DOLAR
35,6369
EURO
37,1393
ALTIN
3.149,86
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Hafif Yağmurlu
15°C
Mersin
15°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
14°C
Perşembe Açık
15°C
Cuma Çok Bulutlu
15°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C

MUT ÇITLIK’TAN BİR İLK DAHA: KAVURGA ŞENLİĞİ

MUT ÇITLIK’TAN BİR İLK DAHA: KAVURGA ŞENLİĞİ
13.02.2019
A+
A-

Mut Çıtlık Doğa Gezginleri (ÇIDOG) hem 86. Doğa yürüyüşünü yaptı, hem de yeni bir kültür şenliğine daha imza attı. ÇIDOG, Köprübaşı Köyünde Hüseyin Cılız’ın evsahipliğinde, “Kavurga Şenliği” düzenledi.

Doğa yürüyüşüne, dolayısıyla da şenliğe yoğun bir ilgi vardı yine.
Bayır Köyünün girişinde araçlardan inildi. Mut Çıtlık Doğa Gezginleri Başkanı Ayşe Ardıç burada kısa bir konuşma yaparak doğaseverlere “Hoş geldiniz” dedi, teşekkür etti, yürüyüşle ilgili açıklamalar yaptı. Arkasından yürüyüşçüler büyük bir coşkuyla Bayır Köyünü ve köprüyü geçerek, Köprübaşı Köyüne vardılar. Köy içinde bir tur yaparak, Mut Çıtlık Kavurga Şenliğine ev sahipliği yapacak olan Hüseyin Cılız’ın evinin önüne vardılar.

Hüseyin Cılız gelenleri bir bir “Hoş geldiniz” dedi. Köylü kadınlar saçlarda buğdaydan, nohuttan, darıdan, kabak çekirdeğinden, çıtlıktan… kavurga yapıyordu. Saçlardaki kavurga, taze çam pürüyle karıştırılıyordu.
Nihat Mustul ve Hüseyin Cılız kısa birer konuşma yaptılar burada. Nihat Mustul konuşmasında, tüm doğaseverlere, Çıtlık Doğa Yürüyüşüne ilk kez katılanlara ve de ev sahibi olarak Hüseyin Cılız’a, kavurga yapanlara, Köprübaşı köylülerine teşekkür etti. Mut Çıtlık’ın Fıstık, Ütme, Kiraz Şenliklerine bugün Kavurga Şenliğini de eklediklerini söyledi. Yine kavurga kültürünü anlattı. Şimdi ise kavurga yerine boyalı, cilalı, sağlığa zararlı yiyeceklerin öne çıkarıldığını, çocuklarımıza bunların yedirildiğini belirtti.
Hüseyin Cılız’sa günün anlamını, önemini kendi yazdığı bir şiiri okuyarak dile getirdi.

Arkasından büyük bir keyifle, yapılan kavurgalar yendi, eski bir kültür yaşatıldı. Daha arkasından da, Köprübaşı’ndan iki kişi coşkulu türküler çalıp söyledi. Türkü şenliği bitince de, büyük bir ilgiyle Köy Müzesi gezildi.
Sıra yeniden yürüyüşe geldi. Balık yenilecek yere kadar yeniden yürüyüşe geçildi. Derken su kaynağına çıkıldı.
Son yürüyüşse, Hacıilyaslı’yı geçince başlayarak, Karatahta ve Ermenek yolunda bitti.
Diyeceğimiz şu ki, doğaseverler, “Gitmediğimiz yerler bizim değildir” diyerek, felekten bir gün daha çaldılar.

Fotoğraf: Mehmet Hulusi Oğuz