Unutulan tarihi cami kaderine mi terk edildi? Mut‘ta sahipsiz 630 yıllık tarihi Lal Paşa Camisi‘nin restorasyonunun 2 yılı geçmesine rağmen bitmemesi ve çalışmaların durması tepkiye neden olurken cami hakkında bilgi almak için hiçbir yetkilinin konuşmaması dikkat çekiyor.
Lal Paşa Camisi ilçenin en eski tarihi camilerinden. Vakıflar Bölge Müdürlüğünce, restorasyon 05 Mayıs 2017 tarihinde başlayıp 05 Nisan 2019 tarihinde bitmesi gerekiyordu. Aradan uzun zaman geçmesine rağmen restorasyonun gidişatı hakkında herhangi bir yetkili açıklama yapmıyor.
Tarihi Lal Paşa Camisi, restore edilmek üzere 20 ay süreyle 9 Mayıs 2017 tarihinde kapandı. 05 Mayıs 2019 tarihinde çalışmaların biterek teslim edilmesi gerekirken hala bitmemesi vatandaşların tepkisine yol açıyor.
20 ayda teslim edilmesi gereken çalışmalara toplam 1 milyon 800 bin lira harcanacağı bildirildi. Aradan 2 yılı aşkın gibi bir zamanın geçmesine rağmen hala bitmeyen ve çalışmaların dahi durduğu Restorasyon endişe yaratmaya başladı. Yeni bir cami yapılsaydı şimdiye çoktan biterdi diyen vatandaşlar yetkilileri göreve davet ediyor.
Restorasyon çalışmalarının 2 yılı geçmesine rağmen hala bitmemesi, çalışmaların devam etmemesi ve harabe görüntüsüne bürünen cami tarihi değerlerini kaybetme noktasına geldi. Tarihi cami kaderine terk edildi diyebiliriz. Bir vatandaşın dahi cami önüne varıp bu tarihi camiye neden sahip çıkılmıyor dememesi bile düşündürücü.
630 yıllık Lal Paşa Camisine sahip çıkacak bir yetkili yokmu diyen vatandaşlar, “Bir yetkili çıkıpta burada neler olduğunun hesabını soramıyor. Tarihi cami restore için boşaltılıp müteahhide teslim edildi. 20 ayda Restorasyonu biterek teslim edilmesi gerekirken aradan 24 ay geçmesine rağmen hala bitmedi. Zaten çalışmalarda durmuş vaziyette. Sıfırdan cami yapılsaydı şimdiye çoktan bitmişti. Bilgi alacak hiçbir yetkili bulamıyoruz. Yetkilileri göreve davet ediyoruz” diye konuştular.
Lal Paşa Camisi’nin tarihçesi
Lal Paşa Camisi, Karamanoğulları İbrahim Bey’in emirleri ile Lal Paşa tarafından yaptırıldı. Kare planlı ve orta kubbeli olan cami düzgün kesme taşlarla inşa edildi. Kitabesine göre iki defa onarım gören caminin bahçesinde 2 adet türbe bulunuyor. Kümbetlerin birinde 3 adet, diğerinde ise 4 adet mezar yer alıyor. Evliya Çelebi Seyahat-Namesi’ne göre Lal Paşa bu kümbetlerin birisinde yatıyor.
Hasan Çetin