DOLAR
38,4149
EURO
43,7601
ALTIN
4.095,06
BIST
9.432,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
22°C
Mersin
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Yağmurlu
22°C

Sofralık kayısıda üreticiye sahip çıkılmazsa üretim tehlikeye girecek

Sofralık kayısıda üreticiye sahip çıkılmazsa üretim tehlikeye girecek
12.07.2024
A+
A-

Türkiye’nin sofralık kayısının yüzde 90 ile 95’inin üretildiği Mersin’in Mut ilçesinde kayısı rekoltesi, geçen yıllara göre yarıya düşerek 200 bin ton olarak gerçekleşti.

Mut ilçesinde sofralık kayısının 100 bin tonu ihraç edilirken, geri kalan kısım ise iç piyasaya pazarlandı.

Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin yüzde 90 ile 95’inin üretildiği, Mikro klima özelliğine sahip coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısının açık alanda hasadı, dünya üzerinde tartışılmaz rengiyle, kokusuyla, görüntüsüyle rakip tanımıyor. Mut sofralık turfanda kayısısı Rusya, Orta Doğu, Hindistan ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde, 77 bin 800 dekar alanda üretim yapılıyor.

İlçede üretilen sofralık kayısının Mut Kayısısı ismiyle tescillendiğini söyleyen Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, “İlçemizde üretilen Kayısılarımız sofralıktır. Mikro klima özelliğine sahip. Ülkemizde en erken hasat bölgemizde gerçekleştiriliyor. Nisan ayının 15’inde başlanan hasat, Haziran ayının 15’inde sona ermekte. Geçen yıl 350 bin ton üretim gerçekleştirdik. Bu yıl ise üretim azalarak 200 bin ton ürün aldık. Bunun 100 bin tonu başta Romanya, Rusya ve Ukrayna olmak üzere Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edildi. Geri kalan 100 bin ton ise iç piyasaya pazarlandı” dedi.

İlçede kaliteli ürün elde edilmesine rağmen 2 yıldır fiyatların çiftçiye para kazandırmadığını söyleyen Yılmaz, “Kayısının kilogram fiyatı başlamasıyla birlikte 50-60 lira iken ortalarından sonra 10 ile 15 liraya kadar gerilemesi çiftçimize zarar ettirdi. Üretilen kayısının budama, sulama, ilaç, gübre, nakliye ve işçilik gibi üretim maliyetleri çok yüksek. Mevcut hal ve desteklerle bu maliyetler üzerinden satış yapılması çiftçiyi ekonomik manada zorluyor. Kayısı üretiminde emeğinin karşılığını alamayan üreticilerin tarımdan vazgeçmesi söz konusu haline geldi. Bu konuda yetkililer üreticiye sahip çıkması gerekiyor değilse kayısı üretimi tehlikeye girecek” diyerek sözlerini bitirdi.

Hasan Çetin