HACIAHMETLİ
Genel Bilgi
Köyün kökeni Türkmen taifesinden olan Hacıahmetli Aşireti’nden gelmektedir.
Hacıahmetli yörüklerinin bugün yaşadığı Hacıahmetli Köyü’nün bulunduğu bölge, güzlek -güz döneminin geçirildiği, arazinin bol olduğu alan- olarak kullanılan bir bölgedir. Büyük çoğunluğu koyunculuk yapan Hacıahmetlililer bu bölgeye yerleşmişlerdir.
Mut Meclis-i Umumiye azasının 1916 tarihli raporunda “Sarıkavak nahiyesine bağlı Yukarı Hacı Ahmetli Köyü 300 haneye yakındır. Kığı isimli yerde toplu olarak, cami, medrese ve mektepleri mevcuttur. Çatalharman isimli mahallin buraya toplanması mümkündür. Çünkü orada da ev, cami, mektepleri vardır” denilmekte ve Yukarı Hacı Ahmetli adının verilmesinin büyük fayda sağlayacağı önerilmektedir. Söz konusu raporda “Aşağı Hacı Ahmetli Köyü, Sarıkavak nahiyesine bağlı, bu mahalle bağlı bulunduğu Hacı Ahmetli Köyü’ne iki saat uzaktadır. Çatalharman adıyla anılan bu mahalle 60 haneden fazladır. Mektep ve camileri vardır” denilmekte ve Aşağı Hacı Ahmetli Köyü adıyla teşkilatlandırılması önerilmektedir.
Köyün 2005 yılı nüfus sayımına göre 248i kadın, 255’i erkek olmak üzere nüfusu 503; hane sayısı 160’dır. Mut’un kuzeydoğu yönünde olan köy, il merkezine 185, ilçe merkezine 20 km uzaklıktadır. 1998 yılında kadastro çalışmaları tamamlanan köy 32.248 dönüm’dür.
Ana geçim kaynağı hayvancılık olan köyde 2006 yılı sonu itibariyle yaklaşık 84 sığır, 1568 koyun, 2885 keçi, 25 at, 437 tavuk, 6 hindi, 4 ördek, 3 güvercin mevcuttur. Yaygın bir şekilde arıcılık yapılmaktadır. Adi fiğ ve hububat başlıca tarımsal ürünleri olup, son yıllarda zeytin fidanı dikimi başlamıştır. Köyde, “Hacıahmetli Köyü ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi” faaliyettedir.
Köyde, köy konağı, içme suyu, su deposu, umumi WC mevcuttur. 20 km asfalt yolu vardır.
Köyde, yıllardır devam eden dokumacılığa verilen önem son yıllarda artmış, kökboyanın hazırlanması, dokumada kullanılan yünün boyanması ve geleneksel kilim dokuma sanatının canlandırılması yönünde çalışmalar yaygınlaştırılmıştır. Bu amaçla kökboya ve dokuma atölyesi kurulmuştur. Mersin Halk Eğitim Müdürlüğü, “Doğal Boya Projesi” ile köylülere bu geleneği sürdürme hem de gelir elde etmenin yolunu açmıştır.
Hacıahmetli Köyü’nün kuzey-doğusunda devam eden vadinin batı yönündeki kayalıklar içerisinde oda ve mezarlardan oluşan mekanlar bulunmaktadır. Bu mekanlar, 60-70 m yüksekliğindeki kaya içinde kat kat oyularak meydana getirilmiştir. Kayanın üst kısımındaki düzlükte de mezar ve kalıntılar yer almaktadır. Tespitlerde geç Roma, erken Bizans dönemlerinde bir iskan yeri olduğu belirtilen bölge, 1996 yılında 1. derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescillenmiştir.