DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
22°C
Mersin
22°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

100. YIL EŞİĞİNDE MUT PANELİ

100. YIL EŞİĞİNDE MUT PANELİ
A+
A-

Mut’ta, Uluslararası Sanat, Kültür, Eğitim ve Müzecilik Derneği (USKEM) tarafından, “100. Yıl Eşiğinde Geçmişten Geleceğe Her Yönüyle Mut” paneli düzenlendi. Mut Kaymakamlığı ve Mut Belediyesi’nin de destek verdiği panele; Konya Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Öztaş, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy, Akdeniz Üniversitesi Manavgat MYO Müdürü Doç. Dr. Fatih Uslu, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Ermenek MYO Öğretim Üyesi Dr. Filiz Demir ve Karamanoğulları Tarih Araştırmacısı Eğitimci-Yazar Şerafettin Güç, panelist olarak katıldı. Panel yöneticiliği ise Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Alaybey Karoğlu yaptı. Mut Halk Eğitimi Merkezinde düzenlenen panele katılanlar arasında, Mut Kaymakamı Batuhan Bingöl, Mut Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Salgur, kamu kurum kuruluş ve STK temsilcileri ile öğrenciler ve yurttaşlar yer aldı.

USKEM Başkanı İnce: “Mut’un kültürel zenginliklerini ortaya koymaya çalışıyoruz.”

Panelin açılış konuşmasını yapan USKEM Başkanı Muhammet İnce, dernek olarak Cumhuriyetin 100. Yılı kapsamında çok sayıda etkinlik düzenleyeceklerini belirtti. Mut ilçesinin tarihini, ekonomisini, coğrafi özelliklerini ve kültürel zenginliklerini ortaya koymaya çalıştıklarını aktaran İnce, ilçenin güzelliklerini her yönüyle tanıtmak hedefinde olduklarını söyledi. Bu sürecin sonunda büyük bir külliyat hazırlama amacında olduklarını da sözlerine ekleyen İnce; kendilerine destek verenlere, panelistlere ve katılımcılara teşekkürlerini ileterek konuşmasını noktaladı.

Kaymakam Bingöl: “Gençler kültürümüzü yaşatmalı.”

Mut Kaymakamı Batuhan Bingöl, panelde yaptığı konuşmada, Mut’un tarihinin, toplumsal yapısının, sanatının tanıtımı için verilen emeklere teşekkür ederek; gençlerin en büyük vazifesinin, sanatımızı, kültürümüzü, tarihimizi iyi bir şekilde öğrenmek ve ilerde bu ülkede bu kültürü yaşatmak olduğunu vurguladı.

Prof. Karoğlu: “Cumhuriyeti kuranlar sayesinde varız.”

Panelde konuşan Prof. Dr. Alaybey Karoğlu ise, “Böylesi muhteşem bir ilçede, sınırları pek çok ilden daha büyük olan, pek çok değeri olan, zeytiniyle, kayısısıyla, endemik bitkileriyle, coğrafyasıyla, muhteşem florası ve iklimiyle, muhteşem bir yer olan Mut’ta, bu mutluluğu ve özgürce paylaşma düşüncelerimizi ortaya koymak adına, bize bu özgürlüğü sunan başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını yad etmek istiyorum ve onların derin hatırasında saygıyla eğiliyorum. Eğer bugün biz varsak Cumhuriyeti kuranlar sayesinde olduğunu altını çizmek istiyorum.” dedi.
Tarihin hiçbir döneminde, özgürlüğümüzden ödün vermeden, binlerce yıldır var olarak gelen bir toplum olduğumuzu belirten Prof. Karoğlu, bu yönüyle kendimizi çok şanslı görmemiz gerektiğini söyledi.

“Gelecekte, kültür ve sanat üreten toplumlar yaşayabilecek.”

Dünyanın yeniden şekillendiği bir zaman dilimi içerisinde bulunduğumuzu belirten Karoğlu, şöyle konuştu: “Bu yeniden şekillenen Dünyada, argümanların değiştiği, teknolojinin, bilimin toplum hayatında giderek önem kazandığı, kültür ve sanat üreten toplumların Dünyaya yön verme hakkını kendilerinde gördüğü, biraz acımasız bir süreç yaşıyoruz. Gelecekte kültür ve sanat üreten toplumların yaşayabileceği, var olabileceği ve kendi kimliklerini koruyabilenlerin ancak söz sahibi olacakları bir Dünyada yaşıyoruz. Bu yönüyle, geleceğin şekillendirilmesinde, kendi kimliğimizi, maddi manevi değerlerimizi, tarihimizi, kültürümüzü bilerek, geleceğe sağlam adımlarla bakmak zorundayız. Aksi halde yaşama şansımız yok.”

“Bu coğrafyada yaşamanın bedeli çok ağır.”

Anadolu coğrafyasının, Dünyanın en tehlikeli, en zor, en çetin koşullarda olan bir coğrafya olduğunu sözlerine ekleyen Karoğlu, “Bu coğrafyada yaşamanın bedeli çok ağırdır. Bu bedeli en son Anadolu’ya girişimiz olan 1071’den beri her defasında ödüyoruz. Bu bedeli en ağır ödeyeniz, ödemeye de devam ediyoruz.” dedi. Karoğlu, panelin düzenlenmesine emeği geçenleri tebrik ederek, konuşmasını sonlandırdı.

Yapılan konuşmaların ardından, Prof. Dr. Alaybey Karoğlu yöneticiliğinde panele geçildi.

Panelde; Prof. Dr. Alaybey Karoğlu tarafından “Türk Dünyasında Yörükler ve Yörük Kültürünün Sanat Tarihindeki Yeri ve Önemi”, Prof. Dr. Haydar Öztaş tarafından “Yöreye Özgü Endemik Bitki Türleri”, USKEM Başkanı Muhammet İnce tarafından Prof. Dr. Ahmet Atasoy’un çalışması “Turizm Destinasyon Noktaları”, Doç. Dr. Fatih Uslu tarafından “Yörük Kültürü”, Dr. Filiz Demir tarafından “İlk Kayısı Ağaçlandırma Faaliyeti” ile Şerafettin Güç tarafından “Karamanoğulları Beyliğinde Renkler ve Yönler” konularında çok önemli bilgiler verildi.
Konu bitiminde, panelistler tarafından dinleyicilerden gelen sorular yanıtlandı.
USKEM tarafından düzenlenen, Mut Kaymakamlığı ve Mut Belediyesi’nce desteklenen, “100. Yıl Eşiğinde Geçmişten Geleceğe Her Yönüyle Mut” paneli, panelistlere plaket verilmesiyle sona erdi.

Mehmet GÜRBÜZ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.