Geleneksel Mut Dereköy Mahallesi İncir Şenliği’nin 28’incisi bu yıl 19 Ağustos Cumartesi günü Dereköy’de yapıldı. Dereköy Muhtarlığı ve Dereköy Kültür Turizm Derneği’nce ortaklaşa düzenlenen, Turizm ve Kültür Bakanlığı, Mut Kaymakamlığı, Mersin Büyükşehir ve Mut Belediyesi’nin katkı sunduğu şenliğe; Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı, Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Selahattin Arslan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, siyasi ve STK temsilcileri, daire amirleri, mahalle sakinleri ve çevre ilçelerden konuklar katıldı.
Muhtar Yüksel, “Kaliteli incir üretiyoruz. Fiyatlar yeterli değil.”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan şenliğin açılış konuşmasını yapan Dereköy Mahalle Muhtarı Bülent Yüksel, Dereköy olarak yalnız kendi yetiştirdikleri inciri değil bütün Mut’u temsil ettiklerine inandıklarını belirtti. Muhtar Bülent Yüksel, “Yaklaşık 102 mahallenin 75’inde incir üretimi yapılmaktadır. Bu yıl 80-85 TL, gibi fiyatlardan başlayıp, bugünlerde 30-35 TL gibi fiyatlara sofralık olarak yaşı satılmaktadır. Kurusu 200-250 TL gibi satılmaktadır. Şu bir gerçek ki; yeterli mi, bizce yeterli değil. Etrafımıza baktığımızda Sarıkavak, Kayabaşı, Çınarlı, Dereköy, Pamuklu, Narlı Mahallesi olmak üzere bu bölgede gerçekten kaliteli incir üretiyoruz.” dedi.
“Patent alma ve soğuk hava deposu ihtiyacımız var.”
Sadece üretmenin çare olmayacağını belirten Yüksel, soğuk hava deposuna ihtiyaçları olduğunu ve ürünlerine patent almayı istediklerini söyledi. Yüksel, şöyle konuştu: “Burada bizim tek sorunumuz soğuk hava deposuna ihtiyaç var. Soğuk hava deposu eksik bu bölgede. Soğuk hava depomuz olursa kuruttuğumuz incirleri satamadığımız incirleri koyup daha iyi fiyatlara satacağımıza canı gönülden inanıyoruz. Biliyorsunuz ki bu kürsüden yılardır sesleniyoruz, neden bu ürünümüze patent almayalım. Neden bu ürünümüzü tescillemeyelim. Neden süpermarketlerde, AVM’lerde bu ürünümüz yer almasın. Biz gittiğimizde, şurada Mutumuzda bile AVM’lerde bir başka yerin, bir başka memleketin incirlerini görüyoruz. Gerçekten bu bizim Mutumuz için hiç iyi bir sonuç değil. Biliyoruz ki İlçe Tarım ve STK’ler bu yolda çalışmalar yapıyor. İnşallah gelecek yıla bunun müjdesini STK’ler ve İlçe Tarım’la, il yöneticilerinden alırız inşallah.”
Yanlarında olamayan STK temsilcilerine de sitemlerini ileten Yüksel, “Tabi burada şu bir gerçek ki, bu STK dediğimizde burada çiftçinin yanında olamayan, üreticinin yanında olamayan STK temsilcilerimizde var. Ama bugün bakıyoruz bütün grubuyla yaylalarda tatil yapıyor. Bu Mutumuz için hiç iyi bir görünüm, iyi bir yaklaşım değildir.” şeklinde konuştu. Tüm katılımcılara ve sponsorlara teşekkürlerini ileten Muhtar Bülent Yüksel, üreticilere bereketli ve bol kazançlar dileyerek konuşmasını noktaladı.
Bayır: “Mut’ta 5 bin dekar alanda 7 bin ton rekolteyle incir üretiyoruz.”
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır ise yaptığı konuşmada, Mut’ta 12 ay tarım ve hasat yapıldığını belirterek, “Her türlü tarım ürünün üretimi ilçemizde yapılmaktadır. İlçemizde üretilen başlıca ürünlerden erik, kayısı, zeytin, antep fıstığı gibi, Mut Beyazı inciri de ilçemiz için stratejik bir üründür. Mut Beyazı incirimiz ilçemizde yaklaşık 5 bin dekar alanda üretilmekte olup 7 bin ton rekolteyle üretimi tamamlamaktayız. İlçemizde en önemli incir üreten mahallemiz Dereköy Mahallemizdir. Yaş ve kuru olarak üretimi yapılan incirlerimiz iç ve dış piyasaya pazarlanmaktadır.
İncir fiyatları geçen yıl olduğu gibi bu yılda üreticimizin yüzünü güldürmektedir. Mut beyazı incirimizin tanıtımı için belgesel çekimi yapılıp ulusal kanallarda yayınlanmış olup bu konuda emeği geçenlere teşekkür ederiz.” dedi.
“Coğrafi işaret çalışmalarını en kısa sürede sonuçlandıracağız.”
“Dereköy’e Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuracağız.”
