DOLAR
38,4702
EURO
43,9017
ALTIN
4.048,44
BIST
9.140,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Hafif Yağmurlu
22°C
Mersin
22°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
21°C
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C

MUT FISTIĞI UMUT VADEDİYOR

MUT FISTIĞI UMUT VADEDİYOR
09.08.2020
A+
A-

Mut‘ta Antep Fıstığı‘na alternatif olarak yetiştirilen Mut Fıstığı hasadına başlandı. Mut’ta yetişen kabuklu Mut Fıstığı 15 liradan, kabuksuz ise 50 liradan alıcı buluyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Mut İlçe Müdürü Ekrem Bayır, bölgede yetiştirilen fıstığın en önemli özelliğinin aroması ve yüksek yağ oranı olduğunu söyledi. Bayır, “Mut’ta yetişen fıstık lezzet bakımından da çok iyi. Mut Fıstığı, Antep Fıstığı‘nı kalitede geçti diyebiliriz. Çünkü içi dolgun ve hastalık yok. Bu yıl 5 bin 600 dekar alanda meyve veren 171 bin 730 ağaçtan bin 717 ton civarında rekolte bekleniyor. Ayrıca 46 bin 448 ağaca da aşılama yapıldı. Yaklaşık ağaç başı 10 kg. meyve veriyor” dedi.

Mut’ta yetişen Mut Fıstığı‘nın kalitesi, rayihası ve uzun süre yeşil kalabilmesi nedeniyle Antepli baklavacıların özellikle aradıkları bir ürün olduğuna dikkat çeken Kaymakam Muammer Köken de, “Birkaç yıl içinde ilçemiz için daha da önem arz edecek. Belki de Siirt fıstığı, Antep fıstığı gibi literatüre girebilecek. Mut Fıstığı‘nın ilçenin 600 rakımlı Geçimli, Sarıkavak, Diştaş, Çömelek, Çaltılı, Bağcağız, Kurtuluş, Çatalharman, Çamlıca ve İlice mahallelerinde ağırlıklı olarak yetiştirilmektedir” dedi.

İlçede yetişmeye başlayan fıstığa Antep Fıstığı yerine Mut Fıstığı denmesi gerektiğini ifade eden Köken, “İlçemiz mikro klima özelliğine sahip ülkemizdeki ender yerlerden birisi. Bu nedenle ilçemizde zirai ilaç kullanma oranı bazı ürünlerimizde hiç yok, bazı ürünlerimizde ise yok denecek kadar az. Hasatına başlanan fıstık ilçede tüccarlar tarafından kabuklu kilosu 14 ile 15 lira arasında ve kabuksuz 50 liraya alınıyor” şeklinde konuştu.

Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, Mut İlçe Kaymakamı Muammer Köken, Ak Parti İlçe Başkanı Soner Solak, idari amirler, Geçimli Mahallesinde vatandaşlarla birlikte dualar eşliğinde Mut Fıstığı hasadına start vererek kazasız, belasız, bereketli bir sezon dileğinde bulundular.

Hasan Çetin