DOLAR
32,6082
EURO
34,7866
ALTIN
2.492,14
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
23°C
Mersin
23°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Açık
24°C

Mut Ekonomi Çalıştayı yapıldı

Mut Ekonomi Çalıştayı yapıldı
21.06.2022
A+
A-

Mut’ta Mut Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin üniversitesi işbirliğiyle Mut Ekonomi Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya, Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tuncer, Prof. Dr. Erkan Aktaş ve Uzman Süleyman Utku Oğuz konuşmacı olarak katıldılar ve Mersin ve Mut ekonomisi üzerine sunum yaptılar.
Mut Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen Mut Ekonomi Çalıştayı’na, Mut Kaymakamı Batuhan Bingöl, Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, Mut Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı M. Gürsel Aydın, Karaman TSO Başkanı Mustafa Gökhan Alkan, Silifke TSO Başkanı Nurettin Kaynar, oda başkanları, STK temsilcileri ve üreticiler katıldı.

M. Gürsel Aydın: “Pandemi, iklim krizi ve savaşlar, tarımın önemini ortaya çıkardı.”

Mut Ekonomi Çalıştayı’nın açılışında konuşan Mut TSO Başkanı M. Gürsel Aydın, gelişen teknolojik hareketlerin insan yaşamında birçok dönüşüme yol açtığını ve yeni sektörlerin doğduğu bir sürece girdiğini kaydetti. Bu süreçte en temel sektörlerin başında gelen tarım sektöründe düşüş yaşandığını söyleyen Mut TSO Başkanı Aydın; “Son zamanlarda yaşanan pandemi krizi, iklim krizi ve savaşlar; tarım sektörüne vermemiz gereken önemi bir kez daha gün yüzüne çıkarmıştır. Tarım sektöründe bu tarz yaşanan düşüşler, tarım sektörü ve tarıma elverişli olan bölgelerimizi daha çok stratejik bir noktaya taşımaktadır” dedi.

“Mut, Mersin ve Türkiye ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor.”

Mut’un, verimli tarımsal alanları ve mikroklimatik iklim yapısıyla birçok meyve, sebze ve tahıl ürünlerinin üretildiği çok önemli tarım kentlerinin başında geldiğini belirten Aydın, “Özellikle son dönmelerde kayısı, erik, zeytin ve zeytinyağı üretimiyle adından sıklıkla söz ettiren Mut ilçemiz, Mersin ve Türkiye ekonomisinin katma değerine katkı sunmaya devam etmektedir. Tarımsal üretimle gerek Mersin, gerekse Türkiye ekonomisinin mihenk taşı ilçelerden biri olan Mut, üretimde niceliğin yanı sıra ürün kalitesinde yakaladığı nitelik ile de ön plana çıkmaktadır. Şöyle ki; iklimsel yapısıyla Türkiye’de ilk sofralık kayısılar bu bölgede çıkarken, yine çok sık esen poyrazlar ile ilaç gereksinimi duymadan zeytinleri hasat etmek mümkün hale gelmektedir. Türkiye’de hızla azalan ekilebilir tarımsal alanlara karşı, Mut ilçesinde tarımsal ekilebilir alanlar artış eğilimindedir. Aynı zamanda kırsal nüfusunu önemli oranda koruyan ender ilçelerden biridir” şeklinde konuştu.

“Sanayileşmede istenilen çıkışı gösteremedik.”

Tarımsal göstergelerinin son derece pozitif olmasına karşın, ilçenin sanayileşmede istenilen çıkışı gösteremediğini söyleyen Aydın, bu doğrultuda Mut TSO önderliğinde Mut Organize Sanayi Bölgesinin (OSB) çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Aydın, çalışmaları devam eden Mut OSB’yle ilgili şunları söyledi: “Mut’un sosyo ekonomik çehresini değiştirmesi planlanan, aynı zamanda Mut tarımının ve sanayisinin katma değerini arttırmayı hedefleyen Mut OSB’nin, ilçede yeni istihdam olanakları sağlaması ve ilçenin refahına olumlu yönde etkilemesi beklenmektedir. Aynı zamanda Mut OSB yatırımlarının 5. Bölge teşviklerden yararlanıyor oluşu, Mut’un özellikle yeni yatırımcılar için stratejik öneme sahip bir konuma gelmesini sağlamaktadır. OSB’nin yüzde 25 elektrik altyapısına başlandı. Diğer taraftan Cem Zeytin AŞ’nin 27 bin metrekare kapalı alan için inşaatına başlandı. Eylül ayında işletmeyi açmayı planlıyorlar.”

“Mut incirinin markalaşma çalışmasına devam ediyoruz.
Mut zeytinyağı için AB’ye coğrafi marka başvurusu yaptık.”

OSB’nin kurulumunda oynadığı büyük rolün yanı sıra Mut ürünlerinin markalaşmasında da oda olarak büyük uğraşlar verdiklerini belirten Mut TSO Başkanı M. Gürsel Aydın, “Odamız Mut kaysısı ve Mut zeytinyağının markalaşmasına öne ayak olarak, coğrafi işaretlerinin alınıp ve Mut incirinin markalaşma çalışmasına da devam etmektedir. Mut zeytinyağı için Avrupa Birliği’ne (AB) coğrafi marka başvurusunu da yapmış bulunmaktayız” dedi. Aydın, Mut ekonomisinin avantajlarının ve dezavantajlarının etraflıca inceleneceği bu çalıştayın Mut’a katkılar sunmasını dileyerek, konuşmasını noktaladı.
Çalıştayda, Karaman TSO Başkanı Mustafa Gökhan Alkan ve Silifke TSO Başkanı Nurettin Kaynar da birer konuşma yaptı.
Yapılan konuşmaların ardından, Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr Erkan Aktaş, “Türkiye Ekonomisinin Genel Görünümü”, Uzman Süleyman Utku Oğuz, “Mut Ekonomisi Kitap Tanıtımı” ve İİBF İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tuncer ise “Mersin’de İlçelerin Ekonomik Olarak Karşılaştırılması” konularında sunumlarını yaptılar. Aktaş, Oğuz ve Tuncer, Mut ve Mersin’in Türkiye ekonomisindeki yeri konularında, yapılan araştırmalar ve veriler ışığında ayrıntılı bilgiler verdiler.
Mut Ekonomi Çalıştayı, sunumların tamamlanmasının ardından, soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.

Mehmet GÜRBÜZ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.