Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Yağmurlu
19°C
Mersin
19°C
Yağmurlu
Pazar Yağmurlu
15°C
Pazartesi Yağmurlu
16°C
Salı Çok Bulutlu
16°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
19°C

DOĞA PARKTAKİ HAYVANLAR DONDURULMUŞ GIDALARLA SERİNLİYOR

TARSUS DOĞA PARKI’NDA HAYVANLARI SERİNLETEN ÇALIŞMALAR…

AŞIRI SICAĞIN OLUMSUZLUKLARI ASGARİYE İNDİRİLİYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Tarsus Doğa Parkı’nda her yıl olduğu gibi bu yaz döneminde de, aşırı sıcaklardan hayvanların etkilenmemeleri adına farklı çalışmalar uygulanıyor.

Son günlerde mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklıklarından dolayı Tarsus Doğa Parkı içerisinde yer alan hayvanlara yönelik, türlerine göre dondurulmuş sebze veya meyveler verilirken, serinlemeleri için fıskiyeler açılıyor. Oluşturulan havuzlara sürekli su takviyesinin yapıldığı park içerisinde, küçük kanallara da devamlı su veriliyor. Lemurların buzlu meyvelerle beslendiği parkta, kızıl geyiklerin serinlemeleri için çamur alanlar oluşturuldu.

DOĞA PARKTAKİ HAYVANLAR DONDURULMUŞ GIDALARLA SERİNLİYOR
19.08.2025
A+
A-

Mersin Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Tarsus Doğa Parkı’nda her yıl olduğu gibi bu yaz döneminde de, aşırı sıcaklardan hayvanların etkilenmemeleri adına farklı çalışmalar uygulanıyor.

Son günlerde mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklıklarından dolayı Tarsus Doğa Parkı içerisinde yer alan hayvanlara yönelik, türlerine göre dondurulmuş sebze veya meyveler verilirken, serinlemeleri için fıskiyeler açılıyor ve yağmurlama yapılıyor. Oluşturulan havuzlara da sürekli su takviyesinin yapıldığı park içerisinde, küçük kanallara da devamlı su veriliyor.

Hayvanlara, türüne göre serinleme yöntemleri uygulanıyor

Buzlu ve dondurulmuş çeşitli meyve-sebzeler halka kuyruklu lemurlar ile örümcek maymunlarına beslenme saatlerinde verilirken, midilli atları ise sulanıyor. Ayılar için kafes içerisine yapılan havuza su doldurulurken, kızıl geyikler için yapay su kanalının hemen yanına serinlemeleri için çamur alanlar oluşturuldu. Aslanların serinlemeleri için ise kafes içerisinde fıskiye sistemi belli aralıklarla devreye alınıyor.

Zebralar da su kanalından faydalanırken, kümes ve diğer kanatlı hayvanların serinlemeleri için küçük göletlere sürekli su takviyesi yapılıyor.

Mazlum: “Hayvanlarımızın bu sıcakları en hafif şekilde atlatması için çaba gösteriyoruz”

Büyükşehir’e bağlı Tarsus Doğa Parkı’nda Veteriner Hekim olarak görev yapan Sibel Mazlum, aşırı sıcaklardan hayvanların en az şekilde etkilenmeleri için çaba sarf ettiklerini kaydederek, “Havalar bugünlerde mevsim normallerinin çok üstünde bir sıcaklığa sahip. Sıcak havanın yarattığı olumsuzluk, haliyle hayvanları da etkiliyor. Biz de bu yüzden onları serinletecek uygulamaları hayata geçirdik” dedi.

Hayvanları değişik yöntemlerle serinletmeye çalıştıklarını kaydeden Mazlum, “Meyve-sebze tüketen hayvanlara, bu besinleri dondurulmuş olarak sunuyoruz. Geyik, zebra ve atlara doğal suluklarında taşınma işlemleri yaparak çamur oluşturuyoruz ve bu şekilde serinlemelerini sağlıyoruz. Ayı ve aslan gibi türlere fıskiye sistemiyle sulamalar yapıyor ve sıcak havanın etkisinden koruyoruz. Şu an yaz mevsiminin ortalarındayız ve havalar çok sıcak seyrediyor. Bu süreçte hayvanlarımızın bu sıcakları en hafif şekilde atlatmaları için, onları serinletici uygulamalarımız devam edecek” diye konuştu.