DOLAR
35,5626
EURO
37,0135
ALTIN
3.096,32
BIST
10.029,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Çok Bulutlu
16°C
Mersin
16°C
Çok Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
14°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
15°C

TUĞRUL CAMİİ

TUĞRUL CAMİİ
26.12.2023
A+
A-

Mut – Silifke karayolunun yaklaşık 20. km’sinde kuzeye ayrılan stabilize yoldan 4 km sonra ulaşılan Tuğrul Köyü’nün içinde bulunmaktadır. Osmanlı mimari üsluplu, kare planlı minaresiz bir camidir.

Batıda içice iki kemerle tezyin edilen nisbeten küçük ve ahşap bir kapısı bulunmaktadır. Bir sıra kemerle iki nefe bölünen caminin mihrabı kademeli yumurta firizleriyle derinleştirilmiştir. Yanlarda birer çiçek rozeti bulunmaktadır. Kesme taşlardan yapılmış on basamaklı mimber yer almaktadır. Bu minberin altında minyatür bir geçit bulunmaktadır.

Camiye girişteki kapının hemen üstünde, üç kitabe yer almaktadır. Kuzey duvara bitişik bir merdivenle dama çıkılmaktadır.

Caminin, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet zamanında ilk defa tamir edildiği belirtilmektedir. Bilinen 2. tamiratı ise 1970 yılında yapılmıştır. Batı duvarının bir kısmı yeniden onarılarak tavan kontraplak kaplanmıştır.

Cami avlusunda İslami Mezar kalıntıları bulunmaktadır. Avludaki mezar, Osmanlı mimari üslubuyla kesme taşlardan lahit şeklinde yapılmıştır. Baş ucundaki hece taşı stilize sarık şeklinde diğer hece taşının ucu oval işlenmiştir. Kime ait olduğu bilinmeyen ve baş ucu hece taşında 1929 tarihi yazılı olan mezar, bölgede lahit tipi ender islami mezarlardan biri olduğundan önemlidir.

Ayrıca cami avlusunun güney-batısında yer alan iki mezar grubu bulunmaktadır. Bunlardan birinin bir kadıya ait olduğu söylenmektedir. Baş hece taşı sarıklı, ayak hece taşı ise stilize kademeli olarak işlenmiş, harçsız düz taşlarla örülmüştür. İkinci mezarın kimliği belli değildir. Özel olarak hazırlanmış kesme taşlarla lahit şeklinde inşa edilmiştir. Baş hece taşındaki kitabe okunamamış ancak kitabenin altında 1357 tarihi görülmektedir.