Seçim çalışmalarını sürdüren DEVA Partisi Mut Belediye Başkanı Adayı Fatma Çelik Kovan, geçen sayıda Mut’un Sesi Gazetesine yaptığı açıklamaların devamında; Mut’ta tarım, kültür sanat, turizm, gençlerin istihdam sorunu ile kadınlarla ilgili görüşlerini aktardı.
“Mut’u popülist siyaset kurtarmayacak” diyen DEVA Adayı Kovan, gençlerin eğitimine, gelişimine ve istihdamına yönelik olarak Danışmanlık Ofisi ve Ar-Ge Merkezi kuracaklarını söyledi. Kovan, sürdürülebilir modellerin önemine vurgu yaptı. Mut’ta tarımı teknolojiyle buluşturacaklarını belirten DEVA Adayı Kovan, konuyu ayrıntılı bir şekilde gazetemize anlattı. Kovan, açıklamalarında, kültür sanat, turizm ve kadınlarla ilgili görüşlerini ve yapmak istediklerini de Mut kamuoyuyla paylaştı.
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Mut Belediye Başkan Adayı Fatma Çelik Kovan, gençlerin istihdamına yönelik yapacakları çalışmaları ve projeleri anlattı.
“Danışmanlık Ofisi ve Ar-Ge Merkezi kuracağız.”
“Mut’u popülist siyaset kurtarmayacak” diyen DEVA Adayı Kovan, “Sizin çocuğunuzu işe almakta çözüm olmayacak. Ama sizin çocuğunuza meslek edindirme, onun gelişimine katkı sunma ve onun istihdamına, bu belediye anlamında olur, herhangi bir yerde olur, onun istihdamına katkı sağlamak, şayet kendi işini yapmak istiyorsa Belediyede kurulacak bir Danışmanlık Ofisiyle işini nasıl yapacağını bulmak, kurmak istediğimiz bir Ar-Ge Merkezimiz var. Burada gençlerimizi eğitmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
“Sürdürülebilir modeller önemli.”
Kovan, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu gençlerin ürettiği projeleri biz yatırımcılarla bir araya getiremezsek, onlara sürdürülebilir modelleri göstermezsek, günübirlik politikalarla çocukları işe aldığı zaman, evet belki birkaç sene çalışacaktır; ama bir sonraki dönemde işten çıkartılacaktır. Dolayısıyla sürdürülebilir modeller önemli. Belediyede, bizim Mut bünyesinde yetiştireceğimiz girişimciler olmalı. Bizde çok fazla maddi durumu iyi olan, yatırımlar yapan zengin insanlarımız var. Zengin insanlarla konuşmamız lazım, gençlere el vermeleri lazım. Onların projelerine kaynak ayırmaları lazım. Onlar kaynak ayırsın ki, onların verdiği elle birlikte, gençler çok güzel girişimcilik hikayelerini yazabilsinler.”
“Tarımı teknolojiyle buluşturacağız.”
Mut’un çok büyük yüzölçümüne sahip bir ilçe olduğunu belirten Kovan, tarımı teknolojiyle buluşturacaklarını söyledi. Kovan, “Bugün baktığımız zaman zeytin ve zeytinyağı para ettiği düşünülüyorsa, herkes zeytin ekmeye başlıyor. Yahut erkenci kayısı şeklinde. Halbuki bu topraklarda bizim bölgesel bir çalışma yapmamız lazım.” dedi.
“Bölgesel bir çalışmayla toprak analizi yapmamız lazım.”
“Mut haritamız olmalı.”
Her köy toprağını analiz etmeleri gerektiğini ifade eden Kovan, şöyle konuştu: “Bir İlçe Tarım Müdürlüğümüz var, Belediye bünyesinde bir Tarım Müdürlüğümüz var. Bu Tarım Müdürlüğünü, Ziraat Odasıyla, İlçe Tarım Müdürlüğüyle, elbirliğiyle, hep beraber bir ekip kurmamız lazım. Bölgesel bir çalışma yapmamız lazım. Toprak analizi yapmamız lazım. Ve bu topraklarda ne ekiliyor, ne biçiliyor, ne yetişiyor, ayrıca neler yetişebilir, bunu çıkarmamız lazım. Bunun da ortalama değeri çıkartılması lazım. Bazı dönemler çok verimli ve fazlalık verilebiliyor, bazı dönemlerde hiç ürün alınamıyor. Bizim ortalama değerler üzerinden bunları planlayıp veri tabanı olarak çıkartmamız lazım. Yani bizim bir Mut haritamız olması lazım. Mut haritamızda, biz bölge bölge işaretlediğimiz zaman bir yazılım ürünüyle, baktığımız zaman nerede ne yetişebilir, hangi ürün yetişiyor onları bir çıkartmamız lazım. Tamam, üretelim, bununla ilgili hiçbir sıkıntı yok. Zaten üretmek zorundayız; ama üretirken de planlı ve programlı hareket ederek yapmak zorundayız.”
