Belgesel yapımcısı, araştırmacı yazar, Mutlu hemşerimiz Musa Kaplan; asıl adı Ahmet Duman olan, Alevi Bektaşi kültürüne özgü birçok önemli eserler bırakmış halk ozanı Felteş Dede’nin yaşamını konu alan belgeselin çekimlerine başladı.
1897 – 1981 yıllar arasında Silifke’nin Kırtıl Mahallesinde yaşamış olan Felteş Dede’nin belgeseli için geçtiğimiz günlerde Silifke’ye, Kırtıl’a ve Gökbelen Yaylası’na giden Kaplan; burada Felteş Dede’nin akrabaları, yakınları ve komşularıyla çekimler gerçekleştirdi. Belgesel çekimlerinde Kaplan’a, halk kültürüyle ilgili çalışmaları bulunan gazetemiz yazarlarından Celal Necati Üçyıldız ve yine halk kültürüyle yakından ilgilenen Felteş Dede’nin akrabalarından Hüseyin Cılız eşlik etti ve kendisine mihmandarlık yaptı. Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Mehmet Gürbüz de, çekimlerde Kaplan’a destek oldu.
Felteş Dede Belgeseli için halk ozanının yaşadığı Kırtıl Mahallesi’ne giden Musa Kaplan ve beraberindekilere, Kırtıl Mahalle Muhtarı Zarife Kırarslan ve mahalle sakinleri ev sahipliği yaptı. Kırtıl’da, Kırtıl Köyü Müze ve Kütüphanesini ziyaret eden çekim ekibi, burada Felteş Dede’nin akrabaları, yakınları ve komşularıyla söyleşi gerçekleştirdi, ayrıca Semah ve Mengi oyunlarının çekimini gerçekleştirdi. Kırtıl’da Felteş Dede’nin yaşadığı evi çeken ekip, daha sonra Silifke’ye geçerek Felteş Dede’nin mezarını ziyaret etti ve burada halk ozanını tanıyan kişilerle söyleşi yaptı. Silifke’deki çekimleri tamamlayan ekip, Gökbelen Yaylası’na geçerek, burada Muzaffer Sarısözen’in 1946 yılında Felteş Dede’den derleme yaptığı konakta çekim yaptı. Gökbelen’de söyleşi çekimleri de gerçekleştirildi. Çekimler, Felteş Dede hakkında bilgiler veren Celal Necati Üçyıldız’la yapılan söyleşiyle son buldu.
Belgeseli çekme fikrinin nasıl ortaya çıktığını gazetemize anlatan yapımcı Musa Kaplan, birkaç sene önce dikkatini çeken bir sosyal paylaşımla Felteş Dede’nin belgeselini çekmeye kara verdiğini söyledi. Kaplan, “Okuduğumda böyle bir ozanın ihmal edilmiş olması açıkçası beni üzdü. Ve bu konuda araştırmalara başladım. Araştırmalarım beni Celal Necati Üçyıldız’la kesiştirdi. Üçyıldız anlatımında, bu ozanımızın yurt dışında değişik ülkelerde tanınıyor olup bizim ülkemizde tanınmadığından bahsetti. Açıkçası böylesi önemli bir halk ozanımızın ülkemizde pek tanınmıyor olması beni daha fazla üzdü. Dolayısıyla Felteş Dede’nin belgeselini yapmaya karar verdim” dedi.
Felteş Dede Belgeseli için çekimlerin ve araştırmalarının devam edeceğini belirten Musa Kaplan, belgeseli 2025 yılının sonuna doğru bitirmeyi planlıyor.
Asıl adı Ahmet Duman olan Felteş Dede’nin, Mustafa Sarısözen tarafından derlenen Keklik Olsam ve Pınarbaşı Mengisi TRT repertuarında bulunuyor.
Mehmet Gürbüz