Hemşehrimiz Prof. Mehmet Yılmaz’ın yeni kitabı “POSTMODERN BEN” okurlarıyla buluştu. Kitap Pramid Yayınları / Pramid Sanat Yayınevinden çıktı ve raflardaki yerini aldı.
Bu kitap bir özaçıklama, bir özyorum, bir kişisel tarih. Mehmet Yılmaz sanatı, sanat tarihini ve kendi sanatını son derece ciddiye alan biri. Çocuklarının isimleri bile bunun bir kanıtı: Düşan ve Sezan, sanat tarihinin dev isimleri Marcel Duchamp ve Paul Cézanne’dan Türkçeye esinler.
Unutmayın, bu meslekte emeklilik yok! Eski bir siyasi, futbolcu veya manken gibi geçmişi yadsıyarak, “Ben artık o konularla ilgilenmiyorum” diyemezsiniz! Karar verdikten sonra tüm hücrelerinizle, her nefes alıp verdiğinizde o hedef için çalışıyorsunuz ve bunun dönüşü olmayan bir yol olduğunu biliyorsunuz. Mehmet Yılmaz’ın sanatla evliliğinde boşanma ihtimali yok!
Mehmet Yılmaz, metin-kavram-yapıt arasında bir ayrım yapmadan konuya bütüncül olarak yaklaşan bir beyne ve piyasa baskılarına boyun eğmeyen bir kişiliğe sahip. Kendini tekrarlamadan, çizim ve boyadan heykele, fotogerçekçi veya dışavurumcu resimlerden videolara, makalelerden sanat kitaplarına kadar, sanat dünyasına her türlü izi bırakma hedeflerine kilitlenmiş ilerliyor. Ayrıca ülkenin sosyopolitik yapısı, Cumhuriyet’in sunduğu şartların korunması ve gelişmesine son derece dikkat ettiğini, kariyerinin her aşamasında kanıtlamış bir sanatçı.
Önemli sanatçılar her zaman iyi birer yazar veya akademisyen değildirler. Hatta çoğu zaman yalnız kendi kariyerlerine konsantre olmayı tercih ederler. Başka sanatçılarla fikir paylaşmak isteyen, gençleri duyan, dinleyen veya onlara yol göstermek isteyen ender sayıda sanatçı, arkalarında metinler, kitaplar, söylemler, diyaloglar, tanıklıklar bırakırlar. Mehmet Yılmaz en başından beri bu yolu seçmiş ve herkesten önce bu paylaşımlarını kendisinin ciddiye alacağını bilerek, adeta “kendi kendini biriktirmiş”.
Bu nedenlerle en çok irdelediği sanatçıların başında Leonardo’nun gelmesine de, Postmodern Ben kitabını karıştırırken şaşırmayacaksınız…
Özgeçmiş / CV
Sanatçı, öğretim üyesi: ressam, heykeltıraş, videocu; yazar, çevirmen, yayın yönetmeni; baba, koca – henüz küratör değil.
Babasına göre 06.06.1962’de; resmî kayıtlara göre 14.06.1963’te Mersin/Mut’ta doğdu.
1987’de Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümünden mezun oldu; Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Anasanat Dalında 1989’da Yüksek Lisans ve 1993’de Sanatta Yeterlik dereceleri aldı. 1990-2003 arasında ODTÜ Güzel Sanatlar ve Müzik Bölümü’nde Resim, Heykel ve Çağdaş Sanat dersleri verdi. 2003’te Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’ne atandı; 2004’te Profesör oldu. 2006’da Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde çalışmaya başladı. 2018’de Gazi Üniversitesi ikiye bölününce, bu fakülte Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi bünyesine aktarıldı.
Resim ve heykellerinden oluşan ilk kişisel sergisini sanat eğitimi almaya başlamadan önce açtı (1982). O zamandan beri çok sayıda kişisel sergi açtı; ulusal ve uluslararası grup etkinliklerine davet edildi. Yurt içinde 15 kez ödüllendirildi.
1980’lerden 2000’lerin başlarına kadar Yeni Dünya Düzeninden Görüntüler, Belleğimdeki Parçalar, Pencere ve Bir Yanım İçerde gibi adlar altında siyasal içerikli diziler yaptı. Sonrasında, biçim ve kavramların karşılıklı çağrışımları üzerine yoğunlaştığı, özyaşamsal nitelikli İçine Yabancı Dış ve Cin.s.el Şeyler gibi dizilere yöneldi. 2006-2011 arasında Sakıncalı Çünkü Edepsiz adlı resim ve videolar yaptı. 2011-13 arasında resmin neliğini sorguladığı İkizler adlı bir dizi üzerinde çalıştı; 2014’te kimlik ve sanatın neliği sorunlarına eğildiği Arkadaşlar dizisine başladı. Arkadaşlar sonradan Heymimres dizisinin parçaları haline geldi. 2020’de Post-Portre dizisine başladı.
Yılmaz halen AHBVÜ Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalışmakta; yarı zamanlı olarak ODTÜ Güzel Sanatlar ve Müzik Bölümünde ders vermektedir. Sanatsal çalışmalarını Ankara’daki özel işliğinde sürdürmektedir.
mehmetyilmazmehmet@gmail.com
Kitapları:
Heykel Sanatı, İmge Kitabevi, 1998, 2006.
Sanatçıları Okumak ya da Postmodern Söyleşiler, Ütopya Yayınevi, 2004, 2009, 2013.
Sakıncalı, Çünkü Edepsiz, Ütopya Yayınevi, 2011.
Modernden Postmoderne Sanat, Ütopya Yayınevi, 2006, 2013.
Fotoğraf Resimdir, Ütopya Yayınevi, 2013.
Heymimres: Nelik ve Kimliğin Diyalektiği / Dialectics of Whatness and Identity, Ütopya Yayınevi, 2018.
Heykel – Mekândaki Yumru, Ütopya Yayınevi, 2019.
Sanat ve Kavramlar (A. Nahide Yılmaz’la ortak), Ütopya Yayınevi, 2023.
Yayına Hazırladıkları:
Kuşaklararası Söyleşiler, UPSD Ankara Şubesi Yayını, 2000.
Sanatın Felsefesi, Felsefenin Sanatı, Ütopya Yayınevi, 2004, 2009.
Sanatın Günceli, Güncelin Sanatı, Ütopya Yayınevi, 2012.
*
Biz de hemşehrimiz Prof. Mehmet Yılmaz’ı kutluyor, başarılarının devamını diliyor, okurunun bol olmasını temenni ediyoruz.
Mutilcemiz.Net