DOLAR
36,6472
EURO
40,0276
ALTIN
3.531,72
BIST
10.879,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Parçalı Bulutlu
22°C
Mersin
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
13°C
Cuma Parçalı Bulutlu
15°C

MUT’UN YAYLALARINI TANIYALIM

MUT’UN YAYLALARINI TANIYALIM
A+
A-

Yaylalarımız ilçe merkezinin 15 – 20 km kuzeyinde başlar. Çam, katran, köknar ve ardıç ormanlarıyla kaplı, üzerinde iyi ot yetişen verimli topraklı yaylaları vardır.

Mut ve çevresinde yaylacılık, hayvanlarını otlatmak, tarım yapmak, yaz aylarında sıcaktan kurtulmak, eski bir geleneği yaşatmak gibi değişik amaçlarla yapılmaktadır.

Mut’un her köyünün sınırları belirtilmiş yaylaları vardır ve köylüler genellikle kendi köylerine ayrılmış yaylalarına göçer.

Daha önceleri yaya ve hayvanlar aracılığı ile gerçekleştirilen yaylaya göç, ulaşım araçlarının çoğalması ile kolaylaşmıştır.

İlçemiz merkezinde oturanlar ise ulaşımı kolay ve her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yaylaları tercih etmektedirler.

Son yıllarda yaylalardaki sabit evler (yayla evleri) çoğalmıştır.

KESTEL, SÖĞÜTÖZÜ, İMRENÖZÜ YAYLALARI

Kestel, Söğütözü ve İmrenözü yaylaları Mut’un kuzey doğusunda yer almaktadırlar. Yaylaların üçü de birbirine yakındır.

Söğütözü Yaylası (ilçeye 30 km uzaklıkta), antik yol üzerindedir. Bu civarda Roma dönemine ait bir de köprü vardır.

Çevresi çam ağaçlarıyla kaplı üç yaylada da meyve bahçeleri (çoğunlukla elma) bulunmaktadır.

Bu yaylalar hayvancılık yapanların da tercih yeridir.

ZEYKER YAYLASI

Zeyker Mut’a 16 km uzaklıktadır.
Son yıllarda Sertavul ve Kozlar yaylalarındaki yoğun yapılaşma nedeniyle sakinlik arayanlar burada yazlık evler yaptırmaya başlamışlardır.

GÖĞDEN YAYLASI

Göğden Yaylası Mut’a 35 km uzaklıktadır. Özellikle Çömelek ve Hacıahmetli köyü halkı bu yaylaya çıkar.
Yaylada önceleri her yıl “Çömelek Köyü Elma, Üzüm ve Kültür Şenliği” düzenlenmekteydi.

ÇİVİÖZÜ, DEMİRÖZÜ VE NAVDALI YAYLALARI

Çiviözü, Demirözü, Navdalı Yaylaları Mut’un kuzeyindedirler, ilçemize uzak olan bu yaylalar bugün artık birer köydür.

DEREPAZARI YAYLASI

Derepazarı Yaylası ilçemize 50 km uzaklıkla, eski Ermenek yolu üzerindedir. Çevresinde birçok küçük yayla vardır. Suyu az ama soğuk olan yaylada, elma bahçeleri ve üzüm bağları bulunmaktadır. Yayla, hayvancılık yapanların da tercih yeridir.

Burada yaz aylarında her haftasonu (Pazar günü) “Pazar” kurulur. Köradöne köylerinin (7-8 köy) ortak pazarı olan Derepazarı’nın en az 100 – 150 yıllık bir geçmişi olduğu tahmin edilmektedir. Her türlü alışverişin yapıldığı pazarda, Mut ve Ermenek ilçelerinden getirilen gıda ve giyim malları satılmakta; buraya gelen konuklar ve diğer tüccarlar da bal, canlı hayvan ve diğer malları satın alıp başka yerlere götürebilmektedirler.

Derepazarı Yaylası’na çıkanlar, burada Aydınoğlu Köyü halkının, tamamen doğal yollarla beslenen hayvanlarının etlerinden yaptıkları nefis pirzolaları yiyebilme şansını da yakalamaktadırlar. Ayrıca, yine Aydınoğlu Köyü’nün üretimi olan meşhur Göktepe Balı’ndan da temin etme olanağı bulurlar.