Kovan, tarım uygulamalarıyla ilgili Avrupa’dan şu örnekleri verdi: “Bakın Avrupa’da toprağınız olduğu zaman, istediğiniz şekilde ekebileceğiniz anlamına gelmiyor. Çünkü onların yerel bir politikaları var. Siz toprağınız olduğunu söylüyorsunuz, onlar size hangi ürünleri yetiştirebileceğinizi ve bunu hangi miktarda yapabileceğinizi söylüyorlar. Bunu yapmadığımız zaman, daha sonra, benim ürünüm benim kayısım para etti etmedi, benim zeytinim para etti veya etmedi, limonum bu sene dalında kaldı, diye şikayetler meydana geliyor. Ürünlerimizi ekelim; ama doğru pazarla buluşturamazsak, doğru fiyata getiremezsek maalesef ziyan oluyor. Bu topraklarda eminim Avrupa’nın ithal ettiği birçok ürün yetişebilir. Ama bununla ilgili kimse haberdar değil” şeklinde konuştu.
“Genç çiftçiyi, tarımsal teknolojiyi önemsiyoruz.”
İlçede, eğitimli, gübre satan, sadece gübreye hapsolmuş ziraat mühendislerinin olduğunu kaydeden Kovan, bunlarla beraber bir komisyon kurulması gerektiğini söyledi. Kovan, “Bu mühendislerimizle beraber bir komisyon kuralım, topraklarımızı teker teker analiz edelim. Nerede ne yetişebilir? Aynı zamanda ektiklerimizi takip edebilecek, teknolojik olarak yapay zeka şu an önümüzdeki süreçlerde çok ciddi konuşuluyor, biz teknolojiyi de tarımla buluşturmamız lazım. Belki belli bir yaşın üstündeki çiftçilerimize bunu anlatabilmek çok zor olacak; ama gençlerimiz bu noktada fikir anlamında, beyin anlamında çok açık. Onları hızlı bir şekilde eğitirsek, desteklersek, tarım teknolojilerini kullandırmaya başlarsak; geleneksel modelden çıkartacağız, gençlerimizi ziraata, tarıma yönlendirebileceğiz. Aynı zamanda insanlar, refah düzeyi yüksek bir şekilde işlerini de yapmaya başlayacaklar. Onun için genç çiftçiyi, tarımsal teknolojiyi önemsiyoruz” dedi. Konuyla ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi’nin tarımla ilgili çalışmalarını takip edip görev alacaklarını belirten Kovan, Büyükşehir’e proje sunacaklarını ve talepte bulunacaklarını sözlerine ekledi.
“Mut’un tarihi ve turistik noktaları bilinmiyor.”
Kültür sanatla ve turizmle ilgili yapmayı düşündükleri çalışmalarından da bahseden DEVA Adayı Kovan, şunları söyledi: “Mut’un çok fazla tarihi noktası var. Bu tarihi noktaları yeterince tanıtılmış ve takip edilmiş değil. Biz bununla ilgili bir çalışma yaptık. Kim biliyor, diye bir kısa video çalışması hazırladık. Burada biz Mut’un, en azından iki dakika süreli gösterebileceğimiz noktalarını gösterdik. Burada stok görseller kullanılmış izlenimi vermemek adına, doğrudan bizzat ben görev alarak, bizzat ben seslendirerek bu çalışmayı hazırladık. Çok güzel geri dönüşler aldık. Mut’un yerli halkı bile Mut’ta hangi tarihi noktalar ve neden önemli, bilmiyor. Bununla ilgili turistik bir çalışma yapılmamış. Neden esnaflarımızın, halkımızın elinde bir kitapçık yok? Önce yaşadığımız yeri bilirsek, biz anlarsak Mut halkı olarak, bizler görürsek ki; belediye başkanı olduğumuz an ilk yapacağım çalışmalardan bir tanesi kitapçık çıkarmak. İkinci aşama, bütün Mut halkını otobüslere doldurarak, rehber eşliğinde, tarihi turistik noktaları gezdirmek olacak. Biz bilelim önce, biz dışarıdan gelen insana da anlatabilelim. Festivaller düzenleyip, festivallerde buralarda turizm rotasyonları içine ekletebilelim. Aynı zamanda bununla ilgili yapılacak dizi projeleri olabilir, kısa reklam filmleri olabilir. Film sahnelerinde alan olabilir. Bugün Göbeklitepe’ye baktığınız üzere, diziler çekiliyor ve Göbeklitepe’ye akın akın insan gidiyor. Biz bunu niye Alahan Manastırı’nda, niye Balabolu Harabeleri’nde yapamayalım. Biz de yapalım. Akın akın insanlar gelsin. Mut hak ettiği değeri görsün. Mut, diye bir yerin varlığını bilsin. Önce Türkiye bilsin, sonra dünya bilsin.”
