DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
ALTIN
3.091,70
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
16°C
Mersin
16°C
Açık
Cumartesi Açık
16°C
Pazar Açık
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Çok Bulutlu
15°C

STRES YÖNETİLEBİLİR Mİ?

A+
A-

Her yıl Silifke’de yapılmakta olan SİLİFKE FELFESE OKULU, 22 ŞUBAT 2020 Cumartesi günü eğitimini bu kez Taşucu Arslan Eyce Amphora Müzesi’nde saat 14.0 de yapıldı. Yılardır bu konuda bu okulun açılmasında Tarsus Aratos Kültür Sanat Evi sorumlusu Uğur Pişmanlık, Silifke’de Yaşar Öztürk bu konuda özverili katkılar sundular. Bu konunun uzmanlarını getirerek Silifke halkının hizmetine sundular. Bu kez de Mersin Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesinden Prof. Dr. Ayşehan Çakıcı konuk oldu. Amphora müzesinin o tarihi dokuları içinde, çok şahane bir ses akustiği ve beden dilini çok iyi kullanan Ayşehan Çakıcı Öğretmenin usta anlatımları ile çok yararlı bir ders gördük. Silifke’de Taşucu’ndan felsefe, sanata duyarlı dostlar bir araya geldi, çok sıcak duygu ve bilgi alış verişimiz oldu.

Okuyan, düşünen, ama her şeyden öteye kin, nefret duygularından arınmış, insan sevgisi, doğa sevgisi. İşte mutlu olmanın yolunu izleyen dostlar. Stresten uzak yaşamak. Bir sahil kentinde, güneşin denizden doğarak doğaya bakışı. Esen poyraz, esen meltem.
Çok anlamlı bir yaşam kenti. Bir de doğaya dokunmasalar, nükleer, termik, çimento, mermer ocakları, tersane öcüsü. Tam tamamına yaşanacak, mutlu olunacak kent.

Felsefe okulu dersi, Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Vakfı Başkanı Mustafa Eyce’nin konuşması ile başladı.
“Babam rahmetli Arslan Eyce, 1968 yılında balıkçılar ile kurduğu Taşucu Balıkçılık Kooperatifi, İçko Birlik, sonra Köy- KOOP. Taşucu’nda balık festivalleri, çevre festivalleri. Sonra Vakfın kuruluşu, bu bu müze. Amaçlarımıza uygun olarak öğrencilere eğitim, okuyan öğrencilere burs, işte zaman zaman kültürel, sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapma. Bundan sonra bu tür etkinlerimiz devam edecek. “

Başta Uğur Pişmanlık ( Aratos Kültür ve Sanat Evi ) , Yaşar Öztürk , bizleri bu güzel konuda aydınlatan Prof. Dr. Ayşehan Çakıcı ve Mustafa Devrim Eyce ( Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı başkanı ) teşekkür ediyoruz. Hak hizmetlerini kabul etsin.

Bizler bu derse katıldık. Ama katılamayan dostlar için, bir özet çıkardık. Sizlerle paylaşmak diledik.

“ Stresi neden yönetmeliyim :
Stres , insanı yakın duygusal ilişkilerden uzaklaştıran , hayattan aldığı zevki azaltan bir gölgedir.
Stresle başa çıkmayı öğrendiğimizde daha üretken, daha mutlu olur. Daha iyi ilişkiler kurabiliriz.
Stresle doğal yollardan baş etmeyi öğrenmeyi kendinize armağan olarak verebilirsiniz.

Stresin Tanımı :
Organizmanın bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlaması ile ortaya çıkan bir durumudur.
Stres , çevreden gelen taleplerle, kendi değer, tutum, ihtiyaç , yetenek ve becerilerin arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanan gerilimdir.
Örgütsel stres: örgütsel nedenlerden dolayı , çalışanların fiziksel, zihinsel ve psikolojik gerilimlerine yol açan durumlardır.

Stres Kaynakları :
Yapılan araştırmalar, aile fertlerinden birisinin ölümü ,boşanma, hapis cezası,iflas, hastalık , işsizlik, maddi sıkıntı, ailevi sorunlar , hamilelik ve ev değiştirme, evlilik, bayram tatili, yıllık izin, uyuma alışkınlıklarında büyük değişikliklere kadar bir çok nedenin stres yaratmada etkili olduğunu göstermiştir.
Monoton bir hayat tarzından bıkkınlık duyan ve değişiklik arayan insanlarda gerekli ortamı bulamamanın verdiği hayal kırıklığı ve bunalım söz konusu olabilmektedir.

