DOLAR
35,6798
EURO
37,4767
ALTIN
3.181,09
BIST
10.104,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Çok Bulutlu
16°C
Mersin
16°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Açık
18°C
Pazar Açık
18°C
Pazartesi Açık
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

MUT ZEYTİNİ VE ZEYTİNYAĞI YÜKSEK LİSANS TEZİNDE

MUT ZEYTİNİ VE ZEYTİNYAĞI YÜKSEK LİSANS TEZİNDE
A+
A-

Mut zeytini ve zeytinyağı, yolculuğunu bir üst noktaya taşıyor.
Mut’ta zeytin ve zeytinyağı üretiminin artması, yeni arayışları da beraberinde getirdi.

Mevcut ve gelişen zeytin ve zeytinyağı varlığını daha değerli kılıp, ekonomik kazanç olarak, üreticinin cebine koyamamak, gelişim eğrisini durdurup, tersine çevirebilir. Bu yaklaşım ile 1960’lı yıllardan bu yana, ilçemizde üretimi artarak devam eden zeytin ve zeytinyağı, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi laboratuarlarında her yönü ile incelemeye alındı.
Araştırma , ilçemiz Gıda Mühendislerinden Yiğit İnce’nin yüksek lisans tez konusu olup, ilçemiz öğretim üyelerinden, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Doktor Öğretim Üyesi Nizam Mustafa Nizamlıoğlu danışmanlığında yapılmakta.

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız, Gıda mühendisi Yiğit İnce, “Mut zeytin/zeytinyağı sanayi anlamında gelişme gösterirken, bilimsel değerleri açısından, laboratuar koşullarında yeterince incelenmemiştir. Bu eksiklik ve gelişmelerin gösterdiği ihtiyaç, yapılan yüksek lisans çalışmasının çıkış nedeni olmuştur. Yapmakta olduğumuz yüksek lisans çalışması ile Mut zeytini/zeytinyağı ile ilgili çok kıymetli bilimsel verileri elde etmeye çalışıp, katma değer yaratmanın yanı sıra, ileride yapılacak çalışmalar için ön kaynak oluşturma çabası içindeyiz” dedi.

İnce, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Bu çalışma, Mut zeytin ve zeytinyağının, kalite özellikleri ile ilgili verilerin sağlanmasını, üretimin daha randımanlı ve nitelikli hale getirilmesi için planlanan Ar-Ge ön aşamalarını oluşturacaktır. Mut ve çevresinde üretilen zeytinyağlarının, daha verimli eldesine, antioksidan ve aromatik özelliklerini geliştirmeye, zeytinyağı üretim yan ürünlerinin (Prina, karasu ve yaprak) değerlendirilmesi ve kalitenin önemli bir belirleyicisi olan zeytinyağı sterollerini arttırmaya yönelik, Ar-Ge çalışmaları planlamaktır. Rakım ve lokasyon farklılıklarına bağlı niteliklerin açığa çıkarılması suretiyle, coğrafi işaretleme konusuna da önemli katkıların sağlanması düşünülmektedir. Çalışmanın, Mut ekonomisine daha fazla katma değer ve ürünlerin yurt içi piyasada daha fazla değer görmesi, yurt dışı piyasaya açılmasında ülkeye katkı beklenmektedir. Aynı zamanda üretici ile yapılacak görüşmeler sonucunda elde edilen veriler çerçevesinde, zeytin yetiştiriciliğinin ve zeytinyağı üreticiliğinin, daha bilinçli yapılması konusunda gerekli bilgilendirme çalışmaları yapılacaktır.”