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bayır, Mut Kaymakamlığı öncülüğünde Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte coğrafi işaret marka çalışmalarının devam ettiğini ve en kısa sürede sonuçlandıracaklarını söyledi. Bayır, Dereköy’e bir Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuracaklarını da sözlerine ekledi. Bayır, şöyle konuştu: “Mut Kaymakamlığımız öncülüğünde Ticaret Odamız ve İlçe Tarım Müdürlüğümüz işbirliğiyle coğrafi işaret marka çalışmalarımız devam ediyor. En kısa sürede sonuçlandıracağız ve ayrıca muhtarımla istişare ediyoruz, mahallemizde bir Tarımsal Kalkınma Koopereatifi de kuracağız inşallah. Ve Mut Beyazı Dereköy İnciri olarak da pazarlamasını ve tanıtım yönüyle gerekli çalışmaları yapacağız inşallah. Mut Kaymakamlığımız öncülüğünde geçmiş yıllarda bilhassa Dereköy Mahallemiz merkezli olmak üzere incir kurutma tezgahları ve incir fidanı dağıtımını gerçekleştirmiştik. Ayrıca İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüğümüzün yürüttüğü Kırsal Dezavantajlı Alanlar Projesi kapsamında mahallemizde bir adet incir kurutma makinesinin de Tarım İlçe Müdürlüğü olarak mahallemize inşallah kazandıracağız.”
Başkan Şeker: “Birlik ve beraberlik içinde olmalıyız.”
Daha sonra kürsüye gelen Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, yaptığı konuşmada, “Tarımla alakalı mücadele vermede çok güçlü olan çalışkan bir toplumuz. Sezon bereketli olsun. Festivallerde sadece incir tanıtımından ziyade, hepimizin birlik beraberlik içerisinde, sevgi dolu, birbirimize Türk bakışlarımızla, birbirimize gönülden bakışlarımızla, birbirimize kalbi bakışlarımızla güzel bir birlikteliğin olması gerektiğine inanıyorum. Siyasi görüşler farklı olabilir, tuttuğumuz takımlar farklı olabilir; ama ağladığımız zaman gözyaşı renklerimiz hep aynıdır. Festivalimiz kutlu olsun.” dedi.
Kaymakam Ayrancı: “İncir stratejik ürünlerimizden biri.”
Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı ise şenlikte yaptığı konuşmasında, içerisinde yaşadıkları bu toprakların tarımsal anlamda kendilerine çok büyük imkanlar sunduğunu kaydederek, incirin stratejik bir ürün olduğunu söyledi. Kaymakam Ayrancı, “Bizde bu bereketli toprakları, çiftçimiz bu bereketli toprakları işleyerek helalinden kazancını elde ediyor. İncir ürünümüzde bizim için ürettiğimiz birçok kıymetli ürün gibi stratejik ürünlerimizden bir tanesi. Katma değeri yüksek olan ürünlerimizden bir tanesi. Dolayısıyla özel müstesna bir ürün. Bu bereketli toprakların bize sunduğu nimetlerin en özellerinden bir tanesi.” dedi.
“Çiftçiden tarafız. Elbirliğiyle mücadele edeceğiz.”
Bugüne kadar bu alanda ve anlamda çok önemli çalışmalar yapıldığını ve yapılmaya devam ettiğini belirten Kaymakam Ayrancı şunları söyledi: “Muhtarımız fiyatı biraz düşük bulduğunu söyledi. Buna ben katılıyorum. Ben her zaman tarımsal üretimde çiftçinin cebine giren paranın, aldığı kazancın daha yüksek olmasını savunan taraftayım. Bunun içinde mücadele etmeye devam edeceğiz. Tabi bunun yolu pazarlama imkanlarının ve pazarlama süreçlerinin biraz iyi yönetmekten geçiyor. Üretim süreçlerini biliyor, yönetebiliyoruz; ama pazarlama aşamasında bazı fırsatları tüccara kaptırabiliyor maalesef çitçimiz. Bunu engellemenin yolu da, işte bugün bu atmosferde ortaya koymuş olduğumuz birlik beraberliği ortaya koymak, örgütlenmek ve hep birlikte ortak hareket tarzını benimsemektir, diye düşünüyorum. Onun haricinde muhtarımızın ifade ettiği soğuk hava deposudur, STK’lerin ve kamu kurumlarının üzerine düşen vazifeleri mutlaka vardır ve bunlar yerine getirilecektir. Bundan sonraki süreçte de İnşallah bu kıymetli üründe çiftçimizin kazancını bu üründen memleketimizin elde etmiş olduğu katma değeri artırmak adına elbirliğiyle mücadele edeceğiz.” Kaymakam Ayrancı, festivalin hayırlı uğurlu olmasını temenni etti ve bu hasat döneminin çiftçiye hayırlı bereketli kazançlar getirmesini dileyerek konuşmasını sonlandırdı.
Yapılan konuşmaların ardından Silifke Belediyesi folklor ekibi tarafından halk oyunu gösterisi sunuldu. Şenliğin devamında çocukların ve mahalle sakinlerinin katıldığı En İyi İncir Üreticisi, İncir Güzeli, İncir Yeme ve Bilgi yarışmaları düzenlendi. Yarışmalarda dereceye girenler sponsorlar tarafından ödüllendirildi. Yarışmaların ardından şenliğin akşam bölümünde yöresel sanatçılar sahne aldı. 28. Dereköy İncir Şenliği, Caner Erdoğan ve Emine Yavuz konserleriyle sona erdi.
Hasan ÇETİN