DOLAR
35,6798
EURO
37,4767
ALTIN
3.181,09
BIST
10.104,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Çok Bulutlu
16°C
Mersin
16°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Açık
18°C
Pazar Açık
18°C
Pazartesi Açık
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

MUT’UN EKONOMİK YAPISI

MUT’UN EKONOMİK YAPISI
MUT
05.11.2024
A+
A-

Ekonomik Yapı

İlçe halkının ana geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.
Mut’ta Akdeniz ve karasal iklimin birlikte görülmesi nedeniyle sebze ve meyve çeşidi boldur. İç Anadolu’yu Akdeniz’e bağlayan bir noktada olan konumu ve iklimi sayesinde yılın 12 ayında tarımsal ürün alınabilen Mut’ta, geçim tarıma dayalıdır. İlçe halkı geçimini meyvecilik, sebzecilik, zeytincilik ve hububat üretiminin yanı sıra orman işlerinde çalışarak ve hayvan ürünlerini değerlendirerek sağlar. En önemli tarım ürünleri zeytin, sofralık kayısı ve erik, incirdir. Türkiye’nin sofralık kayısı üretiminin yüzde 70- 80’i ilçeden karşılanmaktadır.
İlçede, son yıllarda ticaret ve küçük sanatlarla uğraşanların sayısı artmaya başlamıştır. İlçe merkezinde Ulusal düzeyde ürünlerini pazarlayan süt, yoğurt ve peynir işletmeleri, un ve bulgur değirmenleri, yağ presleri, çeşitli onarım, demirci, marangoz, hızar ve briket atölyeleri bulunmaktadır. İlçedeki zeytin varlığına son yıllarda dikilen zeytin fidanlarının eklenmesiyle kayıtlı 10 milyon, kayıtsız ağaçlarla bu rakamın 12 milyonun üzerinde zeytin ağacı varlığı olduğu tahmin edilmektedir. Bu da gerek Akdeniz Bölgesi gerekse ülke zeytin varlığı açısından ilçenin önemli bir noktaya gelmesine neden olmaktadır.
İlçede, diğer bir ekonomik uğraş dokumacılıktır. Kıl ve yünden dokunulan, heybe, kilim ve çullar önemli bir ekonomik girdi oluşturmaktadır.
Mut Kayısısı ve Mut Zeytinyağı Türk Patent Enstitüsü tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile tescil edilmiştir. Hemşehrimiz reklamcı Hasan GEZER tarafından bulunan “Sağlık zeytinden, zeytin Mut’tan” sloganının da Mut Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescili yaptırılmıştır.