GÖKTEPE, YELLİBEL, SARIYAYLA, ÇAL VE DÜDEN YAYLALARI

Göktepe, Yellibel, Sarıyayla, Çal, Düden Yaylaları Mut’un batısındadır ve bu yaylalar ilçemize uzaktır. Bu yaylalar, daha çok hayvancılığa elverişlidir. Son yıllarda nohut ekimi yaygınlaşmıştır.

DEĞİRMENLİK YAYLASI

Degirmenlik Yaylası Mut’un batısında, Mut’a 65 km uzaklıktadır. Derepazarı ile Ermenek arasındadır. Suyu boldur, bu nedenle elma bahçeleri oldukça yaygınlaşmıştır.
Değirmenlik mezrası 16. yüzyılda da yaylak olup, çevre köylerden 300 – 400 hanenin yaz aylarında buraya çıkıp yaylaladığı bilinmektedir.
Karamanoğullan’nın ilk beyi Nure Sofi burada vefat etmiş ve burada gömülmüştür.

KAMIŞ YAYLASI

Kamış Yaylası Ermenek sınırına yakındır.
Buraya genellikle Ovacık’lılılar, Sarıkeçili Obası ve Köşeledi Oymağı gelmektedir.

YAĞLI YAYLASI

Yağlı Yaylası Kavaközü Köyü ile Karaman arasındadır. Selamlı ve Hacıilyaslı köylülerinin yayla olarak kullandıkları yerdir.
Yaylada geniş bir alana yayılmış bina kalıntıları vardır.

AVULLUK YAYLASI

Avulluk Yaylası Dağpazarı Köyü ile Kavaközü Köyü arasındadır.
Burunköy halkının yaylasıdır.

ULAMA YAYLASI

Gençali Köyü’nün yaylasıdır.

ÖMERÖZÜ YAYLASI

Ömerözü Yaylası Güme Köyü’nün güneybatısında bir yayladır. II. Beyazıt (1447-1512) döneminde “Ömer” adıyla bir köy mevcuttur. Aynı yer olup olmadığı konusu tereddütlüdür.

GERİT YAYLASI

Gerit Yaylası Kumaçukuru Köyü yaylasıdır. II. Beyazıt (1447-1512) döneminde “Gerit” adıyla köy mevcuttur.

EVRENGÜZLEĞİ YAYLASI

Evrengüzleği Yaylası Mut’a 55 km uzaklıkla, kısmen Ermenek yolunu kullanarak Çamlıca Köyü’nden Yayla yoluna devam edilerek ulaşılmaktadır. Karaman ve Ermenek ilçesi ile sınır komşusudur.

Çevresinde Becigüzleği, Yalnızcabağ Köyü ve yaylası vardır. Yaylanın içme suyu ve sulama suyu kendi sınırları içerisindedir. Elma, Kiraz, Erik, Armut ve Ceviz bahçeleri bulunmaktadır. Adras Dağı hayvancılık yapanların da tercih yerlerinden bir bölge idi. Son on yıl içinde milli parklar kapsamına alındığından yörenin yaban hayatında hızlı bir şekilde iyileşme gözlenmiş olup, yaban hayvanlarında hızlı artış görülmüştür.

Yaylada elektrik ve telefon ve ulaşım rahat bir şekilde yapıldığından özellikler yazın kalıcı iskânların dışında Çatma, Çadır ve çardaklar görülmektedir. Bahçe bakımında bulunanların dışında kışın ikamet eden pek bulunmaz.

Yaylanın dört tarafı Ardıç, Ladin Meşe, Dişbudak, Şimşir ormanları ile kaplıdır. Doğal güzelliği ve jeolojik yapısından dolayı birkaç köyün ortak kullanımı alanları da mevcuttur.

DİĞER YAYLALARIMIZ

Diğer yaylalarımız: Katırardıç, Yaylıpınar, Dandı, Sümbüllü, Becigüzleği, Kepir, Gevne, Gümeözü, Gürlevik, Darboğaz, Kızılayak, Deyren, Sarımsaklı, Kazan Kuyu, Kızılova, Göksırt, Saypınar, Sorkun ve Urgankıran, Batlıca, Çampınar Güzleği yaylaları ilçemizin çok sayıda yaylasının bazılarının adıdır.

DÜNDEN BUGÜNE HER YÖNÜYLE MUT

ETİKETLER: