DOLAR
45,8248
EURO
53,4784
ALTIN
6.687,67
BIST
13.662,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Parçalı Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
26°C

DEVA Partili Ekmen: “Çiftçiye ödeme ne zaman yapılacak?”

DEVA Partili Ekmen: “Çiftçiye ödeme ne zaman yapılacak?”
A+
A-

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Şubat ayında Mersin’de meydana gelen zirai don felaketinin üzerinden tam 120 gün geçmesine rağmen, Tarım ve Orman Bakanlığının hâlâ bir somut bir adım olmasını eleştirdi. Ekmen, felaketin ardından Bakanlığa yönelttiği yazılı soru önergesine 3 ay boyunca yanıt verilmemesini de “çiftçiye karşı duyarsızlık” olarak değerlendirdi.

Çiftçi ekonomik anlamda çaresiz

Çiftçilerin ekonomik anlamda çaresizlik içinde beklediğini ifade eden Ekmen, “Zirai don felaketi 20–25 Şubat tarihleri arasında Mersin’in birçok ilçesinde etkili oldu. Narenciye, zeytin, erik, badem ve kayısı başta olmak üzere birçok üründe ciddi verim kaybı yaşandı. Aradan geçen 120 güne rağmen, Tarım ve Orman Bakanlığı hâlâ bölgedeki hasar tespit çalışmalarını kamuoyuyla paylaşmamıştır” dedi.

Soru önergemize yanıt alamadık

Meclis çalışmalarında, Genel Kurul konuşmalarında ve basın toplantılarıyla konuyu gündemde tutmaya devam eden Ekmen, soru önergesine yanıt gelmemesini eleştirerek, “Mart ayında Tarım ve Orman Bakanlığı’na yazılı soru önergesi sunduk. Mersin, Adana ve Antalya’daki don felaketlerine ilişkin hasar tespit raporları açıklanmış mıdır? Etkilenen üreticilere yönelik hangi destekler planlanmaktadır? Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlar ertelenecek midir? Bu sorularımıza tam üç aydır bir yanıt gelmiş değil” diyerek idari sessizliğin siyasi sorumsuzluğa dönüşmek üzere olduğuna dikkat çekti.

Çiftçinin zararı acilen karşılanmalı

Ekmen, açıklamasında şu ifadelere de yer verdi: “Çiftçiye verilecek destek sadece bir yardım değil, aynı zamanda gıda güvenliğine yapılan bir yatırımdır. Don felaketi sonrası üretim alanları büyük zarar görürken, hükümet hâlâ seyirci konumundadır. Hasar tespit yapılmadıkça destek verilemiyor, destek verilmeyince üretici ne yapacak? Mecburen toprağını terk edecek” açıklamasında bulundu.