Duygusal Stres :
Kişinin korkunç bir şey olmasını beklemesidir. Henüz ortada olumsuz bir şey yoktur.fakat kişi istemediği şeyin çok yakında gerçekleşeceğini düşünür. Düşüncelerinde kendine stres yaratması ile duygusal stres başlar. Kişilerin olabileceğini düşündüğü sebepler yapay sebeplerdir. Örneğin ; kişinin hiç gereği yokken başarısız olacağını düşünmesi ya da sevdiği birinin öleceğini düşünmesi birer stres kaynağıdır

YAŞADIĞIMIZ ORTAM :
Ülke ve dünya ekonomisinin gidişi( rekabet, artan işsizlik ve güvensizlik ekonomik krizler vs ). Politik hayatın belirsizlikleri. Çevresel ulaşım sorunları . teknolojik gelişimlerin yaşam tarzı ve alışkınlıkları değiştirmesi. Sosyal ve kültürel değişimlerin hızlanması ile kuşaklar arası farklılıkların artması ( X,Y, Z kuşağı) . çevre ve doğanın tahribinden kaynaklanan felaketler ( deprem, sel, hes ler, tarım arazilerinin azalması, su kaynaklarının tehdit altında kalması vs )

. Bedensel işaret ve belirtileri :
Aşırı iştahsızlık, kilo kaybı zayıflama. Aşırı yemek yeme ve içki içme eğilimli ile beraber oluşan kilo fazlalığı. Sürekli halsizlik ve yorgunluk hali .sıkça görülen migren tarzı baş ağrıları. Geceleri uyuyamama ve erken uyanma. Oturma ve dinlenmeyi engelleyen sinirsel ağrı ve şikayetler. Yüksel tansiyon , kalp atışlarında artış,ellerde titreme, nefes darlığı. Sık, sık gelen mide bulantıları , mide krampları. Aşırı hassasiyet, duygulanma ve gözlerde yaş gelmesi. Bacaklara giren kramplar ve adale spazmları.

Stresin iyisi ve kötüsü :
İyi stres :
Yaratıcı girişimi ve performasyonu artırır. Harekete geçirir, enerji verir. Motive eder. Dikkat ve konsantrasyonu artırır. Potansiyelden üst düzeyde yararlanmayı sağlar.
Kötü stres :
Fiziksel ve ruhsal sorunlara sebep olur. Kaçma ve uzaklaşma davranışına yo açar. Motivasyon düşer. Dikkat ve konsantrasyonu düşer. Kişinin potansiyelinin altında kalmasına neden olur.
Depresyon belirtileri :
İştah azalması, kilo kaybı.uyku bozukluğu . hayattan zevk almama. Hareketelrde yavaşlama ve duraklama.değersizlik ve suçluluk duygusu. Umutsuzluk ve keder. Depresyon tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Yeter ki bir psikiyatri uzmanına baş vurulsun.

Dr. Oytun erbaş :
Kendinizi zinde hissetmek için :
-iyimser olun, sevin- sevilin, sosyalleşin, düzenli uyuyun, dengeli beslenin- her şeyden biraz yiyin- su tüketin. Tuz ve şeker (tatlıyı) kaçırmayın. Sigara ve alkol kullanmayın.sporu alışkanlık haline getirin.check-up yaptırın. Hobiler edinin.

Çarlı Caplin den:
Kendini gerçekten sevmeye başladığında sağlıklı olmayan her şeyden kurtardın kendini.
Sağlıksız yemeklerden , olumsuz insanlardan nesnelerden, durumlardan hepsinden önce de beni benden koparıp diplere çeken şeylerden uzaklaştım.
Her zaman kendi haklılığıma inanmaktan vazgeçtim. Böylece daha az yanılmaya başladım.
Mantığımın yanına yüreğimin gücünü yardıma çağırdığımda aklım değeri bir ortak kazandı. “

Yazarın Diğer Yazıları