Mut’un merkezinde Oral Sokak No: 17 adresinde bulunan han, “Ahmet Bey Hanı” olarak da anılmaktadır. Hanın hiçbir yerinde yaptıranı ve yapıldığı tarihi gösterir bir kitabesi yoktur.
Tarihi Taşhan, iç havlu etrafında, 39 odası bulunan, revaklı kesme taştan bir yapıdır.
Dışardan kesme taş kaplı duvarları bulanan hana, güney cephedeki kapıdan girilmekte, basık sivri kemerli giriş kapısından beşik tonozlu dehlizle geniş avluya ulaşılmaktadır. Handa odaların önü kemerli revaklarla çevrilmiştir ve revakların üzeri beşik tonozlarla örtülüdür. Revakların kemer dikmeleri (payeleri) otuz tane olup yığma taştan yapılmıştır. Her odada bir kapı, bir ocak ve iki de açık dolap (niş) yeri bulunmaktadır (Bunlardan birinin pencere olduğu dışardan moloz taşlarla kapatılmasından anlaşılmaktadır). Han odaları dikdörgen şekilde olup dört köşedeki dört oda kare biçiminde yapılmıştır. Bu odalarda ikişer ocak ile ikişer tane açık dolap yeri vardır. Doğu yönde bir oda yerini dolduran ahır kapısı kapatılmış, han odasına döndürülmüştür. Hanın katırlık denen ahır bölümü kaldırılmıştır.
Batı odaları arasında minare merdiveni görünümünde dama çıkmak için inşa edilmiş taş basamaklı bir merdiven vardır. Burası kapatılmıştır. Doğu yüzünde merdivenin tam karşısında açılan daha geniş bir kapı, şu an kapatılan katırlık denilen ahır kısmına geçişi sağlar. Giriştn her iki tarafına bilahare ilave edilen sivri kemerli dükkanlar cephe görünüşünü değiştirmişlerdir. Kuzey yüzde odalardan biri yıkılarak kapıya çevrilmiş ve binaya ikinci giriş temin edilmiş, buradan Belediye Meydanı ve ana cadde ile birleştirilerek giriş-çıkış sağlanmıştır.
Hanın doğusunda kuzey köşede han üzerinde değişik zamanlarda evler ilave edilerek karakteri değiştirilmiştir. Sonradan inşa edilen evlere çıkılmak için eski giriş kapısı içinde sağlı sollu taş basamaklı, çimento kaplı merdivenler yapılmış ve giriş kapısının büyük kemeri üzerindeki duvar delinerek açılan kapı ile hanın damına çıkış sağlanmıştır.
Hanın ortasında altıgen taş bir havuz bulunmaktadır.
Selçuklu geleneğinin devamı bir eser niteliğinde olan hanın, beylikler devrinin intikal karakterini belirtmesi ve Karamanoğulları devri sivil mimarisinde de bir hanın varlığını göstermesi bakımından değeri büyüktür. Bir dönem, Cuma günleri pazar yeri olarak kullanılan; manavıyla, kasabıyla Mut halkına hizmet vermiştir.