarafından onarılarak halkın hizmetine sunulan hamam, yerinden yol geçtiği için kaldırılmıştır.
1955 – 56 yılında Mut İçme Suyu Şebekesi’nin hizmete girmesi ile su sorunu giderilmiştir. Söz konusu tarihlerde su şebekesi ilçe merkezine dağıtılmış, yeni kurulan mahallelere ve köylere peyder pey ulaştırılmıştır.
İlçede, kaynak sularının muhafaza altına alınması işi 1993 yılında ihaleye çıkarılmış, 1996 yılında çalışmaları başlayan ilçenin uzun süreli içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan “Narlı içme Suyu Projesi” hayata geçirilmiştir. Toplam isale hattı 34 bin 657 metredir. 240 metre uzunluğunda tüneli bulunan Narlı İçme Suyu hattı, ilçe merkezindeki 3 bin tonluk ana depoya saniyede 250 litre su verebilme kapasitesindedir. ilçe merkezinde içme suyu şebekesi döşenmesi işlemleri tamamlanmış, abonelere yeni şebekeden içme suyu verilmiştir. Belediyenin mücavir alanları içinde bulunan Barabanlı Köyü halkı da bu sudan yararlanmaktadır.
Belediyenin mücavir alan sınırları içinde bulunan Ortaköy’e içme suyu verme çalışmaları sürmektedir. Halkın yaz aylarını geçirdiği mücavir alan sınırları içinde yer alan Sertavul ve Kozlar yaylalarında da içme suyu sorunu büyük oranda çözüme kavuşturulmuştur. Yaylalardaki kaynak sularının tamamının değerlendirilmesine yönelik çalışmalar sürmektedir.
Kent Sulamaları
İlçeye bağlı köylerin sulama suyu ihtiyacının karşılanmasında % 41’inde bentler,
% 18’inde cazibe,
% 37’sinde pompaj,
% 2’sinde artezyen
ve % 2’sinde diğer sistemlerden faydalanıldığı görülmektedir.
Kırkpınar Sulaması
Hacınuhlu ve Yıldız (Masara) arazilerini sulamaktadır.
Sulanan arazi yaklaşık 500 Ha dır.
Suyun fazlası Mut Çayı ile Göksu’ya ulaşmaktadır.
Pirinç Suyu Sulaması
Mut’un kuzeyinde Yapıntı Köyü civarında 10.000 Ha arazide sulama yapılmaktadır
Beypınarı ve Yenipınar Sulamaları
Mutun güneyindeki Palantepe, Elbeyli ve Selamlı köyü arazilerini sulamaktadır.
Kurtsuyu Sulaması
Kurtsuyu’nun sol ve sağ sahilinde açılan arklarla eskiden beri sulama yapılmaktadır. Bu sulamalardan Dere, Çakallı, Narlı, Göcekler, Hisar, Tuğrul ve Kışla köyü arazileri yararlanmaktadır. Sulanan arazi 15.000 dekar civarındadır.
Eskiden muhtarlar tarafından, civanlar (su dağıtıcıları) marifetiyle yürütülen işler, bugün “Mut Sulama Birliği” tarafından yürütülmektedir