Mut’ta Zeytin Hasatı Endişeyle Başladı

Mut‘ta bu yıl 160 bin ton zeytin ve 15 bin tonda zeytinyağı rekoltesi bekleniyor. Zeytin fiyatlarının açıklanmasıyla birlikte fiyatların düşük olması üreticiyi kara kara düşündürmeye başladı.
Mersin’de zeytin üretiminin yüzde 65’i, Türkiye üretiminin ise yüzde 14’ünün gerçekleştirildiği Mut’ta, 15 milyon kayıtlı zeytin ağacı bulunuyor. İlçede üretilen zeytinyağına “Mut Zeytinyağı” adıyla 2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verildi.
İlçede 11 zeytin salamura işleme tesisi ile 21 zeytinyağı fabrikasının faaliyette olduğunu söyleyen Mut Ziraat Oda Başkanı Hıdır Kar, Mut ilçesinde, 2021 yılında 160 bin ton zeytin ve 15 bin ton zeytinyağı rekoltesi beklediklerini ifade etti.
Kar, “1300 yıllık anıt zeytin ağacının bulunduğu ilçede bu yıl ürün az ama fiyatların düşük olması üreticiyi düşündürüyor. Hasadın 1 ay erken başlaması da etken oluyor. Zeytin fiyatları ise çok düşük. Elek gözüne göre en alt 1,50 liradan başlayıp 7 liraya kadar alıcı buluyor. Geçen yıla oranla 18 ila 20 lira arasında seyreden zeytinyağı ise 30 ila 35 lira arasında alıcı buluyor“ dedi.
Üreticilerin zeytin hasatına erken başlaması nedeniyle fiyatlarında düşük olma sebebi olduğunu söyleyen Kar, “Aslında Ekim ayının 10’unda zeytin hasatının başlaması gerek. Şu an üretici erken hasattan dolayı hem kiloda hem de fiyat da zarar etmekte. Daha zeytin tam yağlanmadan toplanması endişe veriyor” dedi.
İlçede ilaçsız zeytin ve çok düşük asitli zeytinyağı üretildiğini söyleyen üreticiler ise, “Bu yıl Zeytin hasatının başlamasıyla birlikte fiyatların düşük olması bizleri endişelendiriyor. İlerleyen günlerde fiyatların daha da aşağıya çekilmesi endişesi bizleri kara kara düşündürüyor. Bu konuda yetkililerin devreye girmesini istiyoruz” diye konuştular.
Hasan Çetin






