DOLAR
35,6785
EURO
37,4865
ALTIN
3.180,59
BIST
10.104,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
16°C
Mersin
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
18°C
Pazar Açık
18°C
Pazartesi Açık
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ÇATAKBAĞ KÖYÜ

ÇATAKBAĞ KÖYÜ
A+
A-

ÇATAKBAĞ

Genel Bilgi

II. Beyazıd döneminde aynı isimle köy mevcuttur.

1993 yılına kadar İlice Köyü’nün mahallesi olan Çatakbağ, söz konusu yılda aynı isimle köy olmuştur.

2005 yılı nüfus sayımına göre 104’ü kadın, 126’sı erkek olmak üzere nüfusu 230; hane sayısı 50’dir. il merkezine 215, ilçe merkezine 50 km uzaklıktadır. Köyün, kadastro çalışmaları devam etmektedir.

Ana geçim kaynağı hayvancılık olan köyde, 2006 yılı sonu itibariyle yaklaşık 9 sığır, 50 koyun, 2400 keçi, 5 at, 370 tavuk mevcuttur. Başlıca tarımsal ürünü hububat ve adi fiğdir.

İçme suyu, su deposu, köy konağı, umumi VVC’si bulunmaktadır. 10 km stabilize, 30 km asfalt yolu vardır.

ÇATAKBAĞ

Adı: Çatakbağ

Nüfusu: 230 (126 Erkek, 104 Kadın)

İlçeye Uzaklığı: 35 km.

İle Uzaklığı: 195 km.

Konumu: Mut’un batısında ve Ermenek sınırına yakın yerde olup: Mut-Ermenek karayolunun 30.km.’sinde bulunan Çamlıca öyünden ayrılan asfalt yolla ulaşım sağlanır. 
İnternet Adresi: Yok.

Tarih

Çatakbağ ilçenin en eski köylerinden biridir.
Nitekim 1500 yılına ait Tapu Tahrir Defterinde “Çatakbağ” adıyla kayıtlı 28 haneli bir köy olduğu görülür. Buna göre köyün Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarında veya daha önceki bir tarihte; belkide Türkmen aşiretinin bölgeye ilk gelişleri sırasında kurulmuş olması muhtemledir.
Mutıun idari yapısı hakkında Osmanlı Hükümetiıne sunulan 2 Aralık 1913 tarihli rapora göre Çatakbağ, Sinanlı nahiyesine bağlı 14 haneli bir köydür.


Coğrafya

Mut’un batısında ve ılıca köyünün karşı yamacında ormanlık ve engebeli bir arazi üzerinde kuruludur. Evler engebeli arazi üzerinde bulunan nispeten düz bir sırt üzerinde kümelenmiştir.
Tipik bir orman köyü özelliği gösteren Çatakbağ’ın etrafı, bozuk çam ağacları ve makiliklerle çevrilidir. Sulama suyu bulunmayan köyün içindeki evler arasında, nar ve incir ağaçları göze çarpmaktadır.

Nüfus

Çatakbağ Mut’un eski köylerinden biridir. Aynı zamanda nüfus bakımından da Osmanlı klasik dönemlerinde orta sıralarda bulunduğu dikkati çeker. Nitekim 1500 yılı Tapu Tahrir Defterinde 28 haneli (tahmini 143 kişi) bir köy olarak kayıtlıdır. Fakat Osmanlı son dönemlerinde köy nüfusunda ciddi düşüşler olduğu görülür. 1913’te 14 hane ve 65 kişidir (29 kadın, 36 erkek)
Günümüzde köy, ilçenin orta büyüklükteki köylerinden biridir.

1500: 143
1584: 282
1913: 65
1997: 224
2000: 228
2007: 230

Sosyal ve Ekonomik Hayat

Çatakbağ, engebeli bir arazide kuruludur. Sahip olduğu tarım alanları oldukça sınırlıdır. Ayrıca köyün sulama suyuda yoktur. Bundan dolayı köyün tarım faaliyeti yeterince gelişememiştir. Fakat başka iş imkanları da bulunmadığı için ekonomik hayat yinede tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Başta gelen tarım faaliyeti bağcılıktır. Zaten köy eskiden de bağcılığın bol olduğu bir yer olduğu için bu ismi aldığı söylenmektedir.
Son yıllardaki üzüm bağlarındaki verimlilik düşüşü ve üzümün yeterince para etmemesi, köylüyü yeni arayışlara sevk etmiştir. Bu bağlamda sulamadaki yetersizliğe ragmen zeytin bahçeleri dikildiği görülmektedir. Ayrıca yagın olmamakla beraber seracılığa da yöneliş vardır.
Meyve olarak dikkati çeken diğer ürünler, evler arasında düzensiz olarak dikilmiş olan nar ve incir ağaçlarıdır.
Köyün diğer bir geçim kaynağı ise hayvancılıktır. Az da olsa büyükbaş hayvan olmakla beraber, çoğunlukla büyükbaş hayvancılık yaygındır.
Köyde sağlık evi ve ocağı yoktur.
Ilköğretim okulu vardır, fakat taşımalı eğitime tabi olduğu için faal değildir.
Köyün içme suyu olup, sulama suyu yetersizdir.

Kaynak: Mutlu Köyler – Ensar Köse