“Kadınlar siyasette yoklar. Sigortalı istihdam oranları çok az.”
Kadınlarla ilgili görüşlerini de aktaran DEVA Adayı Kovan, “Bugün Mut’ta kadınlar birçok çalışma sahasında varlar. Tarımda varlar, ama maalesef siyasette yok” dedi. Belediye çalışanları arasında kadın istihdam oranının çok az olduğunu belirten Kovan, şunların altını çizdi: “Sigortalı çalışan kadın sayısı çok çok az. Meclis üyesine baktığımız zaman, 25 meclis üyesinden bir tane kadınımız var. Bugün kadın erkek eşitliğini savunan birçok partinin Meclis Üyesi listesine baktım. Maalesef kadınların seçilemeyecek noktalara yazıldığını gördüm. Yani göstermelik olarak. Zaten sayılar yetersiz, yazılanlar da seçilemeyecek noktalarda yazılmış. Özellikle kadın Belediye Başkan Adaylarının bu noktada daha farklı bir duyarlılıkla yaklaşması gerektiğini düşünüyorum. Biz Meclis Üyesi listesini hazırlarken yüzde elli oranını yakalamaya çalıştık. Biz gerçekten, kadınların sosyal hayatta da, iş hayatında da varlığının korunmasını ve görünür kılınmasını hedefliyoruz.”
“Aile Danışmanlık Merkezi ve Evlilik Okulu açacağız.”
Belediye Başkanı olduğum zaman yapacağı önemli şeylerden birinin Aile Danışmanlık Merkezi kurmak olduğunu söyleyen Kovan, sözlerinin devamında, “Bunun için de öncelikle bir Evlilik Okulu açmak. Evlilik Okulunda, birbirine gönül vermiş gençleri belli bir süreçten geçirerek, dinleyerek; birbirleri için doğru adaylar mı, değiller mi, bunu bir analiz etmek istiyoruz. Eğer ki uygun adaylarsa onları eşleştirerek, yuva kurmalarına destek sağlamak istiyoruz. İkinci olarak kurulmuş yuvalarda bazı sarsıntılar meydana gelebiliyor. Bu yuvanın devamlılığı için, psikolojik destek olarak Aile Danışmanlarını görevlendirmek istiyoruz. Burada aileler sorunlarını çözsünler, anlatsınlar ve çözüme kavuştursunlar istiyoruz. Evlilik Okulunu bitiren gençlerimize, eğer ki maddi durumları elvermiyorsa; onların yuva kurmasına aracılık edelim, destek sağlayalım istiyoruz” dedi.
“Şiddete uğrayan kadınlar için Kadın Sığınma Evi kurmamız gerekiyor.”
Kadınlara yönelik şiddet konusuna da değinen Kovan, şunları söyledi: “Maalesef şiddete uğrayan kadınlarımız var. Şiddete uğrayan kadınlarımızın bir çıkış kapısı yok. Çıkış kapısı olmadığı için kendilerini çok çaresiz hissediyorlar. Bu kadınlarımız için bir Kadın Sığınma Evi kurmamız gerekiyor. Kadın Konuk Evi, deriz; Kadın Sığınma Evi, deriz. Bu kadınları rehabilite etmemiz lazım, onları korumamız lazım. Akabinde, varsa yapmak istedikleri işler; bu noktada onları güçlendirmek lazım ve onları istihdam etmek lazım. Kadınlarımız aynı zamanda doğuran, aynı zamanda çocuklarımızı yetiştiren varlıklar. Güçlü toplumlar, güçlü yarınlar; ancak bu kadınların güçlü olmasıyla sağlanabilir. O yüzden kadınlarımızı güçlendirmemiz lazım ki, güçlü yarınları hep beraber kurabilelim.”
“Mut’a biz sahip çıkacağız.”
DEVA Partisi Mut Belediye Başkan Adayı Fatma Çelik Kovan, gazetemize yaptığı açıklamalarını, şu ifadelerle sonlandırdı: “Mut’un çok sahipsiz olduğu inancı var. İnsanlarda bir mutsuzluk var. Gerçekten Mut’a kimse sahip çıkmıyorsa, Mut’a biz sahip çıkacağız. Önce biz vatanımıza sahip çıkacağız, sonra sesimizi yükselteceğiz. Duyuracağız. Bugün geldiğimiz noktada, cep telefonları ve internet çok büyük bir silah. Diyelim ki Büyükşehir mi yapmıyor, Genel Merkez mi yapmıyor, Hükümetler mi yapmıyor; biz bunu duyuralım, bütün dünyaya duyuralım. O zaman insanlar şapkalarını önüne alır, düşünür. Belki bir şeyleri hızlandırır, yapmaya başlar.”
Mehmet GÜRBÜZ