Mutilcemiz Net internet sitemizde zaman zaman konuk yazar olarak yazılarını yayınladığımız, Konya’nın kültür hayatına büyük katkı sağlayan, meslek hayatı boyunca kendini Yörüklere adayan, şair, öykü yazarı ve fotoğraf sanatçısı Zeki Oğuz, tedavi gördüğü hastanede 72 yaşında yaşamını yitirdi.
SARIKEÇİLİ YÖRÜKLERİNİN ÇOCUKLARI ÖKSÜZ KALDI
Yaşamı boyunca göçebe Yörüklerin mücadelesine kendini adayan Zeki Oğuz, bir süre önce geçirdiği mide kanaması sonucu hastanede tedavi altındaydı. Toros dağları, yaylaların, Yörük obalarının, Yörük kültürü ve tarihini ele alan fotoğraf ve yazıları ile Konya sanat ve yazın dünyasının önemli isimlerinden Zeki Oğuz’un ölümü, kültür sanat camiasını yasa boğdu.
Çektiği fotoğraflarla, yazdığı şiir ve öykülerle Konya bozkırlarını anlatan Zeki Oğuz, Konya’nın önemli bir fikir adamıydı.
Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi’nin ilçemizde düzenlediği çeşitli etkinliklere de katılarak, Mut’un kültür sanatına da önemli katkılar sağlayan Zeki Oğuz’un ölüm haberini, Mut Çıtlık Dergisi Sahibi ve gazetemiz yazarlarından Nihat Mustul, sosyal medya hesabından şöyle duyurdu:
“GEZGİN YÜREK sonsuz geziye çıktı…
Sanatımızın alçakgönüllü emekçisi, Yörüklerin/Sarı Keçililerin yılmaz dostu, Torosların bıkmaz usanmaz gezgini, Çalı Dergisinin yaratıcısı ve yıllardır yaşatıcısı Zeki Oğuz’u bugün yitirdik. Başta kızı Şafak’a ve tüm ailesine ve de dostlarına başsağlığı diliyorum. Seni hiç unutmayacağız Gezgin Yürek, Koca Yürek, Engin Yürek!..”
ZEKİ OĞUZ KİMDİR?
Zeki Oğuz, 1951 yılında Konya’nın Selçuklu ilçesi Tatköy’de dünyaya geldi. İlkokulu köyünde tamamladı. 1954’ten 1962’ye kadar köyde bir çocuğun yapabileceği her işi yaptı. Bazı öykülerine de yansıyan at, kuzu ve sığır çobanlığı bu döneme rastlar. 1963’te Konya Erkek Sanat Okulunun sınavını kazanarak bu okulun orta kısmına başladı. Bu okulun lise 1. sınıfında okuldan ayrıldı. 1967’de Fatma Oğuz ile evlendi. Bu evlilikten Kâzım, Hüseyin, Emine ve Şafak adlarında dört çocuğu oldu. 1968’de Yeni Konya gazetesinde gazeteciliğe başladı. 1972’de Yozgat’ta askerliğini tamamladı. 1975’te Kooperatifler Müdürlüğü’nde memurluğa başlamış ve 2001’de Tarım İl Müdürlüğü’nden emekli oldu.
Çocukluğundan gelen gezme tutkusunu fotoğraf ve yazılarıyla birleştiren Zeki Oğuz, hem gazeteci hem fotoğrafçı hem de yazar kimliğiyle birçok esere imza attı. Memleket Gazetesi’nde 10 yılı aşkın zamanda köşe ve gezi yazıları yazdı. İlk kişisel sergisini 1995’te Konya Güzel Sanatlar Galerisinde açtı. Konya Fotoğraf Amatörleri Derneğinin kurucu üyesi olup bu güne kadar 38 kişisel sergi açmış ve karma sergilere katılmıştır. Yörüklerle ilgili belgesel film çalışmaları da vardı.
Edebiyatçılar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türkiye Edebiyatçılar Derneği Konya Şubesi üyesi ve Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği’nin kurucu üyesidir.
1970’de Kavgadayız Her Saat adlı şiir, 1981’de de Bebek adlı öykü kitabı yayımlandı. Zeki Oğuz’un diğer öyküleri Varlık, Yaba Edebiyat, İnsancıl, Gerçek Sanat, Çağrı, Çalı, Eşik, Aykırı Sanat gibi dergilerde yayımlandı. 1997’de Konya Çalı Kültür Sanat Dergisini yayımlamaya başladı. 110 sayı yayımlanan Çalı dergisinde yaşayan değerlerimizle ilgili özel sayılar yaptı. Dergide sürekli olarak Konya kültürünün öne çıkmasını sağladı.
ESERLERİ:
ŞİİR: Kavgadayız Her Saat (1970), Gezgin Yürek (1999).
ÖYKÜ: Bebek (1981), Hayrat (1992), Adem’in Kaburga Kemiği (1994), Yüreğimi Getirdim Armağan (1995), Ürkek Bir Keklik (1996), Dolav’lı Yılmaz Güney (2002), Seçme Öyküler (2004).
ARAŞTIRMA: Gelenek ve Görenekleriyle Konya Dağ Köyleri (1997), Bir Bozkır Türküsü – Beldeleri Yaylalarıyla Konya (2003).
Mehmet GÜRBÜZ