DOLAR
38,0048
EURO
41,1729
ALTIN
3.694,77
BIST
9.649,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Parçalı Bulutlu
24°C
Mersin
24°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
27°C
Cuma Parçalı Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Çok Bulutlu
20°C

SİYASET AHLAKI VEYA AHLAKLI SİYASET

A+
A-

Siyasetin özünde aslına bakarsanız ahlak kavramı sadece bir söylem olarak yer almaktadır. Eylem olarak siyasetin hiç bir yerinde maalesef ahlak kavramına rastlamayız. Toplumsal hayatın içindeki beşeri ilişkilerin değerlendirilmesi noktasında iyi ve güzel olarak tanımlayabileceğimiz değerlerin ortak bir noktada buluşarak genel bir kanaat olarak benimsenmesine ahlak diyebiliriz.

Siyasetin ana prensibi gücü ele geçirmek ve gücün sürekli olarak elde kalmasını sağlama çalışmasıdır. Temel ilkenin emretme gücünün elde bulundurulması olması siyasetin ahlakla olan ilişkisini bu noktada çetrefilli bir hale sokmaktadır.

Siyasal ahlak, siyasal yapıların, kurumların, rollerin, düşüncelerin ve eylemlerin; toplumsal yaşamın imkanlı, uyumlu, olumlu ve verimli sürmesini sağlayacağı düşünülen normlarıdır. Başka bir tanımlamaya göre ise devlet ve ülke yönetiminde yönetenlerin ve yönetilenlerin uygulamaları, uymaları gereken kurallar, ilkeler ve yöntemler demektir.

Siyasal ahlak konusunda sorulması gereken en önemli soru; siyaseti meslek olarak seçen insanların neden siyasetten vazgeçemedikleridir.

Çünkü günümüzde siyaset maddi gücü de elde bulundurmanın en önemli vesilesidir. Kendilerini zengin eden bu meslekle birlikte taraftarlarınıda zengin etmek gerekmektedir. Makamlar, mevkiler, işler ve ihaleler kendilerini destekleyenlere dağıtılmalıdır ki; kendi güçleri ve zenginlikleri de sürekli artsın.

 Liderin başarısı; onun çok iyi bir insan, erdemli ve ahlaklı olması değil iktidarı ele geçirmesi ve onu elde tutmasıdır. İktidar gücü ahlakî değerleri zaafa uğratabilir; çünkü güç baştan çıkarıcıdır. Bu yüzden ahlakî kriterlere göre siyasetin yargılanması önemlidir.

Genel olarak toplumda, siyasetin bulaşılmaması gereken, ama aynı zamanda istifade edilmesi gereken bir olgu olduğu yönünde bir tartışma vardır. Toplumun bu konuda kafası henüz net değildir. Siyasetin pis, kaygan, kaypak, bulaşılmaması gereken bir olgu olarak algılanmasına karşın siyasetçi toplumda gittiği her yerde saygı görür, topluluklarda sözü dinlenir, önünde ceket iliklenir, mitinglerine binlerce kişi katılır. Günlük yaşamda siyasetçi için kullanılan olumsuzluk siyaset biliminde görülmez.

Toplumumuzda ahlaklı ve erdemli bir siyaset özlemi var. Ama fertlerin siyasetçilerden, başka bir deyişle yönetilenlerin yöneticilerden istekleri maalesef çok erdemli istekler değil.

İş ise bana, ihale ise benim şirketime, öncelik her zaman benim yakınlarıma anlayışı ahlaki bir anlayış değildir.

Siyaset sahnesindeki rakip organizasyonların birbirlerine karşı ahlaklı davranmaları bu konumuzun bir başka maddesidir.

Gücü ele geçirince ahlaklı davranmak çok daha önemli bir meseledir.

Vaatler ile toplumun önüne çıkan bir çok siyasetçinin daha yolun başında iken erdeminden tavizler verdiğini ve bununda kabul gördüğünü bilmek maalesef siyasetin ahlaklı olmasını isteyenleri üzüyor.

Duruşu, ilkesi ve inancı olan, ahlaklı, erdemli ve dürüst siyasetçilerin artması ve toplum tarafından kabul görmesi en büyük dileğimizdir.

MUHAMMET KAYHAN

Yazarın Diğer Yazıları