DOLAR
36,6472
EURO
40,0276
ALTIN
3.531,72
BIST
10.879,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Parçalı Bulutlu
22°C
Mersin
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
13°C
Cuma Parçalı Bulutlu
15°C

MUT ZEYTİNYAĞINA COĞRAFİ İŞARET

MUT ZEYTİNYAĞINA COĞRAFİ İŞARET
05.12.2018
A+
A-

Tarihi, üretim miktarı, tadı ve aromasıyla ülkemizin önde gelen ürünlerinden olan Mut Zeytinyağı, Mut Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleriyle coğrafi işaretle tescillendi. Ankara’da düzenlenen ve aralarında Mut Zeytinyağının da bulunduğu 23 coğrafi işarete tescil belgesinin verildiği takdim töreni ve sergisine katılan Mut TSO Başkanı Gürsel Aydın, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’ın elinden Mut Zeytinyağı coğrafi işaret tescil belgesini aldı.

Takdim töreninde konuşan TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, aralarında Mut Zeytinyağının da bulunduğu 23 coğrafi işaretin tescilleneceğini bildirdi. Coğrafi işaretlerin tescillenerek hem Türkiye’de hem de yurt dışında yüksek katma değere dönüştüğü söyleyen Asan, “Avrupa Birliği’nde de koruma altına alınabilen coğrafi işaretlerin tescillenmesiyle ülke ve yöre ekonomisine önemli katkılar sağlanıyor” dedi.

Son yıllarda Türkiye’de bu konuda önemli bir farkındalık artışı olduğunu ifade eden Asan, şunları söyledi: “Türkiye, en fazla coğrafi işaret tesciline sahip ülkelerden biri olma yolunda hızla ilerliyor. Pek çok farklı kültür ve medeniyetin beşiği olan ülkemizin sahip olduğu bu zenginlik, coğrafi işaret tescilleriyle koruma altına alınarak, atalarımızdan miras kalan değerlerimiz gelecek nesillerimize en kıymetli haliyle bırakılma imkanı buluyor.”

Asan, tören ve sergiyle coğrafi işaretli ürünlerin ülkede daha fazla bilinmesinin ve bunlara talebin artmasının amaçlandığını kaydetti.

ZEYTİNYAĞINDA MUTLU YOLCULUK

Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Mut TSO Başkanı Gürsel Aydın ise, Oda olarak ilçemizin ekonomik yönden gelişmesi için çalışmalar yaptıklarını, diğer taraftan ilçenin en büyük gelir sağlayan tarım ürünlerine katma değer katarak veya markalaşarak ayırt edici özelliklerin öne çıkartılması için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

İlçemizde 20 yıldır zeytin dikiminin arttığını, üretimdeki artıştan dolayı yurt içi ve yurt dışı pazarlarda zeytin ve zeytinyağına talepleri arttığını ifade eden Aydın, “2015 yılında Mut ilçesi sınırları içinde yetişen zeytinlerden elde edilen zeytinyağını kapsayacak şekilde Mut Zeytinyağı Coğrafi Marka İşaret tescili için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurduk. İlçemizde gemlik ve ayvalık türü zeytinlerden üretilen zeytinyağları akredite olmuş laboratuarlarda yaptırılan tahliller sonucuna göre diğer bölgelerin yağlarından farklı olduğu tespit olunmuştur. 2015 yılında başladığımız Coğrafi Marka çalışması bilimsel çalışmalar sonucu 2018 Ekim ayında sonuçlandı. 28 Kasım 2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumunda düzenlenen törenle Tescil Belgemizi aldık” dedi.

AMBALAJLARDA LOGO VE MENŞE İŞARETİ KULLANILACAK

Bundan sonra ambalajlarda Mut Zeytinyağı Logosu ve Menşe işaretinin kullanılacağını belirten Gürsel Aydın, ileriki günlerde Avrupa düzeyinde de tescili için çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekledi.

Mut RengaRenk Haber Servisi