Mut’un Güme mahallesinde, 70 bin dönümlük alanda, Selami Bulut ve Sadi Bulut kardeşler tarafından yetiştirilen “Aronya” hasadı başladı.
Üretici Selami Bulut, “Şu anda biz Mersin’in Güme mahallesindeyiz. Burası 1450 rakım. Torosların eteğinde bir yerimiz var. Daha önce burada buğday ve nohut yetiştiriyorduk. Ama farklı bir alternatif bulduk. Bu gördüğünüz ana vatanın kuzey Amerika’dan gelen bir bitki türümüz. Aronya, bu “Blue Berry” yaban mersini familyasından gelen bir tür. Daha önce bunu yıllar öncesinde tabi, Kuzey Amerika’da bunu şifa niyetine hastalandıkları zaman yiyorlarmış. Günümüz dünyasında bildiğiniz gibi giderekten pandemiler ve hastalıklar artıyor kendimizi korumaya almak için bunu tüketmenizi istiyoruz. Mut’ta yaklaşık 20 bin fidanımız var bu sene dördüncü yaşını dolduracak, beklentimiz inşallah bitki başı 1 kilo civarı tabi ki ileriki yıllarda daha fazla hasat etmeyi düşünüyoruz. Hem köyümüz hem kendimiz için başka bir alternatif bulduk. İnşallah Türkiye çapında yaygınlaşır pazarımız açısından ve insanların tüketimi açısından çok faydalı antioksidanı son derece yüksek bir bitkimiz. Günlük herkese bir avuç tüketmelerini tavsiye ediyoruz inşallah” dedi.
Kal hastalığıma çare oldu diyen Hatice Nalban ise, “Ben kalp hastasıyım. Damar yollarım kapalıydı. Aronya’dan bir buçuk aydır yiyorum damar yollarım açıldı” dedi.
Çalışan işçi Hacı Aydın ise, “Biz Aronya işçileriyiz. Köyümüzün Aronya üreticisi olarak iyi bir hizmet veriyorlar. Bu çalıştığımız ürün antioksidan bir ürün. Hem de antioksidanlığı yüksek olan bir ürün. Sağlık açısından çok yararlı olduğunu biliyoruz. İnsanlarımız özellikle bu pandemi döneminden sonra sağlıklarını doğal yollardan korumaları için daha da ağırlık veriyorlar. Bu işyerinin sahipleri de köyümüze çok büyük bir hizmette bulunuyorlar. Görüyorsunuz bir günde 25-30 kişi arası çalışıyoruz. İyi bir iş imkanı. Toplaması da zor değil. Oturduğumuz yerden topluyoruz. Çok yararlı bir ürün olduğunu biliyoruz” dedi.
Mut ilçesinde Aronya hasadımız başlamış durumda diyen Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, “Dünyada gerek gıda tarım alanında, gerek sağlık alanında tercih edilen aranan bir meyvemsi, üzümsü bir meyvemizdir. İlçemizde eksi 35 derecelere kadar dayanıklılığıyla yaklaşık bin 400 bin 600 rakımda bulunan Güme mahallesinde üretimi yapılmaktadır. Burada dönüme ortalama rekoltemiz bin 500 kilogram civarındadır. Burada Aronya meyvesinin bitkisinin geri dönüşümünün hızlı olmasıyla sağlık sektöründe, kozmetik sektöründe süt ürünlerinde aranan bir üzümsü meyve olduğundan dolayı ülkemizde de önemli bir yeri bulunmaktadır. Buradan hasat edilen Aronyalarımızın iç ve dış piyasaya satışı yapılmaktadır. Meyvesinin kurusuyla işte kozmetik sektöründen süt türünden dondurmaya katılarak süte katılarak onun haricinde sağlık sektöründe özellikle kardivasyon hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, kanser hastalıklarında yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca gençlik kozmetik sektöründe gençleşmeye yardımcı olması hesabıyla ülkemizde tercih edilmektedir. Biz mahallemizde hasadı yapılan Aronyamızın hayırlı bereketli olmasını dileriz. Burada artılı tarım arazilerimizin değerlendirilmesi bakımından bir de alternatif ürün olaraktan buğday nohut ekilen tarlalarda Aronyanın üretilmesiyle de daha farklı bir ülke ekonomisine katma değer kazandırmaktadır. Bu yönüyle de üreticilerimizi tebrik ederiz. İlçemizde bu Aronya meyvesinde çoğalması yönüyle ilçe Orman Müdürlüğü olarak elimizden gelen çalışmaları yapıyoruz yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Hasan Çetin
*
Editörün notu: Aronya Nedir?