DOLAR
34,2597
EURO
37,6659
ALTIN
2.908,03
BIST
9.031,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
29°C
Mersin
29°C
Açık
Salı Açık
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Az Bulutlu
27°C
Cuma Az Bulutlu
27°C

Hal Başkanı Zeki Cüce: “Denetimler kayıt dışını önledi”

Hal Başkanı Zeki Cüce: “Denetimler kayıt dışını önledi”
06.06.2024
A+
A-

Sofralık Kayısı üretimi yapılan Mut’ta Ticaret Bakanlığı yetkilileri tarafından Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Halinde yapılan denetimler devlete ödenmesi gereken vergiyi arttırdı diyen Hal Başkanı Zeki Cüce, denetimlerin arttırılmasını istedi.

Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin yüzde 90 ile 95’inin üretildiği, coğrafi işaretli sofralık Mut Kayısısı, mikro klima özelliğine sahip, dünya üzerinde tartışılmaz rengiyle, kokusuyla, görüntüsüyle rakip tanımayan Mut sofralık turfanda kayısısı Rusya, Ortadoğu, Hindistan ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde, 77 bin 800 dekar alanda üretim yapılan kayısıda bu yıl rekoltenin 150 bin ton ve ihracatın ise 80 bin ton olacağı tahmin ediliyor.

Ticaret Bakanlığı yetkilileri tarafından Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Halinde kaçak alım satımları önlemek amaçla yapılan denetimler meyvesini vermeye başladı. Devlete ödenmesi gereken vergi konusunda yararlı olan denetimlerin daha sık yapılması istendi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce, Ulusal Basın Muhabiri Hasan Çetin’e yaptığı açıklamada, “Ticaret Bakanlığımızdan gelmiş olan denetleyiciler haldeki komisyoncuları denetlediler. Bu denetleme esnasında kaydı olmayan çiftçilerimiz çiftçi kayıtlarını yaptırdı. Ayrıca çiftçilerimizi de denetlediler. Bu çiftçiler için çok güzel oldu. Satmış oldukları malları çiftçi kayıtları olduğu için müstahsil makbuzları düzenlendi. Komisyonculardan müstahsil makbuzlarını isteme hakkına sahip oldular. Daha önceleri bunu çiftçi bilmiyordu. Aynı zamanda çiftçi bunu öğrenmiş oldu. Dışardaki kayıt dışı da bir nebze önlenmiş oldu. Ama daha çok denetlenmesi gerekiyor” dedi.

“HALE GİRİŞİ YAPILMAYAN KAÇAK ALIMLAR KAYISI FİYATLARINI DÜŞÜRÜYOR”

“26 komisyoncuyu denetleyip dışardaki esnafı denetlemedin mi bu iş olmuyor” diyen Cüce, “Kayısı piyasasının düşmesinin sebebi, Halde kayısı 25 lira dışarıda 20 ile 21 lira. Tabii orada kaçak tüccarlar beğendiği kayısıyı alıyor beğenmediği kayısıyı almıyor. Kaçak alım yapanların beğenmediği kayısılar hale geliyor. Gelen kayısılar kaliteli olmayınca fiyatlarda düşme sebebi meydana geliyor. Onun için Bakanlığımızdan ricamız bu denetimleri arttırması gerekiyor ”dedi.

‘Komisyoncuların bazıları çiftçilerin parasını geç ödüyor’ diye şikayetler geliyor diyen Cüce, “Bu konuda çiftçimiz haklı ama komisyoncudan kayısıyı alan tüccar komisyona parasını geç ödeme yapıyor. Bu da çiftçilerin parasının ödenmesini geciktiriyor. Bu yüzden üretici bu halden kaçıyor ve kaçak alım yapan tüccarlara yöneliyor. Sadece haldeki komisyoncular değil kaçak alım yapan tüccarların da denetim yapılması halinde devlete vergi ödemesi artar. Yapılan denetimlerle kayıt dışılar kayıt altına alındı. Çiftçi şu anda hakkını hukukunu öğrendi. Komisyoncuya verilen Kayısılar kayıt altına alınırsa çiftçi alacağı ödenmemiş olan alacağını bize müracaat ederek alınması konusunda yardımcı oluruz” diyerek sözlerini bitirdi.

Hasan Çetin