ref: refs/heads/v3.0
DOLAR
28,8960
EURO
31,4606
ALTIN
1.923,44
BIST
8.026,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
21°C
Mersin
21°C
Açık
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

Aylin KAÇAR

YAŞAM VE DİYET

RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ

A+
A-

Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için bu süreçte nelere dikkat edilmeli gelin birlikte bakalım.

  • Mutlaka sahur yapın!

Birçoğumuz iftarla sahur arasındaki zamanın çok az olmasından ya da uykumuzu bölmemek adına sahur yapmaya gerek duymuyoruz. Ancak sahur hem kilo kontrolü hem de orucunuzu rahat bir şekilde tutmanız için çok önemli bir öğündür. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 16 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır.

  • Yemek yerken acele etmeyin

Ramazan’da gün boyu aç kalan midenizin sindirimini kolaylaştırmak için iftarda yemek yerken acele etmeyin. Ayrıca yeteri kadar çiğnediğinizden emin olun.

  • Porsiyonları küçültün

Gün boyunca iftarda yiyeceklerimizin hayalini kuruyoruz. Beklenen an geldiğinde tek seferde kocaman porsiyonlar yerine birer saat ara ile azar azar gün boyu canınızın istediği şeyleri yiyin.

  • Yeterli sıvı alın ve mevcut vücut suyunuzu korumaya çalışın

İftar ve sahur saatleri arasında en az 2 litre su tüketmeye özen gösterin. Yeterli miktarda sıvı alınması toksinleri vücuttan atmaya ve böbrek yükünü dengelemeye yarar.

Eğer dışarıda kalmak zorunda olduğunuz bir işiniz yoksa gün boyunca serin yerlerde vakit geçirmek ve fiziksel faaliyetleri sınırlamak vücuttaki sıvı kayıplarını önlemek için önemlidir.

  • Kompleks karbonhidratlara yönelin

Ramazanda sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalara yönelmek gün boyunca acıkmanızın önüne geçecektir. Bunun için ”kompleks karbonhidratlar” adı verilen sebze, meyve, baklagil, tahıl ve kepekli gıdalara yönelmekte fayda var.

  • Ramazan tatlılarına dikkat!

İftar saatinin yaklaşmasıyla birlikte kan şekerimiz de iyice düşer ve durum bizi tatlı yemeye yöneltir. İftarda tatlı yemeyin demiyorum ama şerbetli tatlılar yerine daha hafif sütlü tatlılar, dondurma tüketebilirsiniz. Ayrıca mevsim meyveleri de tatlı ihtiyacınızı gidermede sağlıklı ve düşük kalorili bir tercih olacaktır.

  • Kafein tüketiminize sınır koyun

Çay, kahve ve diğer kafeinli içeceklerin tüketimini sınırlandırın. Çünkü bu tür içecekler diüretik (idrar artırıcı) etkiye sahiptir ve yaz ayları boyunca oruç sırasında vücuttan sıvı kaybına yol açmaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.