Mut’ta hırsızlar arı kovanlarına dadandı. Mut ve Gülnar Bal Üreticiler Başkanı Kadir Cesur: “Yöremizde nedense Arı hırsızlığının önüne geçemiyoruz” dedi.
Mut‘ta arıcılıkla uğraşan üreticiler, her gün bakımlarını yaptığı kovanlarının başına geldiklerinde bazı kovanların yerinde olmadığını fark etti. Kovanlarını sayarak kontrollerini yapan üreticiler kovanlarından 3’er 5’er çalındığını fark etti. Özellikle hırsızların oğul çıkacak yeni ve dolu olan kovanları seçerek çalmaları, hısızların arıcılık konusunda bilinçli olmalarını gösteriyor.
Arı kovanlarının sürekli çalınmasıyla ilgili Hasan Çetin‘e açıklamada bulunan Mut ve Gülnar Bal Üreticiler Başkanı Kadir Cesur, Yöremizde nedense arı hırsızlığının önüne geçemiyoruz. Her ne kadarda arılıkları kontrol etsek dahi hırsızlığın önüne geçemedik. Arı konaklama yerlerimizde herkesin konaklama yeri bir değil çeşitli yerlerde konaklıyor ama her arılıktan birer beşer yedişer onar kovanıyla birlikte arı çalınıyor” dedi.
Yetkililerden yardım beklediklerini söyleyen Cesur, “Jandarma ve emniyet birimleri sadece arılar için yolda barikat kurmaz. Yollarda tespitlerde özellikle arı kovanı yüklü kamyonlarda, kamyonetlerde arıların plakasına bakılsın. Plakası yoksa o kovanlardan şüphe edilip araştırılsın. Ayrıca arı kovanlarının kime ait olduğunu sorarak tespit ederek bir caydırıcılık istiyoruz” dedi.
2019 yılında Mut yöresinden yaklaşık 100’e yakın arı kovanı çalındığını ifade eden Cesur, halada çalınmaya devam ediliyor. 170 kayıtlı üye var. Çevre ilçelerle birlikte 300 ila 400 arasında arı kovanı çalındı. Bunu çalanlar hala yakalanmadı. Nedense tespit yapılamıyor. Şu an ilçemizde kayıtlı ve kayıtsız olan 12 ila 13 bin arı kovanı var. Bunun 8 bin 500 civarı kayıtlı ve geriye kalanı 4 bin civarındaki Arı kovanları kayıtsız yani plakası yok kayıt dışı. Çalınsa bile tespit edecek elinde bir tutarı yok” dedi.
Hasan Çetin