DOLAR
35,4447
EURO
36,2433
ALTIN
3.065,87
BIST
9.910,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Yağmurlu
16°C
Mersin
16°C
Yağmurlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C

ŞEKER HASTALIĞI VE GÖZ İLİŞKİSİ

ŞEKER HASTALIĞI VE GÖZ İLİŞKİSİ
06.07.2019
A+
A-

Bu ayki konumuz Diabetis Mellitus (Şeker Hastalığı) ve göz ilişkisi

Bilindiği gibi şeker hastalığı insan vücudundaki tüm damarsal yapıları etkiler ve bunun devamında bütün organları iflasa sürükler.
Şeker hastalığı teşhisi koyulan bir kişinin uygun bir zamanında göz muayenesi olması gereklidir. İlk muayenesini takiben, doktoru farklı bir öneri getirmemişse yılda bir kez kontrollerini yaptırması önerilir.

Şeker hastalığının gözdeki etkileri; retina adı verdiğimiz arkadaki sinirsel tabakayı besleyen kılcal damarlardaki bozulmayla başlar.
Damar yumağının geçirgenliği artar, esnekliği kaybolur. Retina üzerine kanamalar ve plasma sızıntıları gelişir. Erken dönemde bu sızıntılar görmeyi etkilemeyebilir. Dolayısıyla hastalar da sorunun farkında olamazlar. Bu dönemde yapılan kontrollerde teşhis koyulunca yeşil lazer tedavisi ile hastalığın seyri yavaşlatılabilir veya durdurulabilir. Ancak daha ileri aşamalarda görme kaybı gelişmişse, lazer tedavisi ve göz içine yapılan ilaçlarla görmenin düzeltilmesi mümkün olabilir. İntravitreal (Göziçi) ilaç uygulamalarının görmedeki düzeltici etkileri geçici olabilir. Dolayısıyla tekrarlayan ilaç uygulamaları gerekebilir.

Yeşil Lazer tedavisi seansları da 3 ve üzeri sayıda olabilir.

Bütün bu uygulamalar hastalar açısından bıktırıcı olabilmektedir. Bazı hastalar, tedaviye rağmen görmede devam eden bozulmayı lazer veya göziçi ilaç uygulamalarına bağlayabilmektedir.

Hastalığın ileri evrelerinde Vitrektomi adını verdiğimiz ameliyatlara başvurmaktayız. Göziçinde biriken kan ve gelişen bantlar gözde şiddetli görme kayıplarına yolaçabilmektedir. Bu aşamalarda Vitrektomi ameliyatlarıyla kan ve bantları temizlemekte,göziçine verdiğimiz Silikon Yağı ile dokuların yatışmasını sağlamaktayız. Bu ameliyatlar yüksek teknoloji,ekipman, eğitimli personel gerektirmektedir ve ülkemizde az sayıdaki belirli hastanelerde yapılabilmektedir.

Bütün bu süreç boyunca Şeker Hastası kan şeker düzeyini dengede tutmalı, kansızlıktan kendisini korumalıdır ki göz tahribatı yavaş ilerlesin.

Ailesinde şeker hastası olanlar, kilolu ve hareketsiz yaşam tarzına sahip olanlar diabet riskini fazlasıyla taşırlar.

Diabet Hastalığından korunmak çok daha kolay,zahmetsiz,ülke ve birey ekonomisine maliyetsizdir.

Bu vesileyle tüm hemşerilerimin bu güzel sonbahar günlerini hoşça, az şekerli, bol hareketli geçirmelerini dilerim.

Op. Dr. Ümit ATİK

İletişim:
Adres : Turgut Reis Mah. İstiklal Cad. No : 163 Mersin/Türkiye
Telefon : 0324.238 83 83
Fax : 0324.237 38 68
Mail : info@vizyongozmerkezi.com