DOLAR
45,8248
EURO
53,4784
ALTIN
6.687,67
BIST
13.662,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Parçalı Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
26°C

Meysuluk Kayısı döküntüsünü alan yok

Meysuluk Kayısı döküntüsünü alan yok
A+
A-

Mut‘ta kayısı fiyatları düştü, üretici yetkililerden yardım bekliyor.

Türkiye’nin sofralık kayısıda yüzde 85’ini karşılayan Mut‘ta, 15 ile 30 lira arasında seyreden fiyatlar bir anda 5 ile 20 lira aralığına düştü. Meysuluk kayısıyı ise alan yok.

Kayısı alımı yapan tüccarların bir araya gelerek fiyatları düşürmesine kızan üreticiler, yetkililerin kendilerine sahip çıkmasını istiyor. Üreticiler yere dökülen meysuluk kayısıları alan olmayınca ağaçlara zarar vermesin diye toplayıp boş alan ve derelere dökmek zorunda kalıyorlar.

Bu gidişle sebze haline kayısı götürmüyoruz diyen üreticiler, bir işçinin günlüğü 400 – 450 lira. İşçiye kayısıyı toplatıp hale götürsek 5 ile 20 lira arası satış yapılıyor. Komisyonuyla birlikte daha da aşağılara düşüyor. Geçen yıl kayısıyı dalından seçmeden, işçi olmadan kendimiz topluyor ve meysuluğa 8 liradan veriyorduk. Bu yıl ise meysuluk kayısı alımı yok. Rengiyle, aromasıyla ve tadıyla o güzelim kayısı maliyeti bile kurtarmıyor. Yetkililer biz üreticilere sahip çıkmıyor ve biz üreticileri yalnız bırakıyorlar dediler.

“Üretici olarak bize neden sahip çıkılmıyor?”

Üreticinin hakkını arayacak ve tüccara ezdirmeyecek diye Mersin Büyükşehir Sebze Hali Dernek Başkanlığı, Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Ziraat Odası Başkanlığı var. Sorduğumuzda onların da gayretleri yetersiz kalıyor. Fiyatların düşük olmasından dolayı hem üretici hem de işçiler zarara uğruyor. Geçen yıl kayısı fiyatları yine düşüktü ama işçi sorunu olmadan Kayısı ağacının dalını sallayıp yere dökülmesini sağlıyoruz ve tamamını toplayıp meysuluk kayısıya veriyorduk çünkü ağaç dibinde ve dalında kalması ağaca zarar verir. Bu yıl ise meysuluk kayısı alım yok. Biz de Kayısıları derelere ve boş alanlara dökmek zorunda kalıyoruz dediler.

Mut Sebze Hali Başkanlığı, Mut Üreticiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Ziraat Odası Başkanlığına konu iletildiğinde, ortaklaşa verdikleri cevapta Kayısı alımlarına gücümüz yetmiyor. Bu konuda yüksek makam yetkililerinin olaya el atmalarını istiyoruz. Serbest piyasanın da olmasından dolayı bizim yapabileceğimiz bir şey yok diyorlar.

“Meysuluk kayısıyı alan yok!”

Meysuluk (döküntü) kayısı alımı yapan firmaların olmaması ilçedeki üreticileri kara kara düşündürüyor. Geçen yıl meyvesuyu üreten fabrikalar alımlarını haddinden fazla yapınca depoların dolu olduğunu söyleyen firmalar, bu yıl meysuluk kayısı alımları konusunda tereddüt içindeyiz dediler.

Hasan ÇETİN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.