DOLAR
38,8404
EURO
43,6615
ALTIN
4.031,83
BIST
9.668,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
26°C
Mersin
26°C
Açık
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Açık
29°C
Cuma Çok Bulutlu
27°C

Mut’un Fotoğrafçı Orhan’ı bugün aramızdan ayrıldı

Mut’un Fotoğrafçı Orhan’ı bugün aramızdan ayrıldı
26.07.2023
A+
A-

Mut’ta “Fotoğrafçı Orhan” olarak bilinen ve Mut’un yakın tarihine tanıklık etmiş, Mut’un değerlerinden Orhan Kurtulan 87 yaşında aramızdan ayrıldı.

Fotoğrafçı Orhan, 2009 yılında kendisiyle Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi adına Nihat Mustul‘la yapılan söyleşide kendisinden şöyle bahsediyor:

“1936’da Mut’ta doğmuşum. 73 yaşındayım yani. Önce Kale sonra Doğancı Mahallelerinde oturmuşuz. İkisi kız üç kardeşiz. Babama Kadıköylü Hasan derlerdi. Bakkaliye, arkasından da tuhafiye işleriyle uğraştı. Çocukluğum babamın yanında geçti. 1942 yılında Cumhuriyet İlkokulu’nda okula başladım. İlkokulu bitirdim ama ortaokul yok Mut’ta. Babamın yanında çalışmaya başladım ben de. Esnaflığım böyle başladı. Yavaş yavaş herkes beni tanıdı. Hatta cumaları köylüler Mut’a gelir ya, birçok asker mektubunun zarfını bana yazdırırlardı. Çarşının içinde okuryazar çok azdı. Daha sonra babam beni Kunduracı Şavkı Usta’nın yanına çırak olarak verdi. Beş yıl çalıştım orada. Arkasından da Şavkı Usta’nın oğlu Ahmet Usta’nın yanında kalfa olarak çalıştım. İkisi erkek birisi kız, üç çocuğum var; Hasan, Harun, Ayşe.

Benim fotoğrafa ilgi duyuşum Ahmet Usta’nın yanında başladı. Kunduracıydı ama üçayaklı Aliminut bir de fotoğraf makinesi vardı onun. Onu seyrederken hem ilgi duydum bu işe , hem de yapabileceğimi düşündüm. Bana öğretti de. O dükkanda yokken kimisinin fotoğrafını çekmeye bile başladım. Vesikalık (belgelik) fotoğraf çekiyorduk tabi.” (Kaynak: Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi, yıl 3, sayı 11)

Yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Mekanı cennet olsun.

Orhan Kurtulan, doğum: 1936 Mut – vefat: 26.07.2023 Mut

Fotoğraf: Mehmet Akpınar