DOLAR
36,6472
EURO
40,0276
ALTIN
3.531,72
BIST
10.879,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Parçalı Bulutlu
22°C
Mersin
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
13°C
Cuma Parçalı Bulutlu
15°C

SITKI SOYLU

SITKI SOYLU
12.11.2018
A+
A-

1927 yılında Mut’ta doğan Sıtkı Soylu, öğrenimini Mersin Tevfik Sırrı Gür Lisesi’nde tamamladı.

1949 yılında Gaziantep’te günlük “Akyol” akşam gazetesini yayımlamaya başlayan Soylu, 1960 yılına kadar banka müdürlüğü ve müdür yardımcılığı yaptı. 1960 yılında, Karaman’a gelerek “Yeni Karaman” adlı gazeteyi yayımlamaya başladı. Aynı zamanda, bu gazetenin genel yayın yönetmenliği görevini de üstlendi. Bu gazetenin 1967 yılında kapanmasından sonra, sahipliğini de üstlendiği günlük “Haber” gazetesini çıkarttı. 1972’de Mut Belediyesi Elektrik İşletmesi Müdürü olarak memuriyete döndü. 1974’de de Mut’ta ilk matbaayı kurdu ve 1975’den itibaren “Mut’tan Haber” adlı gazetenin yayınını başlattı. Bu gazetenin yayını halen sürüyor.

Halk Bilimine Katkısı

Sıtkı Soylu, 1961 yılında Karaman’da “Türk Dili ve Yunus Emre’yi Anma Günleri”ni başlatan kurulda görev aldı ve bu görevi 1972 yılına kadar sürdürdü. Yunus Emre ve Karacaoğlan hakkında araştırmalar da yapan Soylu, Yunus Emre’nin Karamanlı olduğuna ilişkin tezin güçlenmesinde pay sahibi oldu.

1962 yılında Mut’ta Karacaoğlan Şenlikleri’ni ve müteakiben Karacaoğlan ile ilgili bilimsel toplantıları başlattı. Karacaoğlan’ın Mutlu olduğu tezinin güçleşmesinde de bir süre Mut Belediye Başkanlığı yapan Yahya İnanıcı ile birlikte Sıtkı Soylu’nun katkısı var.

Bir çok dergi ve gazetede Türk Halkbilimi ile ilgili makaleleri ve derlemeleri yayınlanan Soylu, araştırmalarını kitap haline de getirdi. Yayınlanan 6, yayınlanmaya hazır 3 kitabı bulunan Soylu’nun geleneksel Türk Seyirlik Oyunları konusunda çalışmaları da oldu. 1975 yılında düzenlenen “Uluslararası Karacaoğlan Semineri” ile Mut’tan başka Ankara ve İstanbul’da, Mut yöresi Seyirlik Oyunlarının sergilenmesini sağladı.

Soylu, 28 Mart 2001’de yaşamını yitirdi.

ETİKETLER: