Sosyal medya aracılığıyla ilk defa sivil bir taban hareketi olarak 2013’te bir araya gelen kadınlar, kentlerde sürdürülebilir ulaşım için bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla 2017’den bu yana “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” düzenliyor. Üç yıldır Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’nde bisikletleriyle caddeleri dolduran kadınlar, bu sene Mut’un da içinde olduğu 112 şehir ve 14 ülkede eş zamanlı olarak pedal çevirdi.
Renkli görüntülerin sahne olduğu Mut’taki etkinliğe, çok sayıda kadın katıldı. Mut Belediyesi önünden başlayarak kent içinde pedal çeviren kadınlar, varış noktasında coşkulu anlar yaşadı. Sevgi Kara önderliğinde düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu etkinliği sonrası, basın açıklaması yapıldı. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’na katılanlara ve destek verenlere gösterdikleri ilgi için teşekkür eden Sevgi Kara, yaptığı açıklamada şu görüşleri kamuoyuyla paylaştı:
“Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2013 yılında İzmir’de Sema Gür’ ün girişimleriyle, bisiklete binen bir grup gönüllü kadının desteği ile başlamıştır. 6 yıl içerisinde büyüyen bu etkinlik Türkiye’de diğer şehirlerde bisiklete binen kadınların da dikkatini çekmiştir. Turumuz bu yıl yaklaşık 45 şehirde eş zamanlı olarak yine gönüllü kadınlar tarafından yapılıyor, gururluyuz. Biz bisiklete binen kadınlar neye dikkat çekmeye çalışıyoruz? Neden toplandık buraya? Bisiklet kent yaşamının bir parçasıdır. Bisiklet; yoğun kent trafiğine çözüm olabilir ve bir ulaşım aracı olarak algılanmalıdır. Eğer uygun bisiklet politikaları ve yolları olursa, işe veya ulaşacağımız yere rahatlıkla bisikletle gidebiliriz. Biz de dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. Buna dikkat çekebilmek amacıyla süslendik ve bisikletimizle yollara çıktık. “Avrupa Hareketlilik Haftası” kapsamında yapılan “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ ne vurgu yapmak için buradayız. Dünyanın birçok ülkesinde yapılan etkinlikler zincirine Türkiye’de İzmirli kadınlarımız yıllardır öncülük etmektedir. Biz de Mut’ta bisiklete binen kadınlar olarak, motorlu taşıtların olmadığı yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız. “Egzoz kokusuna karşı parfüm kokusu” diyoruz. Neden toplandık buraya? Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Eğer kadın-erkek eşitliğinden bahsediyorsak, herkesin aynı fırsatlara sahip olması gerektiğine vurgu yapmak istiyoruz. Kadınız ve görünür olmak istiyoruz, görünür olamayan binlerce kadın var ülkemizde. Kadın, toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır. Kadın korkmadan yollarda olmalı, toplumun her alanında “var” olmalı. Neden toplandık buraya? Çünkü bisiklete saygı, kadına saygı, kadın bisikletliye saygı istiyoruz… İşte bu yüzden buradayız!”
Mut Kadınlar Kulübü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de (MUTKAD) etkinliğe destek verirken etkinlikle ilgili görüşünü sorduğumuz MUTKAD Başkanı Gülsüm Kevser Mut İnce, „ilk olması itibariyle eksiklikler vardı ama etkinlik çok güzeldi. Güzel organize etmiş hocamız. Kadın katılımı fazla değildi, ama önümüzdeki yıl daha güzel olacağı kanaatindeyim“ dedi.