DOLAR
35,5852
EURO
36,7516
ALTIN
3.099,51
BIST
9.958,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
16°C
Mersin
16°C
Açık
Pazartesi Çok Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
14°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Açık
15°C

YALNIZCABAĞ KÖYÜ

YALNIZCABAĞ KÖYÜ
A+
A-

YALNIZCABAĞ

Genel Bilgi

Köy, II. Beyazıd döneminde aynı isimle mevcuttur.

Adras Dağı eteklerine kurulmuştur. Ermenek yolundan gidildiğinde Beci Köyü’nün içinden sapılarak gidilir.

2005 yılı nüfus sayımına göre 346’sı kadın, 320’si erkek olmak üzere nüfusu 666; hane sayısı 180’dir. ¡1 merkezine 205, ilçe merkezine 45 km uzaklıktadır. Köyün kadastro çalışmaları devam etmektedir.

Halkının geçim kaynağı hayvancılık ve tarımdır. 2006 yılı sonu itibariyle yaklaşık 131 sığır, 382 koyun, 1560 keçi, 10 at, 508 tavuk ve 42 güvercin vardır. Arıcılık faaliyetleri yaygındır. Elma, bağ, nar, hububat ve adi fiğ başlıca tarımsal ürünlerindendir. Köyde, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi faaliyettedir.

Köy konağı, içme suyu, su deposu ve umumi VVC’si olan köyün, 10 km stabilize, 30 km asfalt yolu vardır.

Yalnızcabağ Köyü’nün yaylası Değirmenlik’tir.

Karamanoğullarının Atası Nure Sofi’nin Türbesi, buradadır. Değirmenlik’te halkın lledin adını verdiği Köknar ve Katran -Sedir-ağaçlarından oluşan Çal ve Arap Çalı adı verilen ormanlık alanlar bulunmaktadır.

Yalnizcabag Köyü

Köyümüz Orta Toros Dağlarının eteğine kurulu yaklaşık 719 nüfuslu, yerleşimi çok eskilere dayanan, Karaman’ın Ermenek ilçesi ile sınırı olan bir köydür. 

Mut ilçesine yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Yörenin dağlık oluşu, buna bağlı olarak yeterli arazinin olmayışı ve zor hayat şartları sebebiyle şehirlere çok göç vermiştir. Köyün başlıca geçim kaynağı üzüm bağcılığı, elma yetiştiriciliği, Nar yetiştiriciliği, Antep fıstığı yetiştiriciliği, Hayvancılık ve Arıcılıktır. 

Akdeniz iklimi hakimdir. Rakımının yüksek oluşu sebebiyle Kış mevsiminde kar yağmaktadır.

Köy ve çevresinde Çam ağaçları ve Akdeniz bölgesi bitki örtüsünden oluşan orman var. Fakat Orman işletmesinin aşırı kesim yaptırması sonucu Maalesef bugün az bir kısmı kalmıştır.Yerine yenileri dikilmektedir fakat malumdur ki bir çam ağacının yetişmesi 30 sene sürmektedir. Değirmenlik’te ise bizim iledin (Köknar) ve Katran(Sedir) dediğimiz ağaçlardan oluşan meşhur ÇAL ormanımız vardır. Burası görmeğe değer. Gene Değirmenlik’te Arap Çalı dediğimiz, Ardıç ağaçlarından oluşan büyük bir Ormanımız daha vardır.

Köy Muhtarlığı

Köy Muhtarımız Şevket Yılmaz’dır. Muhtarla iletişim için 0.324.7722023 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Veya Yalnızcabağ Köyü Muhtarlığı Mut-Mersin adresine mektup yazabilirsiniz.

Ya da yalnizcabagkoyu@yahoo.com adresine email yazabilirsiniz.

Önceki Muhtarlarımız:

Mustafa Kavak, Durmuş Ali Aydın, Muhittin Orhan

ULAŞIM

Mut ilçemiz İçanadolu’yu Akdeniz’e bağlayan Anayolun üzerinde bulunmaktadır. Köyümüze ulaşım Ankara-Konya-Karaman yönünden gelirken Mut’un girişinde Ermenek yoluna devam edilerek gidilir. Adana-Mersin ve Antalya yönünden gelişlerde Mut’un çıkışından yine Ermenek yoluna devam edilerek gidilir. Aşağıdaki kroki de kabaca köyümüze ulaşım hakkında fikir verir.


TARIM

Köyümüzde yetiştirilen birinci kalite üzüm, genellikle sofralık olarak piyasaya sürülmektedir. Ağustos ayının ortalarına doğru satılmaktadır. Özellikle Ankara ve Konya piyasasında aranan üründür.

Akbelen mevkiinde ve Değirmenlik yaylamızda yetiştirilen elmalar ise Ekim ayının sonlarında satılmaktadır.Değişik yöreden tüccarlar gelip bahçeden alım yapmaktadırlar. Kaliteli olan elmalarımız, ihracata gitmekte az bir kısmı ise iç piyasada tüketilmektedir.

Az oranda da olsa üretilen Antep fıstığı Temmuz sonları,Ağustos ayı ortalarına kadar toplanmaktadır.Çok lezzetlidir. Nar yetiştiriciliği de önemli bir yer tutmaktadır.Çok tatlı, sulu narlar yetişmektedir.

Son yıllarda artan arıcılık sayesinde köyümüzde bal üretimi büyük bir hızla artmıştır.Yörenin Toros Dağları ile çevrili olması sebebiyle ballar çok lezzetli olmaktadır. Arıcılar ballarını kendilerinin tanıdıkları vasıtası ile büyük şehirlerde sipariş usulü ile satmaktadırlar.

Hayvancılık olarak, son senelerde süt ve besi sığırcılığı artmıştır. Koyun ve Keçi sürüleri köyümüzde önemli bir geçim kaynağıdır. Orman dairesinin meraları yasak bölge ilan etmesi sonucu küçükbaş hayvan yetiştiriciliği çok zor olmaktadır.


Köyümüzün Tarihi ve Turistik Yerleri

Köyümüzün tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Değirmenlik yaylasında Balabolu mevkiinde Romalılar zamanından kalma yerleşim yerleri kalıntıları mevcuttur.

Değirmenlik Yaylamızda Karamanoğlu Beyliğinin kurucusu Nureddin Sofu’nun Türbesi bulunmaktadır. Her yıl Ağustos ayının ortalarında geniş katılımlarla Nureddin Sofu’yu anma toplantısı düzenlenmektedir.

Değirmenlik Yaylamızdaki Çal ormanı ve Arap Çalı gezip görmeye değer, nadir ormanlardandır.

Güzlek Yazları yayla olarak çıkılan, görmeğe değer çok güzel bir yerdir.

Köyümüzde Bayramlaşmalar Bayram Namazı Çıkışında Cami önünde Sıraya Geçilerek Topluca Yapılmaktadır. Köy dışındaki köylülerimizden İmkanı olanlar Bayramlara muhakkak gelmeye çalışırlar. Aşağıda 2001 yılının Ramazan Bayramındaki Bayramlaşma Görülüyor.