1877 YILI MUT KAZASINA DAİR BİLGİLER İLE YÖNETİCİ VE MEMURLARI
Mut kazası Mut, Sinanlı, Sarıkavak ve Evkaf nahiyelerinden ibaret olup kaza merkezi Mut kasabasıdır. Kasabada eski eser olarak büyük bir kale, bir hamam ve bir cami bulunur. On beş dakika uzaklıkta bir hayli bina, cami ve kiliseler ile eski mezarların toplu halde bulunduğu bir şehir harabesi vardır. Mübarek kabir olarak kasabada cami yanında Karamanoğullarından bir zat ile yakınlarının, on beş dakika mesafede Seyyid Salih, Sinanlı yaylasında Nureddin Sofu ve Pir Halife, Evkaf nahiyesinde Ali Baba adlı zatların kabirleri vardır.
Mut Kasabadaki kalenin altından ve bahsedilen harabenin birçok yerinden kendiliğinden çıkan sular düz araziyi sular. Kazanın arazisinin verimli ve bereketli olmasıyla buğday, arpa, pamuk, susam, tütün, fasulye ve Sarıkavak nahiyesinde pirinç ekilir. Sarıkavak ve Evkaf nahiyelerinde zeytin ve zeytinyağı çıkarılır. Bez, siyah aba, kilim, çul ve çuval dokunur. Arazi ve ağaçlardan alınan mahsulât ile üretilenlerden kazanın ihtiyacından fazlası Karaman, Silifke ve Ermenek taraflarına gönderilip satılır. Kaza halkının tek geçim kaynakları zirai ürün olduğu gibi tohum ekme mevsimleri eylül ve ocak aylarının sonları olup hasadı ise mayıs ayı içindedir. Kazanın birçok yerinde yabani zeytin, bazı yerlerinde çam, meşe, çınar, alıç ve Sinanlı nahiyesinin birçok yerinde çam ağacı varsa da sahile uzaklığı nedeniyle kerestecilik yapılmaz. Kaza Sancak merkezine on sekiz saat mesafededir.
Cuma günleri kasabanın pazarı kurulmaktaydı.
Mut Kasabasının Adana vilayet merkezine mesafesi altmış üç saatti.
Mut’ta bir bölük piyade bulunuyordu. Reşid Ağa bölük ağası, Bekir Ağa ise jurnal emini olarak görev yapıyordu.
Mut Kazası Menafi Sandığı sermayesi kırk yedi bin dokuz yüz kuruştu. Menafi sandıkları yerine 1888 yılında Ziraat Bankası kurulmuştu.
Kaza ve kendisine bağlı yerlerde On iki camii şerif, on altı mescit, on iki köprü, on altı çeşme, iki medrese, bir hamam, bir sabunhane, otuz dükkân ve mağaza, on değirmen, bin dokuz yüz bağ, elli bahçe, iki meyhane bulunuyordu.
Kaymakam Ziya Efendi; Kaymakam Naibi Raşid Efendi; Müftü Ahmed Efendi; Mal Müdürü İbrahim Bey ve Tahrirat Kâtibi Abid Efendi idi.
Kaza İdare Meclisi Reisi Kaymakam Ziya Efendi; Tabi Azaları Kaymakam Naibi Raşid Efendi; Müftü Ahmed Efendi; Mal Müdürü İbrahim Bey ve Tahrirat Kâtibi Abid Efendi; Seçilmiş Azalar ise Hacı Hasan Efendi, Hacı Mehmed Efendi ve Abdurahman Ağa idi.
Kaza Devai Meclisi Reisi Kaymakam Naibi Raşid Efendi; Azaları da Hacı Hüseyin Efendi, Hacı Mehmed Efendi, diğer Hacı Hüseyin Efendi ve Ali Efendi; Kâtipleri de Mehmed Efendi idi.
Belediye Reisi Mehmed Efendi; Üyeleri Hüseyin Ağa, Abdullah Ağa ve Osman Ağa olup Kâtip Mehmed Efendi idi.
Emlak İdaresi Vukuat Kâtibi Hacı Ali Efendi, Komisyon heyetindekiler İbrahim Bey, Hacı Süleyman Efendi, Hacı Yusuf Ağa, Hacı Hüseyin Ağa, Abid Efendi ve Hacı Mahmud Efendi.
Evkaf ve Sarıkavak Nahiyesi Müdürü İsmail Efendi; Kâtibi Abdurrahman Efendi idi.
Sandık Emini Mehmed Efendi; Tapu Kâtibi de Abdullah Bey idi.
Rüsumat Memuru Osman Efendi, kâtibi Ahmet Efendiydi.
Kaynak: Adana Vilayet Salnamesi.
İÇEL – Taşeli Postası / Rıfat Karaduman
Nureddin Sofu Hazretleri Peygamberimizin Soyundandır Seyyid olup Aslen Beci Köyünden olup daha sonra Yalnızcabağ köyüne yerleşmiştir