DOLAR
38,4490
EURO
43,6858
ALTIN
4.046,93
BIST
9.432,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Çok Bulutlu
23°C
Mersin
23°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Çok Bulutlu
22°C
Çarşamba Yağmurlu
21°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
21°C

İbrahim ARI

YAŞAMDAN İZLER

MUT’TA AMFİ TİYATRO KAZISI BAŞLASIN

A+
A-

En son Eylül – Ekim aylarında Mut’ta tarihin izlerini sürmeye çalışmıştım. İçimi acıtan tarihi kalıntıları fotoğrafladım, gördüklerimi okuduklarımla ve bildiklerimle karşılaştırdım. Çıkardığım sonuçlardan birisi şu: Cumhuriyet İlkokulunun arkasındaki dış kalenin burç kalıntısının bulunduğu alanda geç olmadan Amfi tiyatro kazı çalışmaları başlatılmalı, çevre düzenlemeleri ve gerekli başvuruları hiç vakit kaybetmeden yapılmalı…

Okuduğum bilgiler, Kale Mahallesi sınırları içinde bulunan burç kalıntısı Mut Kalesinin sadece bir iç kaleden ibaret olmadığı onun çevresinde yer alan bir dış kalesinin de bulunduğunu gösteriyor.

MÖ 38’li yıllarda İmparator Agustus’un Dağlık Kilikya’da, “Roma Barışı”nı yerleştirmek için uyguladığı şehircilik politikasının eseri olan Mut’a, MÖ 41 yılında şehir statüsü verilince Roma İmparatoru Claudius tarafından “Claudiopolis” adı verilmiş. Mut bugün, bir Roma Devri yerleşimi olan Claudiopolis’in üzerinde kurulu olarak önümüzde duruyor. Yani günümüze kadar süregelen geleneksel dokuyu oluşturan yapılar Antikçağ yapı kalıntıları üzerine inşa edilmiş, o anlamda kazıların başlatılmasıyla edinilecek bilgi ve bulgular bize yeni yeni kapılar aralayacak ve ardından Mut bambaşka bir düzleme evrilecektir.

Çıkardığım diğer sonuç: Mut’un kültürel mirası mutlaka Mut merkezde bir müze açılarak korunup sergilenmelidir. Bunun başvuruları da yapılmalıdır. Akdeniz ve Anadolu uygarlıklarının izlerini taşıyan Mut stratejik konumu nedeniyle antikçağdan günümüze farklı medeniyetlere beşiklik etmiş kültür miraslarını günümüze taşımıştır. Mut’un çevresindekiler kültürel miras derlenip toparlanmalı, Silifke Müzesine götürülen Mut’a ait kültürel miras da ait olduğu coğrafyaya geri getirilmelidir.

Sonuç olarak, Amfi tiyatro kazı çalışmalarının başlamasıyla birlikte antik kent (Claudiopolis) üzerine kurulu Mut, Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mut Kaymakamlığı, Mut Belediyesi ve sivil toplum kuruluşları koordinesinde doğa, tarih, kültür ve inanç turizmine kazandırılmalıdır. Sorumlular bir vizyon denklemiyle altyapı çalışmalarına şimdiden başlamalıdır…

Not: Amfi tiyatro, Roma uygarlığında gösteriler, gladyatör ve vahşi hayvan oyunları için kullanılan, daire ya da elips biçimli, yükselen tribünlerden oluşan bir kamu yapısıdır.

Mut Amfi Tiyatro

Mut Amfi Tiyatro

Yazarın Diğer Yazıları