DOLAR
32,1304
EURO
35,0723
ALTIN
2.525,65
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
24°C

Tarihi Taşhan’da Karacaoğlan ezgileri

Tarihi Taşhan’da Karacaoğlan ezgileri
A+
A-

Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi, Karacaoğlan Türküleri Gecesi’nin 6’ncısını düzenledi. Mut Kaymakamlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mut Belediyesi’nin destek verdiği gecede, yerel sanatçılardan Ali Rıza Yılmaz, Sade Demir, Nimet Akkulak, Ali Deveci, Ali Ölmez, Ergün Parlat, Ertan Uysal, Fikri Demir, Mehmet Çiftçioğlu ve Mustafa Mete sahneye çıkarak Karacaoğlan türküleri çalıp söyledi. Tarihi Taşhan’da düzenlenen etkinliğe, Mutlular büyük ilgi gösterdi ve yoğun katılım sağladı. Geceye katılan dinleyiciler, sahne alan 10 Türk Halk Müziği sanatçısının söylediği türküler ve şiirlerle, doyumsuz ve unutulmaz bir Karacaoğlan gecesi yaşadı.

Mut’un son 16 yılının kültür sanat yaşamına yön verip damga vuran Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi, yine çok güzel ve anlamlı bir etkinliğe imza attı. Dergi, pandemi ve diğer nedenlerle uzunca bir süre ara verdiği geleneksel Karacaoğlan Türküleri Gecesi’nin 6’ıncısını düzenledi. Mut Kaymakamlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mut Belediyesi’nin destek verdiği etkinlik, ilçenin tarihi yapılarından Taşhan’da düzenlendi.
Mutlu sanatseverler 6. Kartacaoğlan Türküleri Gecesi’ne büyük ilgi gösterirken, Taşhan hıncahınç doldu. Geceye, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mut Belediye Meclis Üyesi Selahattin Arslan, Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Koordinasyon Müdürü Ferruh Baş, CHP Mut İlçe Başkanı Ali Kaya, Deva Partisi Mut İlçe Başkanı Turgay Özdemir, STK temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Mustul: “Karacaoğlan topraklarında türküleri hep çalınıp söylenecektir.”

Sunuculuğunu Serap Durmuş’un yaptığı gecenin açılış konuşmasını yapan Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi sahibi Nihat Mustul, bu toprakların Karacaoğlan’ın yaşadığı topraklar olduğunu belirterek; yıllar önce “Madem ki bu topraklar Karacaoğlan’ın da topraklarıdır, öyleyse bu topraklarda Karacaoğlan türküleri hep çalınıp söylenecektir.” sözleriyle yola çıktıklarını söyledi. Mustul, “İşte yıllar önce çıktığımız bu yolculuğu bugün yine burada sürdürüyoruz. Bir kez Belediye Sinema Salonunda yaptık. İki kez Karacaoğlan Köyü’nde yaptık. Bir kez Göksu Beldesi’nde yaptık. Bir kez Çınaraltı’nda yaptık. İşte altıncısını da burada yapıyoruz.” dedi.

“Karacaoğlan’a sahip çıkmaya çalışıyoruz.”

Mustafa Özay’ın önerisinden yola çıkarak bu etkinliği düzenlemeye başladıklarını söyleyen Mustul, “Karacaoğlan için biz burada şenlikler düzenliyoruz. Karacaoğlan’a sahip çıkmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Karacaoğlan Türkçe’nin, doğanın, aşkın ozanı.”

Mustul, Karacaoğlan’la ilgili şunları söyledi: “Karacaoğlan 17. Yüzyılda yaşamış, 1600’lü yıllarda yaşamış büyük bir halk ozanı. Mut olarak biz Karacaoğlan’a sahip çıkmaya çalışıyoruz. Adana, tüm Çukurova, Toroslar sahip çıkmaya çalışıyor. Türkiye, dünya sahip çıkmaya çalışıyor. Bu kadar büyük bir halk ozanı. Karacaoğlan’ın 3 temel özelliği var bana göre. Birincisi arı dili Türkçe konuşması, Türkçe türkü söylemesi, Türkçe şiir yazması. Dili çok yalın. İkinci özelliği Karacaoğlan doğanın ozanı. Üçüncü özelliği aşkın ozanı. Bu üç konuda Karacaoğlan’ı bu güne kadar geçen olmamıştır daha. Karacaoğlan’ın böyle bir özelliği var.” Mustul, etkinliğe destek ve katkı veren, emek veren, katılan herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Nihat Mustul’un konuşmasının ardından gece, Osman Gündoğdu’nun (Gırbaş Osman) gecede sahneye çıkacak olan sanatçılar için yazdığı şiirini okumasıyla başladı.
Gece, torunuyla sahne alan Fikri Demir’in ardından, Ergün Parlat, Nimet Akkulak, Ali Deveci, Ali Ölmez ve Ertan Uysal’ın Karacaoğlan türküleri çalıp söylemesiyle devam etti. Gecede Mustafa Mete’nin kemanıyla eşlik ettiği Mehmet Çiftçioğlu Karacaoğlan’dan bir şiir okudu.
Karacaoğlan ezgilerinin Taşhan’da yankılandığı 6. Karacaoğlan Türküleri Gecesi, Kültür Bakanlığı Türk Halk Müziği yerel sanatçıları Sade Demir ve Ali Rıza Yılmaz konseriyle son buldu. Taşhan’ı tamamen dolduran dinleyiciler, doyumsuz ve unutulmaz bir Karacaoğlan gecesi yaşadı.

Mehmet GÜRBÜZ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.